Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdjęcia Nocą!!

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dtp3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dtp3 » 29.08.2007 08:15

No to może i ja coś dorzucę po pierwszym pobycie w Cro

Podgora nocą:
Obrazek

Restauracja na wodzie w Podgora
Obrazek

Nocą na plaży w Tucepi
Obrazek

Przystań w Tucepi
Obrazek

Widok na przystań od plaży w Tucepi
Obrazek

Nocne zakupy na deptaku w Tucepi
Obrazek

Więcej zdjęć z wypadu do Chorwacji w sierpniu 2007 na mojej prywatnej stronie : http://dtp3.photo-gallery.com.pl/albumy.php?start=0&kategoria=13

Pozdrawiam wszystkich cromaniaków - dtp3
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 29.08.2007 12:32

Panorama na przystań i nabrzeże w Pag na Pagu

Obrazek
dawidoss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidoss » 03.09.2007 09:04

Obrazek
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 10.09.2007 11:41

Wszyscy tak wrzucają, to ja też sobie pozwolę :) Pierwsze dwie bardzo podobne do fotek Rysia, z miejscowości Igrane

Obrazek

Obrazek

A to już Zivogošče

Obrazek
piotrpl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrpl » 10.09.2007 22:57

witam a to kilka moich nocnych z cro i mojej okolicy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdr pio

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.09.2007 14:54

Ciekaw jestem czemu taki efekt mi wyszedł.... może ktoś z Was będzie wiedział. Między bogiem a prawdą to niebo było lekko zabarwione na czerwono, ale nie aż tak 8O .
Nie ma tu mowy o ustawianiu balansu bieli bo to negatyw Fuji Superia ISO 200

Księżyc nad Egeanem
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.09.2007 15:39

trudno jednoznacznie powiedzieć - nie wiem w jaki sposób mierzyłeś światło. jeżeli nie punktowo (na księżyc) to światłomierz aparatu mógł nie dać rady - w każdym razie fotka napewno jest niedoświetlona tak ok o 1ev. osiągnięty efekt jest jednak ciekawy. a ten centralny kadr to zamierzony?
pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.09.2007 15:50

Rafał, widzę, że dość dobrze sie orientujesz :) w temacie czy myślisz, że mogła to być zmyłka polara, którego miałem wtedy założonego :?: Pomiar światła na księżyc i czas naświetlania 30 s.

Efekt ciekawy o tyle, że wyszedł strasznie krwisto :lol: jakbym to zdjęcie robił nie na Ziemi tylko na Marsie :lol:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.09.2007 16:55

Leszek Skupin napisał(a):Rafał, widzę, że dość dobrze sie orientujesz :) w temacie czy myślisz, że mogła to być zmyłka polara, którego miałem wtedy założonego :?: Pomiar światła na księżyc i czas naświetlania 30 s.

Efekt ciekawy o tyle, że wyszedł strasznie krwisto :lol: jakbym to zdjęcie robił nie na Ziemi tylko na Marsie :lol:

jeżeli założyłeś polar to zakładam, że w jakimś celu :P
pomysł wcale niezły bo ten filtr - oprócz wielu innych pożytecznych zastosowań - niweluje także kontrast, co przy zdjęciach nocnych jest zabiegiem często polecanym w wypadku focenia nocą aparatem cyfrowym (mowa o zmniejszeniu kontrastu w menu aparatu).
w wypadku analoga w menu tym parametrem nie da rady się pobawić więc koncepcja użycia do tego celu filtra cpl jest ok.
poniewaz polarek zatrzymuje jednak przy okazji sporo światła ja spróbowałbym zrobic tak:
zmierzyć światło punktowo na księżyc bez polarka, zablokować ekspozycję, założyć filtr, dać 1-2 działki ev w górę (może więcej - zależy ile światła pochłania twój polar).
trudno przewidzieć ostateczny efekt ale doświetlenie zdjęcia napewno by pomogło w wiernym odtworzeniu sceny.
pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.09.2007 08:49

Można sobie długo dyskutować nad techniką wykonania zdjęcia, o celowości użycia lub nie filtrów, ale zdjęcie mi się podoba :P. Nie widziałem jeszcze takiego nieba w nocy :twisted:. Wiem :twisted: mało widziałem :P :lol:. Centralny kadr był celowy. Fajnie po bokach mi się światło rozchodziło ;). Ten księżyc jest jak feniks - wstaje z popiołów i zgliszcz :D

Pozdrav :papa:
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 15.09.2007 21:50

Leszek Skupin napisał(a):Można sobie długo dyskutować nad techniką wykonania zdjęcia, o celowości użycia lub nie filtrów, ale zdjęcie mi się podoba :P. Nie widziałem jeszcze takiego nieba w nocy :twisted:. Wiem :twisted: mało widziałem :P :lol:. Centralny kadr był celowy. Fajnie po bokach mi się światło rozchodziło ;). Ten księżyc jest jak feniks - wstaje z popiołów i zgliszcz :D

Pozdrav :papa:

Czy zdjęcia wykonywane przed pólnocą są celowe? Może lepiej w celowości użycia filtrów robić je po północy?Masło maślane.Srata tata. :D
I ten Feniks. :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.09.2007 20:11

Prot napisał(a):Czy zdjęcia wykonywane przed pólnocą są celowe? Może lepiej w celowości użycia filtrów robić je po północy?Masło maślane.Srata tata. :D
I ten Feniks. :D

Powiedział co wiedział, ale tak czasami bywa jak nie można czegoś ogarnąć rozumem :D

Obrazek

Bez statywu :oops: zapomniałem zabrać z kwaterki :oops: 1/4 sek w krótkich spodenkach, w koszulce na ramiączkach, 9,5 stC i wiatr z 60km/h na Srdzie 8O
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 17.09.2007 20:41

Rysio napisał(a):Obrazek

Rysiu!!! Cudne zdjęcie ci wyszło!!!!
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.09.2007 12:28

fajne Rysiu, tym bardziej, że statyw był wirtualny :wink:
troszke tylko od góry bym przekadrował bo horyzont z lekka krzywy :wink:
pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.09.2007 12:54

A mnie się podoba. Widać krzywiznę ziemi na horyzoncie, ale to mi akurat nie przeszkadza że jest skoszone, tylko mogłoby IMHO być ciut podniesione do góry...

P.S. Brawo za fajne zdjęcie w trudnych warunkach Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja