Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdjęcia paronamiczne w Fuji

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 25.01.2007 18:13

Jaro55 napisał(a):Czy Fuji 5600 może robić zdęcia paronamiczne?

Zdjęcia panoramiczne możesz robić każdym dostepnym aparatem :) wrzucają je (fotki) do programu komputerowego :):):)
Musisz tylko tak robic fotki by program mógł odnaleźć wspólne części obrazu :):):)

Już trzeci raz i ostatni wprowadzam zmiane treści - przepraszam.
Tu http://olczyk.com/szasza/galerie/panoramy/ jest przykład jak wygląda panorama po nakarmieniu programu fotkami wykonanymi bez statywu, specjanie dla panoramy :))

Przykład wchodzi na serwer może to chwile potrwać przepraszam
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 01.02.2007 11:27

Robiąc zdjęcia nakładałem je na siebie ale po obróbce komputerowej wyszła mi panorama "za niska". Czy można jakoś tak to zrobić, by jej wymiary były "przyzwoite".
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.02.2007 11:31

Darek 8O jest super :!: :D taka jest właśnie panorama - niska i szeroka :D. Kurrrrteczka też chcę takie zdjęcia robić co to za program i czy tylko obsługuje pliki zapisane przez FUJI czy skany z negatywów również :?:
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 01.02.2007 16:45

Darek9634 napisał(a):Robiąc zdjęcia nakładałem je na siebie ale po obróbce komputerowej wyszła mi panorama "za niska". Czy można jakoś tak to zrobić, by jej wymiary były "przyzwoite".

Darku to ma panorama do siebie że jest niska ale szeroka :)
Możesz robic dużo fotek w np. czterech poziomach wtedy panorama wyjdzie wyższa :)))
Nie piszesz z jakiego programu korzystasz.
Im wiecej fotek wykonanych tym lepsza panorama.
Może tylko takimi dysponowałeś :)

Dla Leszka info:
scanów nie próbowałem
program mozna zassać z http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html
i karmić go by nie umarł z głodu :):):)
Jest w tym programie możliwość zaznaczenia scali - osobiście wszystko robie w 30% :)

Leszku jak przetestujesz ze scanami to proszę o informacje jak wyszło :)
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 01.02.2007 16:57

"Darek9634"
Pozwoliłem sobie nakarmic twoimi fotkami program.
Zaznaczyłem 80% bo twoje fotki są małe.
Oto co mi wyszło :)
http://img175.imagevenue.com/img.php?im ... 2_69lo.jpg

Obrazek
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 01.02.2007 19:30

Kupiłem przed wyjazdem w 2005 r. Canona PowerShot A510, do niego dołączone były dwa programy. Jeden z nich to Photo Stitch, tym właśnie te zdjęcia zostały obrobione.

"Możesz robic dużo fotek w np. czterech poziomach wtedy panorama wyjdzie wyższa ))" - tego nie wiedziałem, spróbuję.
Mirek, to co Ci wyszło to jest to o co mniej więcej mi chodziło.

Dzięki Leszek. Czy obsługuje pliki z aparatu Fuji, skany z negatywu - nie wiem.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 01.02.2007 20:04

Darek9634 napisał(a):Mirek, to co Ci wyszło to jest to o co mniej więcej mi chodziło.

Ja "karmiac" program fotkami robie kilka prób zanim uzyskam to czego oczekiwałem :)
Dla mnie zmiana wartości Scale w Edit/Options jest najistotniejsza :)
Może dlatego że innych zmian nie robiłem :):):)

Powodzenia i prośba by robiący próby pochwalili się swymi wynikami :)

PS.
W moim poscie wskazałem linka który pokazuje z ilu fotek została stworzona panorama. Im więcej fotek tym lepiej bo jest mało obcinania "krajki".
Za kilka dni zlikwiduje linka :(
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 02.03.2007 09:52

mam małe pytanie a propos aparatu fuji s5600, chciałbym zakupić kartę pamięci i karta xD ma dwa typy, M oraz H...czy wiecie, który typ jest odpowiedni do tego aparatu???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2007 10:02

RobCRO napisał(a):mam małe pytanie a propos aparatu fuji s5600, chciałbym zakupić kartę pamięci i karta xD ma dwa typy, M oraz H...czy wiecie, który typ jest odpowiedni do tego aparatu???

Obie karty xD pasują do tego aparatu. Oznaczenie H lub M oznacza tylko "szybkość" karty, tylko sorki nie pamiętam teraz, która jest "szybsza" :oops: zapytaj o to w sklepie. Pozdravki
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.03.2007 10:21

RobCRO napisał(a):mam małe pytanie a propos aparatu fuji s5600, chciałbym zakupić kartę pamięci i karta xD ma dwa typy, M oraz H...czy wiecie, który typ jest odpowiedni do tego aparatu???

http://www2.olympus.pl/consumer/198_6958.htm
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 02.03.2007 10:21

Piotrek_B napisał(a):Obie karty xD pasują do tego aparatu. Oznaczenie H lub M oznacza tylko "szybkość" karty, tylko sorki nie pamiętam teraz, która jest "szybsza" :oops: zapytaj o to w sklepie. Pozdravki

hvala...na logikę, to H może oznaczać high a M middle więc, pewnie H jest szybsza... :lol:
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 11.04.2007 08:55

[quote="mirek109"]"Darek9634"
Pozwoliłem sobie nakarmic twoimi fotkami program.
Zaznaczyłem 80% bo twoje fotki są małe.
Oto co mi wyszło :)
http://img175.imagevenue.com/img.php?im ... 2_69lo.jpg

Zassałem, chciałem nakarmić, ale coś nie tak robię
bo wypisuje mi komunikat, że mam zaznaczyć 2 lub
więcej zdjęć. A robię tak : plik - otwórz - zaznaczam
zdjęcia (te z panoramy ) - ok - i pojawia się komunikat :
please select 2 or more images. I głupi jestem.
Gdzie robię błąd ?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.04.2007 09:41

Wygląda na to, że musisz skopiować zdjęcia do katalogu "Autostich/Images" w innym przypadku będzie wołał że coś jest nie tak.
Ja sobie skopiowałem i oto wyszło coś takiego - panoramka u mnie pod pracą :lol:
Obrazek

Trochę to cienkie ale za to jakie szerokie :?: :lol:
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 11.04.2007 09:52

[quote="Leszek Skupin"][b][i][color=green]Wygląda na to, że musisz skopiować zdjęcia do katalogu "Autostich/Images"

Dalej jestem głupi. Gdzie jest ten katalog ? Albo gdzie go utworzyć ?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.04.2007 10:01

Wypakowałeś z zipa :?: Jeśli wypakowałeś to musiałeś wypakować do jakiegoś katalogu. Tak więc ścieżka powinna wyglądać przykładowo "D:\Autostich\images" i właśnie do tego katalogu images powinieneś wrzucić te Twoje zdjęcia. Nic nie musisz tworzyć. Ten katalog tam już jest. W podkatalogu images jest jeszcze podkatalog "test" i w tym podkatalogu "test" są przykładowe zdjęcia do wrzucenia do panoramy. Zrobi z nich śliczną panoramkę :D

Pozdrav :papa:

P.S. Prościej już nie potrafię wytłumaczyć :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja