Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zbyszek

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbyszek
Podróżnik
Zbyszek

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbyszek » 15.07.2005 12:28

Witam. Czytam na forum o wymianie złotówek na kuny i euro na kuny, i zastanawiam się czy zabrać złotówki czy euro. Jak dotad zabierałem euro ale jak mogłem to płaciłem też kartą. Zrobiłem wyliczenie i jeśli jest gdzieś błąd to proszę o jego wskazanie lub ewentualnie poprawienie przedstawionego poniżej wyliczenia.
- kwota wyjściowa to 1 000,00 zł ( dla prostoty wyliczeń)
- kupuję za nią euro w Polsce, średnio np. po 4.12 zł.,
1 000,00 : 4.12 = 242,72 euro
- wymieniam w Chorwacji 242,72 euro na kuny po 7,30:
242,72 e x7,30 k = 1 771,86 kun
Po podsumowaniu otrzymuje za 1 zł. - 1,77 kuny

- kwota wyjściowa to też 1 000,00 zł.
- kupuję za nią kuny w Chorwacji 1 000,00 zł x 1,65 kun = 1 650,00 kun
po podsumowaniu otrzymuję za 1 zł. - 1,65 kuny

Proszę o potwierdzenie kursów jakie zostały zastosowane do wyliczenia.
Pozdrawiam.

P.S. Przyjmujac że przypadajaca do wymiany kwota może sięgnąć to ok.
4 000,00 zł. różnice kursowe wynoszą ok 260 zł. To cały zbiornik
paliwa. Więc chyba warto o tym popisać.
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 15.07.2005 13:05

Zbyszek napisał.
Wysłany: 04-07-2003 21:41 Temat postu: Jakie są aktualne kursy wymiany walut

--------------------------------------------------------------------------------

Proszę jeśli ktoś ma aktualne dane na temat cen wymiany euro, złotówek i dolarów w skupie i sprzedaży w kantorach w cro. Będę wdzięczny za info. Wybieramy się koło Trogiru, w dwa samochody. Wyjazd 11.07 wieczorem przez Boboszów, potem Pitvice, nocleg i rano w niedzielę w okolice Trogiru. Może ktoś jeszcze jedzie w tym kierunku w czasie, zapraszamy. Zbyszek 8O

Dziś 15.07.,a Zbyszek dalej przelicza mimo ,że dostał odpowiedż.
Jak tak dalej będziesz liczył to wogóle nie wyjedzisz :wink:
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 15.07.2005 13:50

Z grubsza to wyliczyłeś dobrze, ale to jest stan na dany dzień kursowy a jutro może być inaczej. Tak, że każde twoje wyliczenie po dojeździe do cro może być już nieaktualne.Generalnie po lekturze forum i moim tegorocznym doswiadczeniu nasuwa się jedno stwierdzenie, za co się da płać kartą (paliwo, zakupy, autostrady) a euro weź w rezerwie (kwatera, drobne zakupy,rozrywka) i wymień na miejscu na kuny.Możesz też płacić w euro ale przelicznik jest najczęściej niekorzystny albo przyjmują tylko kuny (np. za colę w Dubrowniku w sklepie nie przyjęli mi euro). Myśle że szkoda twojego czasu i zdrowia by drążyć dalej ten temat. Pozdrowienia :)
zbyszek
Podróżnik
zł.

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbyszek » 15.07.2005 14:03

Wniosek - Złotówki lub Euro do wyboru + napewno karta
romanroman1
Odkrywca
Re: zł.

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanroman1 » 15.07.2005 14:17

zbyszek napisał(a):Wniosek - Złotówki lub Euro do wyboru + napewno karta

Zgadza się, bo generalnie kurs euro trochę zawyżyłeś a złotówki zaniżyłeś. Bardziej realne to euro 7,22 a złotówka 1,73 plus minus coś tam w zależności od kantoru. Obojętne więc co weżmiesz. Różnica kursowa jest prawie żadna. Ja polecam złotówki, bo jeśli po powrocie zostanie ci euro, to sprzedajesz je po niższym kursie kupna, więc jednak coś tracisz a złotówki wymieniasz na miejszu tylko w niezbędnej kwocie.
Paweł

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone