Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdjęcia Nocą!!

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jantar1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jantar1 » 17.09.2010 22:58

smoki3 napisał(a):Hvar nocą.

Obrazek[/img]

te kropki na niebie to pylki na matrycy?:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.09.2010 07:29

jantar1 napisał(a):
smoki3 napisał(a):Hvar nocą.

te kropki na niebie to pylki na matrycy?:)

Zdaje się, że te nie. Przy robieniu tego zdjęcia pamietam wstajace gwiazdy. Co oczywiscie nie oznacza, iz pamieć mnie nie zawodzi :roll: :lol: Tym bardziej że w tej sesji zdjęciowej miałem problem z pyłkami, chociaż po "wywołaniu" zdjęć pyłków nie usunołem specjalnie, ponieważ według mnie dodały one kilku zdjeciom swoistego uroku.

Pozdrawiam.

smoki3
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 28.09.2010 07:37

Proszę Was o pomoc w następującej sprawie. Za kilka dni będę MUSIAŁ na prośbę znajomego zrobić nocne zdjęcia oświetlonego mostu. Ponieważ jestem raczej amatorem, mam kompakt którym zdjęcia robię zazwyczaj rodzinno - urlopowe. Nie mam doświadczeń w robieniu zdjęć nocnych. Będę miał do dyspozycji Canona 40D i obiektyw Canona 16-35 f2,8L II plus lampa i statyw. Spoczywa na mnie duża odpowiedzialność, nie mogę tego spieprzyć. A przynajmniej bardzo nie chciałbym :wink: . Zdjęcia muszą być ostre i piękne :D . Dajcie koledzy fachowcy kilka rad i jakieś uniwersalne ustawienia które z dużym prawdopodobieństwem się sprawdzą.
Piszecie w tym temacie o poradniku ale nie mogę znaleźć go na tym forum.
Potrzebuję skondensowanych i precyzyjnych informacji dla tego konkretnie przypadku. Liczę na Was!
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.09.2010 07:47

Lampa ci nic nie da.

Podstawa to statyw, niskie ISO, długi czas naświetlania, ale bez przesady...
Weź lapka, popróbuj z ustawieniami, podejrzyj na bieżąco na dużym monitorze ...

Fotografia nocą

Te robiłem z ręki, albo w programowym trybie "nocnym", albo z ustawieniami manualnymi - nie pamiętam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mistrzostwo świata to nie jest, ale jak na kompakt, uważam za przyzwoite,
Z lustrem i jego matrycą będziesz miał łatwiej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.09.2010 08:01

TaTa napisał(a): Będę miał do dyspozycji Canona 40D i obiektyw Canona 16-35 f2,8L II plus lampa i statyw.

Bezwzględnie zaopatrz się jeszcze w wężyk spustowy, bez niego cała robota na nic.

Pozdrawiam.

smoki3
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 28.09.2010 08:16

TaTa napisał(a):...będę musiał na prośbę znajomego zrobić nocne zdjęcia oświetlonego mostu...jestem raczej amatorem, mam kompakt którym zdjęcia robię zazwyczaj rodzinno - urlopowe... Będę miał do dyspozycji Canona 40D i obiektyw Canona 16-35 f2,8L II plus lampa i statyw... Zdjęcia muszą być ostre i piękne...

Wiesz co Tata - szczerze mówiąc to ja bym sobie na Twoim miejscu odpuścił to "zlecenie 8O ", grzecznie aczkolwiek stanowczo odmawiając :wink: Coś tu jest "nie halo" :wink:

PZDR
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.09.2010 08:44

smoki3 napisał(a):
TaTa napisał(a): Będę miał do dyspozycji Canona 40D i obiektyw Canona 16-35 f2,8L II plus lampa i statyw.

Bezwzględnie zaopatrz się jeszcze w wężyk spustowy, bez niego cała robota na nic.

Pozdrawiam.

smoki3

A w tym aparacie nie ma samowyzwalacza?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.09.2010 09:03

Jacek S napisał(a):
smoki3 napisał(a):

Pozdrawiam.

smoki3

A w tym aparacie nie ma samowyzwalacza?

Nie znam tego aparatu, niewykluczone, że ma samowyzwalacz. Ja jednak samowyzwalacz używał bym w innych warunkach i okolicznościach przyrody. Pamiętać należy o warunkach robienia zdjęcia. Każde ruszenie aparatu po uprzednim wykadrowaniu może wpłynąć na wykonywane zdjęcie i jego kadr.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 28.09.2010 15:09

Jacek ma chyba rację. Samowyzwalacz z powodzeniem może zastąpić wężyk. Ja tak robię. :lol: Współczesne aparaty to nie Zenity gdzie aby wcisnąć spust trzeba było uzyć siły. Zawsze można też kadrować z lekkim zapasem a potem w komputerze przyciąć wedle zyczenia.
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 28.09.2010 19:32

---> Rafał K
Wszystko "halo". Nie będę się wdawał w szczegóły ale kumpel z drugiego końca Polski nie może a musi. :D
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 29.09.2010 20:28

:oops:" moim nocnym" jeszcze dużo brakuje , ale staram się :oops:
Obrazek
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 29.10.2010 20:53

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2010 21:00

Jolanda napisał(a):Obrazek

Fajnie :lol: , tylko troszeczkę więcej wykadrował bym lewą stronę (drzewo) i rozjaśnił cienie, czyli dół kadru. Góra zdjęcia śliczne kolory. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 29.10.2010 21:20

smoki3 napisał(a):
Fajnie :lol: , tylko troszeczkę więcej wykadrował bym lewą stronę (drzewo) i rozjaśnił cienie, czyli dół kadru. Góra zdjęcia śliczne kolory. :lol:

Pozdrawiam.

smoki3
smoki3 dzięki Waszym komentarzom, staram sie poprawiac swoje błędy..następnym razem bardziej się postaram ...
dziękuję
pozdrawiam Jola
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 29.10.2010 23:20

weldon napisał(a):Te robiłem z ręki, albo w programowym trybie "nocnym", albo z ustawieniami manualnymi - nie pamiętam.

Pierwsze bardzo mi się podoba !

Troszkę za jasno w górnym - prawym kącie ... tak według mnie . :?

Ale ja to się nie znam ! ...to się nie przejmuj !

:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja