Ponieważ nie jestem wirtuozem fotografii, a piekny księżyc za oknem ostatnio dał nam natchnienie - proszę napiszcie jak ustawiacie aparat aby zdjęcie było dobrze naświetlone ale nie przepalone w miejscu księżyca.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
meeg napisał(a):Ponieważ nie jestem wirtuozem fotografii, a piekny księżyc za oknem ostatnio dał nam natchnienie - proszę napiszcie jak ustawiacie aparat aby zdjęcie było dobrze naświetlone ale nie przepalone w miejscu księżyca.
meeg napisał(a):Ponieważ nie jestem wirtuozem fotografii, a piekny księżyc za oknem ostatnio dał nam natchnienie - proszę napiszcie jak ustawiacie aparat aby zdjęcie było dobrze naświetlone ale nie przepalone w miejscu księżyca.
volumen napisał(a):meeg napisał(a):Ponieważ nie jestem wirtuozem fotografii, a piekny księżyc za oknem ostatnio dał nam natchnienie - proszę napiszcie jak ustawiacie aparat aby zdjęcie było dobrze naświetlone ale nie przepalone w miejscu księżyca.
Księżyc w pełni to... odbite światło sloneczne. A więc robisz na małych czasach: 1/180 - 1/250 sekundy, tak, jak przy słońcu. Trzeba się pobawić i dobrać najlepszy czas. Jak aparat ma ręczne ustawianie odległości (Manual Focus) ustawiasz na nieskończoność. Reszta to... kilka, kilkanaście prób i wybór najlepszego zdjecia. Powodzenia.
Piotr Lutynski napisał(a):volumen napisał(a):meeg napisał(a):Ponieważ nie jestem wirtuozem fotografii, a piekny księżyc za oknem ostatnio dał nam natchnienie - proszę napiszcie jak ustawiacie aparat aby zdjęcie było dobrze naświetlone ale nie przepalone w miejscu księżyca.
Księżyc w pełni to... odbite światło sloneczne. A więc robisz na małych czasach: 1/180 - 1/250 sekundy, tak, jak przy słońcu. Trzeba się pobawić i dobrać najlepszy czas. Jak aparat ma ręczne ustawianie odległości (Manual Focus) ustawiasz na nieskończoność. Reszta to... kilka, kilkanaście prób i wybór najlepszego zdjecia. Powodzenia.
Z czasem to chyba przesadziles..... no chyba ze uzywasz baaardzo czulej tasmy... natomiast w cyfrze przy takich wysokich ISO pojawi sie problem szumow (kolorowego ziarna).
Pozdrav
No przepraszam, ale przy t 1/180 czy 1/250 to Ci wyjdze ciemna plama, no chyba że założysz film 400 lub 800 ale tak jak napisał Piotr Lutyński wyjdzie spore ziarno a na cyfrach kolorowe szumy (podobno ? nie mam i nie lubie cyfr). Pozatym, to do wykonania dobrago zdjęcia księżyca to potrzebna jest niezła lufa (analog) lub zoom cyfrowy bo na standartowym sprzęcie to będzie punkt a nie księżyc w pełni.volumen napisał(a):meeg napisał(a):Ponieważ nie jestem wirtuozem fotografii, a piekny księżyc za oknem ostatnio dał nam natchnienie - proszę napiszcie jak ustawiacie aparat aby zdjęcie było dobrze naświetlone ale nie przepalone w miejscu księżyca.
M.Smith napisał(a):No przepraszam, ale przy t 1/180 czy 1/250 to Ci wyjdze ciemna plama, no chyba że założysz film 400 lub 800 ale tak jak napisał Piotr Lutyński wyjdzie spore ziarno a na cyfrach kolorowe szumy (podobno ? nie mam i nie lubie cyfr). Pozatym, to do wykonania dobrago zdjęcia księżyca to potrzebna jest niezła lufa (analog) lub zoom cyfrowy bo na standartowym sprzęcie to będzie punkt a nie księżyc w pełni.volumen napisał(a):meeg napisał(a):Ponieważ nie jestem wirtuozem fotografii, a piekny księżyc za oknem ostatnio dał nam natchnienie - proszę napiszcie jak ustawiacie aparat aby zdjęcie było dobrze naświetlone ale nie przepalone w miejscu księżyca.
Gdybym miał więcej czasu to chętnie i zawsze, ale gdyby były pytania to proszę na maila postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości.volumen napisał(a):Dzięki M.Smith za bardzo dobry wykład. Wiele wyjaśnia mniej lub bardziej zaawansowanym. Miło byłoby gdybyś częściej dzielił się z nami Swoją wiedzą.
Pozdrawiam
meeg napisał(a):...teraz muszę tylko poczekać aż śnieg przestanie sypać i rozchmurzy się niebo, aby zacząć ćwiczyć
Powrót do FotoCroClub - dyskusja