Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zbrodnie - ku przestrodze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 14.09.2017 16:19

Bez przesady, że temat wychodzi... Sprawa znana od dawna - ale może tylko miłośnikom historii, polecam książkę: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/naga-wyspa

Obozów na wyspach i (nie tylko) było wiele, zarówno na ziemiach pod włoską okupacją (Rab, Molat), na terenach NDH jak i za czasów Tity. Co znamienne na Golim Otoku Tito więził między innymi swoich przeciwników politycznych z opcji pro-stalinowskiej. Książkę o ile pamiętam nabyłem w 2013 roku.
fish74
Croentuzjasta
Chorwacja - ciemna strona

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 22.07.2018 10:42

Jeżeli niezgodne z regulaminem proszę o usunięcie .

szokujące ...

https://opinie.wp.pl/chorwaccy-ustasze- ... 188900481a
Jaceł
Croentuzjasta
Re: Chorwacja - ciemna strona

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaceł » 22.07.2018 11:04

... a co to ma do założeń portalu, czyli propagowaniu turystyki w CRO?
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 22.07.2018 11:07

Jaceł napisał(a):... a co to ma do założeń portalu, czyli propagowaniu turystyki w CRO?

bo dobrze znać historię miejsca gdzie się jedzie:)
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 22.07.2018 11:15

Jaceł napisał(a):... a co to ma do założeń portalu, czyli propagowaniu turystyki w CRO?

historia jest częścią kraju ...myślę że warto wiedzieć co działo się na ziemiach po których się stąpa ...
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 22.07.2018 11:32

Mieści się to w formule propagowania turystyki ponieważ chętniej pojedziemy do miejsca o którym wszystko już wiemy niż tam gdzie musimy uważać bo nie wszystko wiemy. Dzięki temu możemy uniknąć guza na głowie po wygłoszeniu jakiejś niefortunnej opinii. Lepiej być mądrym przed szkodą, no nie?
To już bardziej nie mieści się w tej formule post "jeśli nie Chorwacja to co?" i tym podobne.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.07.2018 11:56

fish74 napisał(a):Jeżeli niezgodne z regulaminem proszę o usunięcie .

szokujące ...

https://opinie.wp.pl/chorwaccy-ustasze- ... 188900481a

Przeniesione.
Temat znany dla tych co znają historię.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.03.2019 16:03

Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 25.03.2019 16:55

te kiero napisał(a):http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24567213,zwiekszono-wyrok-dla-radovana-karadzica-skazany-za-zbrodnie.html

Byłam w Belgradzie jak go zatrzymali. Do dzisiaj mnie ciarki przechodzą jak wspomnę ilość uzbrojonej policji na ulicach
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 26.03.2019 12:58

Muszę napisać, że ciągle mnie razi to chorwackie uwielbienie dla zbrodniarzy. W wielu miejscach widać murale czy inne upamiętnienia, które są moralnie odrażające. W Makarskiej na wjeździe do portu witał turystów Ante Gotovina,
https://www.google.com/maps/@43.2959278 ... 312!8i6656
facet, który jest zwykłym bandytą odpowiedzialnym za czystki etniczne na kraińskich Serbach.
Widzę tu spory problem, bo zbrodni wojennych dokonywali na Bałkanach wszyscy, ale tylko chorwaccy zbrodniarze wykręcili się sianem, za zgodą i przy pomocy UE, USA i ONZ. Paskudna tradycja.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.03.2019 13:37

jan ostrzycki napisał(a):Muszę napisać, że ciągle mnie razi to chorwackie uwielbienie dla zbrodniarzy. W wielu miejscach widać murale czy inne upamiętnienia, które są moralnie odrażające. W Makarskiej na wjeździe do portu witał turystów Ante Gotovina,
facet, który jest zwykłym bandytą odpowiedzialnym za czystki etniczne na kraińskich Serbach.
Widzę tu spory problem, bo zbrodni wojennych dokonywali na Bałkanach wszyscy, ale tylko chorwaccy zbrodniarze wykręcili się sianem, za zgodą i przy pomocy UE, USA i ONZ. Paskudna tradycja.

A mnie dziwi, że ci, których rażą takie tradycje u innych, nie dostrzegają podobnych praktyk we własnym kraju.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 26.03.2019 14:06

greenrs napisał(a):
jan ostrzycki napisał(a):Muszę napisać, że ciągle mnie razi to chorwackie uwielbienie dla zbrodniarzy. W wielu miejscach widać murale czy inne upamiętnienia, które są moralnie odrażające. W Makarskiej na wjeździe do portu witał turystów Ante Gotovina,

A mnie dziwi, że ci, których rażą takie tradycje u innych, nie dostrzegają podobnych praktyk we własnym kraju.

To forum chorwackie, wobec tego piszemy o Chorwacji.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.03.2019 14:21

Odniosłem się tylko do zasady i mentalności. Nie do faktów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2019 14:28

Zauważyłem że wiele może nawet większość osób na forum całkowicie bezkrytycznie postrzega Chorwację i Chorwatów a to ludzie jak wszyscy inni i też niejedno mają za paznokciami...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.03.2019 14:32

Miałbyś odwagę powiedzieć to Chorwatom, szczególnie tym mieszkającym w Pakoštane. :?:

Przypominam, że Ante Gotovina był skazany na 24 lata więzienia, ale potem prawomocnie uniewinniony.

gotovina-i-markac-wolni-t39579.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Zbrodnie - ku przestrodze - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone