Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdjęcia Nocą!!

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 10.05.2007 06:26

majeczka napisał(a):Dlaczego zdjecia wykonywane nocą podczas ruchu zarówno samochodu jak i samolotu na pasie startowym, są takie mało ostre? Czy zależy to od prędkości?
Kiedy jest mało światła, aparat potrzebuje dużo więcej czasu aby naświetlić kliszę/matrycę. Można to porównać do kuchenki - kiedy grzejesz wode na małym ogniu potrwa to dłużej, niż na silnym. Dlatego przy zdjęciach wieczornych zdjęcie naświetla się kilka-kilkanaście sekund. Kiedy trzymasz aparat w reku przez kilka sekund, ręka ci drga, a drgania te widoczne są potem na zdjęciu jako poruszenia. Dlatego właśnie na wieczorne foto-łowy bez statywu trudno coś ustrzelić... :-)
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 10.05.2007 07:23

No to może jeszcze ja moje pierwsze nędzne fotki nocne i niezbyt fotogeniczny model.
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.05.2007 08:33

mariush_foto napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Dobrze by było gdybyś zaczął, w naszych szkółkach foto, robić za profesora :D.
Bez przesady.. choć to, co piszesz, jest miłe :-)
Mógłbym napisać jakiś mini-poradnik wykonywania zdjęć wieczornych - znajdzie się gdzieś na forum miejsce, żeby to przykleić?

Wszystko zależy od Twoich chęci :D jeśli chcesz przecież możesz założyć taki poradnik nikt nie broni, a pewno wielu by skorzystało, a może padną pytania o coś co niby jest oczywiste, ale właśnie najoczywistsze rzeczy trudno dostrzec :lol: ;)

Pozdrav :papa:
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 10.05.2007 10:23

Leszek Skupin napisał(a):pewno wielu by skorzystało, a może padną pytania o coś co niby jest oczywiste, ale właśnie najoczywistsze rzeczy trudno dostrzec :lol: ;)

Pozdrav :papa:

właśnie, właśnie Leszku, bo wy tu na forum uważacie się za takich trochę lepszych amatorów, ale jak ja czytam o tych wszystkich rzeczach to normalnie oczy się robią jak dziesięć złotych 8O jako że nie mam o tym bladego pojęcia, a fajnie by było zrobić jakiś poradnik i wyjaśnić jak krowie na miedzy te wszystkie skomplikowane (dla laików takich jak ja :wink: ) operacje, zabiegi i zagadnienia, popieram pomysł jak najbardziej :D
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 10.05.2007 20:32

Czy można w ten sposób :?:

Obrazek

Albo może tak :?:

Obrazek

Tylko nie mówcie, że jest ze mnie jakiś piroman. Kolejne zdjęcie z ogniem :!:
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 11.05.2007 00:02

Też coś dorzucę.

Obrazek
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 14.05.2007 11:59

Hunter to ogniste bardzo fajne jest, szkoda tylko, że oprócz ognia poruszony jest też "ogniomistrz". Można było go zamrozić doświetlając lampą na tylną kurtynę czyli przy zamknięci migawki z dłuższym czasem naświetlania.

sokool bardzo mi się podoba obiekt zdjęcia. Fajne.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 14.05.2007 16:35

JasioJasio napisał(a):Hunter to ogniste bardzo fajne jest, szkoda tylko, że oprócz ognia poruszony jest też "ogniomistrz". Można było go zamrozić doświetlając lampą na tylną kurtynę czyli przy zamknięci migawki z dłuższym czasem naświetlania.

Mieszkamy w tym samym mieście a jednak nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi. Dopiero się uczę :!: :!: :!:

Jaką lampą mam doświetlać skoro wykonawcy ogniomistrze czekają z występem do zapadnięcia ciemności i życzą sobie wygasić wszelkie światła bo to potęguję efekt. Wiem bo moja córka w tym robi.

Porównuję zdjęcia innych z podobnych pokazów i efekt jest taki sam.
np.
http://www.flickr.com/photos/fotographix/439793753/
http://www.flickr.com/photos/84126427@N00/85696741/

I strona grupy, w której jest moja pociecha (sporo zdjęć)
http://www.chimera-bc.ovh.org/?dzial=media

Następne moje:
Obrazek
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 14.05.2007 20:06

Hunter napisał(a):Mieszkamy w tym samym mieście a jednak nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi. Dopiero się uczę :!: :!: :!:

O rany autochton! Fajnie :)

Chodzi mi o uzycie lampy w trybie SLOW albo REAR różnie to piszą, może występować po polsku jako błysk dopełniający. Działa to tak, ze aparat ustawia (albo ty, w zalezności od umiejętności) możliwie długi czas otwarcia przesłony aby uzyskać rozmaziane ognie ale jednoczesnie tuż przed zamknięciem migawki błyska lampa. W efekcie ognie są właśnie rozmaziane ale ręka osoby poruszającej ognieami już nie.

Nie wiem jakim aparatem robiłeś zdjęcie trudno więc powiedzieć czy Twój sprzęt ma taki tryb, najlepiej sprawdzić w instrukcji.

Bez lampy zdjęcie w takich warunkach oświetleniowych z góry jest skazane na poruszenie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.05.2007 20:38

Janusz Bajcer napisał(a):Księżyc nad Giewontem

Janusz to Twój (znaczy Twojego zdjęcia) exif

Device maker: Panasonic
Device model: DMC-FZ8
Software: Ver.1.0
ISO level: 100
Compression: 4 bits/pixel
Sharpness: Normal
Exposure time: 0,25 sec
White balance: Default

Nie tędy droga Janusz, też mi to ktoś nie tak dawno uświadamiał, Volumen gdzieś się podział :wink: Czas ekspozycji to rząd wielkości ma być 1/125 a nawet 1/200 sek a Ty dałeś całą ćwiarę :wink: i daj sobie na RAWa żebyś w kompie mógł później balans bieli zmienić :lol:

Ciemna strona księżyca :wink:

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.05.2007 21:51

Wiem, że do mistrzów jeszcze mi brakuje, dzięki za wszystkie rady.
Ten księżyc nad Giewontem to była pierwsza nieudolna jak widać próba.
Aparat ustawiłem pierwszy raz na statywie, nastawiłem tryb sceny "krajobraz nocny" i myślałem głupi :wink: że to wszystko :?:
Oj dużo mnie pracy czeka aby zgłębić tajniki fotografowania :!: :papa:
Ostatnio edytowano 15.05.2007 08:18 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.05.2007 08:00

Janusz, przed każdym z nas daleka droga, dlatego dobrze że mamy siebie nawzajem, ktoś wie coś o filtrach, ktoś jest guru w macro, inny siedzi w portretach czy reporterce. Dyskusje w tych tematach zawsze są pouczające.
Jeśli paliłeś ze statywu (brawo za posiadanie) to ćwicz ustawienia mniej więcej takie: manual, czas 1/125, pomiar światła i ostrzenia punktowy (oczywiście celujesz w świecącego) i samowyzwalacz najlepiej 10 sek aby po naciśnięciu na spust statyw zdążył się ustabilizować i wytracić drgania chyba że masz bardzo stabilny wtedy może być 2 sek. :wink:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 15.05.2007 16:06

JasioJasio napisał(a):
Hunter napisał(a):Mieszkamy w tym samym mieście a jednak nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi. Dopiero się uczę :!: :!: :!:

O rany autochton! Fajnie :)

Chodzi mi o uzycie lampy w trybie SLOW albo REAR różnie to piszą, może występować po polsku jako błysk dopełniający. Działa to tak, ze aparat ustawia (albo ty, w zalezności od umiejętności) możliwie długi czas otwarcia przesłony aby uzyskać rozmaziane ognie ale jednoczesnie tuż przed zamknięciem migawki błyska lampa. W efekcie ognie są właśnie rozmaziane ale ręka osoby poruszającej ognieami już nie.

Nie wiem jakim aparatem robiłeś zdjęcie trudno więc powiedzieć czy Twój sprzęt ma taki tryb, najlepiej sprawdzić w instrukcji.

Bez lampy zdjęcie w takich warunkach oświetleniowych z góry jest skazane na poruszenie.

Aparat SONY H5.
Jest funkcja błysk synchroniczny z możliwością wyboru PRZÓD i TYŁ(REAR). NIe wiedziałem, jak do tej pory "z czym to się je"
Następnym razem spróbuję.
Dziękuję :!: :!: :!:
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 16.05.2007 06:41

Coś nocnego z Cro... a właściwie ze Śródziemia, bo to jakiś zabłąkany Ent na wakacjach nad Szarą Przystanią :-)
Obrazek
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 16.05.2007 10:09

mariush_foto napisał(a):Coś nocnego z Cro... a właściwie ze Śródziemia, bo to jakiś zabłąkany Ent na wakacjach nad Szarą Przystanią :-)

Świetne zdjęcia, zrób jakiś mały poradnik, bo warto się od Ciebie uczyć :)

Moje nocne zmagania z tematem Auschwitz:
1
Obrazek
2
Obrazek
3.
Obrazek
4.
Obrazek
5.
Obrazek
6.