Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zdarzyło się w Cro.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ewa Góra
Odkrywca
Zdarzyło się w Cro.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 16.06.2008 13:31

Rok 2003.Trogir.Na plaży usłyszeliśmy rozmowę po polsku. Małżeństwo, w podobnym jak my wieku.Ooo..państwo też z Krakowa.Jak miło.Dalej normalnie.Jakaś wspólna kolacja,dlugie w noc rodakow rozmowy..
Nie mielismy w planach odwiedzenia niedalekich Wodospadów rzeki Krka.
Oni tak.Pojechali.W owym dniu po spenetrowaniu czesci starego miasta i targu w pewnym momencie ,na mostku,natknęlismy sie na naszych nowych znajomych .I tu historia robi sie ciekawa.Wracali z wyprawy do Wodospadów i niestety dopadł ich pech w postaci horwata jadącego na podwójnym gazie.Zamiast wpaść do przepaści wybrali czołowe zderzenie. Dalej wiadomo:policja, holowanie.Ktoś uprzjmy podrzucił ich do miasta.Zostaliśmy poproszeni o pomoc,ponieważ, zwlaszcza mój Kolega Małżonek porozumiewa sie po chorwacku,by pośredniczyc w ustaleniach dotyczacych naprawy ??,holowania do Polski ??.Znajomy twierdził,że ma wszelkie ubezpieczenia, więc nie powinno być z niczym problemu.Jakże się mylił.Po kilku telefonicznych rozmowach z ubezpieczycielem okazało sie,że holowanie do Polski uszkodzonego pojazdu to wydatek rzedu 10 tys, ale tylko do granicy w Chyżnem np.Lokalna naprawa miała zaś kosztowac ponad 24 tys. kuna.Wypertraktowali 17 tys.Dobrze,że zanajomy miał jakies karty kredytowe z których mógł zaczerpnać.
My pojechalismy w owym roku, jak zwykle, wybierajac "do spodu".Wracaliśmy z wakacji 2 dni nie przekraczając setki.
Do dziaj nie znamy odpowiedzi,co by bylo,gdyby nie mial z czego wziac ?
Zaraz ktoś napisze o warunkach ubezpieczenia.Nie znam się na tym.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.06.2008 20:59

Ewa, to wypadek incydentalny; nie jeden z wielu... Mój "kolega małżonek", na pewno też by pomógł, szkoda tylko, że nie wymieniliście się adresami i nie znacie finału całego zajścia. :lol:
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 17.06.2008 07:01

Ja jechałem drogą z Rijeki w kierunku wyspy Krk z prędkością około 70 km/h. Sznur samochodów godzina około 10:30 i gość jadący za mną usnął za kierownicą. Pech że akurat jechał za mną. Okazało się że to lekarz po nocnej zmianie (jak ustaliłem jeden z bardziej cenionych kardiochirurgów w cro). Wiózł żonę w 6 miesiącu ciąży i 9 miesięczne dziecko. Kompletny brak wyobraźni. Mógł zabić swoją rodzię i moją. Na szczęście nikt nie miał obrażeń a na skutek kolizji ja uderzyłem jeszcze w motocyklistę z przodu. Tu już niewiele brakowało żeby spadł z 6 metrowego urwiska. Samochód rozbity znacznie. Nie było mozliwośći powrotu do Polski tym autem. Koszty - holowanie samochodu do Polski 1700 euro no i 6 miesięcy czekania na odszkodowanie. Mam nadzieje że w tym roku nie będę miał żadnych niespodzianek.
Pozdrawiam
Ewa Góra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 17.06.2008 08:35

majeczka napisał(a):Ewa, to wypadek incydentalny; nie jeden z wielu... Mój "kolega małżonek", na pewno też by pomógł, szkoda tylko, że nie wymieniliście się adresami i nie znacie finału całego zajścia. :lol:

Do dzisiaj spotykamy się z owymi znajomymi,na dzisiaj-naszymi serdecznymi przyjaciołmi Oczywiście finałem byla konkretniejsza ,niż w Cro naprawa całego przodu.Mieliśmy fakture za naprawę auta,ale nie musze już chyba opowiadać, jak to zostało przeliczone w PL.Z takiego incydentu niestety zwykle wychodzi się ze stratami.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone