Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zbrodnie - ku przestrodze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2012 09:30

wermar napisał(a): możecie mi wierzyć że przekraczając oś Katowice -Warszawa wkraczamy do innego świata, posuwając się dalej na wschód cofamy się coraz dalej i to na wielu płaszczyznach jednocześnie.
-agrokultura
-sztuka budowlana
-gestość sieci dróg i lini kolejowych
itd,itp.

noooooo...nie do końca się z tym zgodzę, jako rodowity lublinianin, czyli ze wschodu, dawnej Polski B lub nawet C. To był typowo region rolniczy, gdzie ktoś dla żartu chyba ulokował parę dużych zakładów przemysłowych, choćby FSC Lublin (ponad 12 tys miejsc pracy) FŁT Kraśnik tez z mniej więcej taka samą ilością pracowników. W późniejszym okresie jedną z najnowocześniejszych w Europie odlewni żeliwa Ursus. Dziś tylko wspomnienia po tych molochach zostały..z odlewni nawet totalne zero, grunt zrównany, rosną chwasty. Nie mieliśmy nigdy w naczelnej władzy kogoś stąd (patrz Gierek), nie było tu przemysłu w sensie kopalni, stoczni gdzie jak wiadomo pompowane były pieniądze. Czy choćby takie ośrodki jak poznańskie czy wrocławskie. Więc nie ma się czemu dziwić że zapóźnienia w tym co piszesz były i to duże. Ale zmienia się i to na lepsze...powstaje ekspresówka (S17) , na razie Piaski-Kurów, obwodnica Lublina, zbudowano też lotnisko w Świdniku...tych opóźnień nie da się przecież tak szybko do innych regionów Polski odrobić..ale nie jest źle. Wieś lubelska, tak samo jak i kielecka bardzo szybko się zmienia, drewniane domy to już historia, coraz więcej jak pisze darek1 jest ładnych, kolorowych zabudowań i obejść.
..gdyby nie wojna...nie wiem czy wiesz ale w malutkiej miejscowości pod Lublinem, w Jawidzu rozpoczęto przed wojną budowę największej polskiej elektrowni..wszak tutaj sięgał COP.
A co do Wołynia..w sumie tak po "cichu" to już po 17 września 1939 roku zaczęły się "czystki", na razie nie było eskalacji tak jak potem..wiem bo 2 siostry mojego ojca zostały zabite przez Ukraińców tuż po tej dacie..były Polkami...
Ostatnio edytowano 30.08.2012 10:28 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.08.2012 09:38

Lubelski - byłem raz w życiu w Jawidzu dopasować :D ........ przed promocją. Pozdrawiam
We wrześniu jadę do Chorwacji, Czarnogóry i Albanii. Wracam przez Zamojskie i Lubelskie. Tam odwiedzam rodziny. Lekko to napewno nie będzie :lol: . Wschodnia Polska jest bardziej życzliwa niż prawa strona albo północna. Zadymiarze z Gdańska, Amber Gold i wszystko co związane z tym styropianowym towarzystwem i miastem.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.08.2012 23:59

huling napisał(a):Ja mam nadzieję, że teraz, po podziale Republiki Jugosławii znikły punkty zapalne i kolejne pokolenia zapomną o tym, co było.

Nic z tych rzeczy!

W miarę dobra sytuacja jest w Chorwacji, gdzie Serbowie i Chorwaci uczą się żyć razem, nawet w rejonach Vukovaru.

Spokojnie jest w Macedonii, Słowenii i Czarnogórze - ale tam praktycznie nie było wojny.

Po dojściu do władzy Tadica ku lepszemu zmierza też sytuacja Serbii (nie licząc Kosowa), o czym świadczy choćby ekstradycja Mladica do Hagi.

Natomiast sprawa BiH - to jest problem! Państwo sklecone przez ONZ na siłe z dwóch części, z których żadna nie jest zadowolona. Krajem rządzi 3 prezydentów + namiestnik Brukseli, Skupstina permanentnie ma problem z uchwalaniem ustaw z powodu podziałów. Pieniądze z Unii niby płyną, ale cały czas są o nie spory. W bazach rozsianych po całym kraju stacjonują wojska natowskie (dla niepoznaki nazwane EUFOR), które są jedynym gwarantem pokoju w rejonie. Serbowie chyba nigdy nie zrezygnuja z dążeń separatystycznych (teoretycznie, bo praktycznie wiadomo, że skończyłoby się na połączeniu z Serbią), Muzułmanie na podziałsię pewnie nigdy nie zgodzą, ONZ i Unia na pewno też nie, bo to by wywołało efekt domina (Herceg-Bośnia, Wojwodina itd., a pewnie i o Hiszpanię mogłoby sie oprzeć). W dodatku cały czas żywe są rany z wojny. W Srebrenicy corocznie grzebie się pół tysiąca ciał, ponad 1000 czeka w Tuzli na identyfikację, prawie 2 tys. jeszcze nie odnaleziono! Stale znajdowane są nowe groby - choćby w ubiegłym tygodniu odkryto nowy masowy grób niedaleko Bihaca. W Sarajewie przez płot mieszkają ludzie, którzy wymordowali sobie nawzajem całe rodziny! I tak dalej...

Reasumując, BiH ma przed sobą 2 perspektywy:

1. Kolejne pokolenia, nie pamiętające zbrodni wojny domowej, nauczą się żyć razem. Oczywiście dotyczy to również polityków!

2. Jak wspominali inni przede mną - zdarzy się coś (jakaś iskra), która spowoduje kolejną wojnę.

Niestety, wersja numer 1 jest mało prawdopodbna :cry: :cry:

O Kosowie szkoda gadać, bo tam to już jest w ogóle burdel na kółkach.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.08.2012 07:24

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 13:40 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 03.09.2012 11:20

Raul73 - masz rację. Napisałem trochę na wyrost, że znikły wszystkie punkty zapalne. Ale i tak jest o wiele lepiej niż przed podziałem, kiedy wszyscy się nawzajem nie lubili. Teraz mamy inne czasy i nawet jeśli wybuchną jakieś lokalne konflikty, to reszta państw byłej Jugosławii się do nich nie włączy.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.09.2012 21:33

huling napisał(a):Raul73 - masz rację. Napisałem trochę na wyrost, że znikły wszystkie punkty zapalne. Ale i tak jest o wiele lepiej niż przed podziałem, kiedy wszyscy się nawzajem nie lubili. Teraz mamy inne czasy i nawet jeśli wybuchną jakieś lokalne konflikty, to reszta państw byłej Jugosławii się do nich nie włączy.

Oczywiście masz rację - jest o wiele lepiej niż przed wojną!

Myślę, że dobrze pokazuje to przykład Srebrenicy. Miasto, które w czasie wojny było praktycznie jednym wielkim obozem dla Muzułmanów ("strefa bezpieczeństwa" to fikcja - polecam książkę "Pocztówki z grobu" Emira Suljagica, który przeżył Srebrenicę, żeby się przekonać, co tam się działo każdego dnia przez 3 lata). Po jej zdybyciu przez Mladica i Krstica przez jakiś czas miasto było puste, a potem przed długi czas było "etnicznie czyste" - w 100% serbskie. Obecnie do Srebrenicy powróciło ponad 100 muzułmańskich rodzin! Osiedlili się w samym sercu Republiki Serbskiej, kilkanaście kilometró od granicy z Serbią, w miejscu, które stało się symbolem ich zagłady, gdzie każdy kawałek ziemi przypomina im ofiary, a okoliczne wsie pełne są grobów ich bliskich. A jednak osiedlili się i uczą się żyć w pokoju z Serbami. To już jest jakiś postęp...

Ale, z drugiej strony - wojna domowa nie została wywołana przez konflikty pomiędzy zwykłymi ludźmi - w Jugosławii tacy ludzie żyli pokojowo! Wszystko zostało rozpętane przez polityków - ze wszystkich stron bez wyjątku, z Niemcami włącznie! I dlatego to politycy muszą się dogadać - a do tego w BiH jest niestety bardzo daleko. :cry:

Każdego roku 11 lipca w Srebrenicy odbywają się wielkie uroczystości upamiętniające wydarzenia z 1995 r. - najczęściej są one połączone z nowymi pogrzebami. Uczestniczą w nich osobistości z całego świata - USA, Unii, NATO, Chorwacji, nawet Serbii! Ale nigdy nie było żadnego przedstawiciela Republiki Serbskiej.
Ostatnio edytowano 04.09.2012 07:04 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.09.2012 06:07

Jutro jadę do Chorwacji, Bośni i Hercegowiny, Czarnogóry i wracam przez Serbię. Mam obawy o własne bezpieczeństwo po moich krytycznych postach na forum. Przecież na jakiejś granicy mogą mnie nacjonaliści z jednego z tych krajów wyłuskać i zarżnąć jak świnię za wdawanie się w politykę. 8O 8O 8O Cholera co tu robić 8O 8O 8O, co tu robić.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.09.2012 08:35

darek1 napisał(a):Jutro jadę do Chorwacji, Bośni i Hercegowiny, Czarnogóry i wracam przez Serbię. Mam obawy o własne bezpieczeństwo po moich krytycznych postach na forum. Przecież na jakiejś granicy mogą mnie nacjonaliści z jednego z tych krajów wyłuskać i zarżnąć jak świnię za wdawanie się w politykę. 8O 8O 8O Cholera co tu robić 8O 8O 8O, co tu robić.

Nie chwalić się awatarem. :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.09.2012 07:37

Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 20.09.2012 11:12

I więźnia będzie utrzymywać polski podatnik, to ok. 24 tys. zł rocznie :evil:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.09.2012 15:35

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 14:06 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.09.2012 18:12

te kiero napisał(a):coś niepokojącego:
http://wiadomosci.wp.pl/title,Bosnia-i- ... omosc.html

Wątpię, żeby Muzułmanom chciało się organizować przyczółki dla terrorystów w kraju, w którym roi się od wojsk NATO-wskich, podczas gdy mogą ich szkolić w miejscach, gdzie CIA ani MOSAD nie sięgają.

A po drugie - BiH to dla nich żaden atrakcyjny politycznie kraj - kogo oni by mieli tam atakować? I po co?

BiH to jeden z nielicznych krajów z islamem, wspierany przez Zachód i USA, więc raczej tam nie zaryzykują.

Przynajmniej taką mam nadzieję...
jober19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jober19 » 25.09.2012 23:57

Czytając ten wątek można faktycznie zacząć się zastanawiać ile żyć ma na sumieniu sympatyczny dziadek uśmiechający się od ucha do ucha z napisem apartmani na tekturowym prostokącie u nogi. Co gorsza można się zastanawiać czy aby pewnego wieczora nie obudzi się żądza krwi gospodarza, która nie skróci naszego życia?

Tak na poważnie a i pół żartem pół serio :lol: Przy śliwowicy rozmawiałem na tematy polityczne ze starym już Chorwatem. Otóż nie mamy czego się bać. Chorwaci lubią Polaków i uważają, że mamy wiele wspólnego. Co do tych morderstw myślę, że nasza wiara katolicka jednak nas ratuje :D Można spać spokojnie :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.09.2012 05:40

jober19 napisał(a): Chorwaci lubią Polaków i uważają, że mamy wiele wspólnego.

A, tak z ciekawości, co?
jober19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jober19 » 26.09.2012 07:43

A, tak z ciekawości, co?[/quote]

Musiałbyś zadać to pytanie do mojego gospodarza. To nie moja opinia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Zbrodnie - ku przestrodze - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone