te kiero napisał(a):Poszukuję informacji nt lokalizacji dwóch miejsc w Sarajewie ulica itp:
- pomnik dzieci
- sarajewska róża
W tym odcinku
Gdy w 1941 roku niemieckie wojska wkroczyły do Jugosławii, Chorwaci zamieszkujący ten kraj witali hitlerowców jak bohaterów. Wierzyli bowiem, że z pomocą nazistów uda im się wyrwać spod rządów innych bałkańskich nacji i utworzyć własne państwo. Do najbardziej gorliwych kolaborantów należał Dinko Sakić, komendant obozu koncentracyjnego w Jasenovacu, nazywanego często "Auschwitz Bałkanów". Zginęło w nim około 80 tysięcy osób. Sakić po wojnie uciekł do Argentyny, gdzie wiódł spokojne życie aż do 1998 roku. Wtedy to został aresztowany i przewieziony do Chorwacji. Sąd w Zagrzebiu skazał go na 20 lat więzienia. Sakić zmarł 20 lipca 2008 roku.
szablasty napisał(a):Wklejam link do artykułu na temat zbrodni popełnionych przez Chorwatów na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat, ku przestrodze : http://www.eioba.pl/a84911/ustasze_chorwacja_i_faszyzm_ante_pavelic_a_zbrodnie_i_mordy
Raul73 napisał(a):Niestety, z tego, co wiem, do "Death of Yugoslavia" nigdy polskie napisy nie wyszły. W sieci znalazłem jedynie napisy bośniackie.
.
te kiero napisał(a):w tej chwili: próbuję pogodzić surfowanie po Cro.pl z dokumentem nt wojny i młodych ludzi po, na Planete+ "Bałkańska Eksplozja", zaczęło się ciekawie...
Pauline napisał(a):Raul73 napisał(a):Niestety, z tego, co wiem, do "Death of Yugoslavia" nigdy polskie napisy nie wyszły. W sieci znalazłem jedynie napisy bośniackie.
.
Szukam, szukam i nie umiem znaleźć. chętnie bym obejrzała z chorwackimi, bośniackimi lub serbskimi napisami, ma ktos ??
Raul73 napisał(a):te kiero napisał(a):w tej chwili: próbuję pogodzić surfowanie po Cro.pl z dokumentem nt wojny i młodych ludzi po, na Planete+ "Bałkańska Eksplozja", zaczęło się ciekawie...
To jest premiera czy powtórka?
Bo z chęcią bym obejrzam, a tego kanału nie mam - muszę w sieci szukać
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko