jan_s1 napisał(a):Zmniejszenie ogniskowej nie ma bezpośredniego przełożenia na przysłonę.
weldon napisał(a):jan_s1 napisał(a):Zmniejszenie ogniskowej nie ma bezpośredniego przełożenia na przysłonę.
Na przysłonę teoretycznie nie, ale na kadrowanie to już zdaje się tak?
weldon napisał(a):Przy zmniejszeniu ogniskowej będzie musiał wybrać, czy woli robić cropa z szerokiego kadru...
weldon napisał(a):Jak się zbliży i nawet przymknie przysłonę, to różnica pomiędzy obiektem a tłem może być na tyle duża, że żadne zwiększenie GO tego nie zrekompensuje.
weldon napisał(a):Wydaje mi się, że w tym przypadku, na przykład nie wiem, rzeźba, fontanna na tle budynków, to lepiej kadrować dłuższą ogniskową, tylko pod jednym warunkiem - że wszystkie plany są w miarę podobnie oświetlone, bo jak tło będzie ciemniejsze, to trzeba robić hdr.
Dobrze kombinuję?
weldon napisał(a):To łapanie "bliżej"/"dalej" to może być kłopotliwe po ciemku.
weldon napisał(a):Tak jak na zdjęciu z Westerplatte - jakbyś zrobił ten oświetlony mocno miecz?
Tło jest ciemne, więc wymaga dłuższego naświetlenia, a miecz naświetlić krótko i potem połączyć?
jan_s1 napisał(a):weldon napisał(a):To łapanie "bliżej"/"dalej" to może być kłopotliwe po ciemku.
Robisz zdjęcia jak jest całkiem ciemno?
jan_s1 napisał(a):weldon napisał(a):Tak jak na zdjęciu z Westerplatte - jakbyś zrobił ten oświetlony mocno miecz?
Tło jest ciemne, więc wymaga dłuższego naświetlenia, a miecz naświetlić krótko i potem połączyć?
Jeśli chcesz poprawić zakres tonalny całego zdjęcia, to HDR, jeśli tylko miecz to DRI z inną ekspozycją miecza. Nie ma nawet potrzeby robienia dwóch zdjęć, jeśli jest w RAW-ach - wtedy tylko podwójnie je wywołujesz.
Jacek S napisał(a):jan_s1 napisał(a):weldon napisał(a):Tak jak na zdjęciu z Westerplatte - jakbyś zrobił ten oświetlony mocno miecz?
Jeśli chcesz poprawić zakres tonalny całego zdjęcia, to HDR, jeśli tylko miecz to DRI z inną ekspozycją miecza. Nie ma nawet potrzeby robienia dwóch zdjęć, jeśli jest w RAW-ach - wtedy tylko podwójnie je wywołujesz.
Próbowałem różnych suwaków ale nic z tego - przepalony na maksa.
Ja nie potrafię.
jan_s1 napisał(a):Aleś pojechał!
weldon napisał(a):jak z Irenką
Powrót do FotoCroClub - dyskusja