napisał(a) Użytkownik usunięty » 24.01.2013 11:02
weldon napisał(a):Miecia napisał(a):szczerze......to nie chciałam przegiąć......żeby jakieś g....nie wyszło
muszę sobie coś jeszcze dorzucić do obróbki.......ten dół też mi nie dawał spokoju
Myślę, że więcej by ci dało w tym przypadku popracowanie w terenie.
Nie mam exifów, ale chyba można było wydłużyć czas naświetlania,
dzięki czemu miałabyś automatycznie jaśniej na dole.
Janek pewnie dorzuciłby jakiś filtr połówkowy do tego, których ja nie używam,
dlatego lepiej by było, jakby on coś dopowiedział o tym.
Programowo, to mogłabyś zrobić to zdjęcie w RAW-ie i później wywołać z rożnymi ekspozycjami,
dzięki czemu mogłabyś połączyć doświetlony dół i nie prześwietloną górę na przykład.
Oprogramowanie jest ważne, ale sporo można by już na etapie samego robienia zdjęcia sobie zaoszczędzić roboty.
Teraz, jak się wcześniej robi ciemno, trochę się uczę tych nocnych i wychodzi mi,
że najważniejsze to dać im odpowiednio dużo czasu to powinny się odwdzięczać jakością
chyba wujek Piotrek dużo SF czytasz:))
może na początek, duuuużo pracy w terenie, nie 10, nie 100 a tysiące zdjęć, najprostsza książka o kompozycji zdjęcia, która obudzi myślenie o tym właśnie podczas robienia zdjęć i najprostsza picassa, która nie zniechęci warstwami, wektorami itp a pokaże ile można podciągnąć:)
ale najważniejsze to chyba pierwsze i nie mieć oporów przed wystawieniem się na krytykę.