Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdjęcia Nocą!!

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 30.03.2010 18:03

longtom napisał(a):Trzebnica źle mi się kojarzy, policja mnie wykasowała tam kiedyś. :cry: :cry: :cry:

:wink:

Tylko raz?:lol:
No, ale na mnie polowali trzydzieści parę lat to i od czasu do czasu musieli upolować.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 08.04.2010 09:58

Jarosław - Rynek - kamienica Orsettich
Obrazek

Lwów - Ratusz
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2010 16:40

Coś dla dachowców.

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 13.06.2010 14:59

Próby i eksperymenty....

Obrazek

Obrazek

Doszedłem do smutnego wniosku, że kupiłem nie ten aparat, co trzeba. :(

Nie, wcale nie musi być od razu lustrzanka. Ale funkcja manualnego
ostrzenia wydaje mi się obecnie wręcz niezbędna. Sporo kompaktów już tą funkcję posiada. Nawet Finepixy S - mój 1500 jeszcze tego nie ma a następne już mają. Szlag mnie trafia, jak chcę mieć tylko jeden z planów ostry, a on skubany z uporem maniaka ostrzy mi ten drugi.
Poza tym przy zdjęciach takich, jak powyższe, co trzeci, czwarty raz nie łapie w ogóle ostrości. No i wyświetlacz - nie wiedzieć czemu raz jest jasny, a za chwilę ciemny (przy zdjęciach o zmierzchu).

Czy ktoś coś wie na ten temat?
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 13.06.2010 15:26

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wczorajsza burza..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 16:00

jan_s1 napisał(a):

Nie, wcale nie musi być od razu lustrzanka. Ale funkcja manualnego
ostrzenia wydaje mi się obecnie wręcz niezbędna. Sporo kompaktów już tą funkcję posiada. Nawet Finepixy S - mój 1500 jeszcze tego nie ma a następne już mają.Poza tym przy zdjęciach takich, jak powyższe, co trzeci, czwarty raz nie łapie w ogóle ostrości.

Dużo tu nie poradzisz automat to automat.

jan_s1 napisał(a): No i wyświetlacz - nie wiedzieć czemu raz jest jasny, a za chwilę ciemny (przy zdjęciach o zmierzchu).

Sprawdź czy masz w tym aparacie możliwość ustawiania balansu bieli. Twoja jest prawdopodobnie ustawiona na automat, musiał byś ją przestawić podczas sesji nocnych na tryb "nocny" (różnie to nazywa się u producentów aparatów).
Dodatkowo może masz możliwość ustawiania kompensacji ekspozycji (choć wątpię), wtedy ustawiasz ją w zależności od warunków pracy( możesz doświetlić zdjęcie lub ściemnić).

Niestety, jeśli nie masz tych funkcji pozostają trzy rzeczy do zrobienia:
- pogodzić się ze swoim aparatem ( całkiem przyjemne fotki);
- zmienić na nowy aparat z trybami satysfakcjonującymi twoje zapotrzebowanie( polecam jednak lustrzankę);
- posługiwać się programem do obróbki zdjęć.

Pozdrawiam. :lol:

smoki3

Ps.Może jaszcze coś dodadzą na ten temat koledzy bardziej doświadczeni w fotografii.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.06.2010 22:27

Ja bym może i coś dodał, ale kompletnie się nie znam ani na kompaktach ani na tych, co to nie mają obrazu w wizjerze ale na ekranie. :) :wink:

Natomiast Janowi powiem tylko tyle, że jak chce z biegiem czasu coraz więcej różnych okazji sfotografować, to siłą rzeczy będzie trzeba przejść na kolejny stopień wtajemniczenia sprzętowego- sam zresztą widzisz Janie, jakim kłopotem jest brak manuala przy ciemnych zdjęciach...
Ale pociesz się- nawet najlepszy AF w ciemnościach głupieje a jak ma wspomaganie, to działa ono co najwyżej na odległość 8-10m, zatem dalsze plany, widoczki i tak muszą być korygowane ręcznie, co wymaga jasnego wizjera, jasnej optyki, statywu i....wprawy, zatem tak czy siak- żeby mieć coraz lepiej- trzeba wydać więcej.
:) :wink:

Janie, trochę za dużo szumów jest widocznych na pierwszym zdjęciu.
Pozdr.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.06.2010 08:45

Przeleciałem wątek od początku... jeden z ciekawszych wątków foto na naszym forum. Nie tylko zdjęcia ale też i sporo dyskusji. I kilka perełek się trafiło ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.06.2010 13:55

Dziekuję za dobre rady. Potwierdzają one wnioski, do których mozolnie :wink: sam doszedłem.

smoki3 napisał(a): do zrobienia:
- pogodzić się ze swoim aparatem

Z aparatem i z żoną jestem pogodzony, ale aparat chciałbym zmienić, czego nie mogę powiedzieć o żonie. :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 14.06.2010 15:47

Ta to teraz pozostaje Ci tylko przekonać żonę do zmiany :lol: ooooooczywiście aparatu. :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.06.2010 16:12

Od razu chwyciłeś, gdzie leży największy problem. :lol:

No bo przecież nie powiem Jej:
- Kochanie, co byś wolała, żebym zmienił?.... :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.06.2010 17:11

Jolanda napisał(a):wczorajsza burza..

hej
Ze statywu robiłaś, czy z ręki :?: Poruszone są, ale kolory ciekawe :wink: :wink: :wink:
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 14.06.2010 19:01

longtom napisał(a):
Jolanda napisał(a):wczorajsza burza..

hej
Ze statywu robiłaś, czy z ręki :?: Poruszone są, ale kolory ciekawe :wink: :wink: :wink:
Hej longtom,dzięki,(statywu nie posiadam)..już gdzieś wcześniej pisałam że mam taki mały Nikonek,a poruszone bo mi się ręce trzęsły ze strachu :wink: :D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 15.06.2010 21:56

Jolanda brawo za odwagę/chodzi mi o burzę. :o
bez statywu
Obrazek
Obrazek
ze statywem
Obrazek
Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.06.2010 22:01

Cholera, skądś znam ten Budapeszt ... Powiedziałem: Budapeszt!???

:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja