Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zbrodnie - ku przestrodze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 21.12.2012 00:21

Wygląda na to, że warte obejrzenia... Tyle, że u mnie angielski kuleje (no co? starsze pokolenie :) ). Może ktoś ma namiary na wersję z polskimi napisami?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.12.2012 20:51

Niestety, z tego, co wiem, do "Death of Yugoslavia" nigdy polskie napisy nie wyszły. W sieci znalazłem jedynie napisy bośniackie.

Generalnie można zrobić napisy, jednak jest to trochę żmudne zajęcie i dość długo trwa. Gdyby były chętne osoby, aby podzielić sie pracą (np. po 2 odcinki), to zapraszam do współpracy. Bo samemu to zejdzie mi z rok (napisy do półtoragodzinnego filmu o Srebrenicy robiłem przez kilkanaście wieczorów).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.01.2013 21:31

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 20:28 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.01.2013 21:47

Pomnik ku czci Dzieci, znajduje się w Parku Miejskim, przy ulicy marszałka Tito,
natomiast "sarajewskie róże" można znaleźć w całym mieście.

Jeżeli ci chodzi o tę, konkretną, to może być problem ze zlokalizowaniem, tym bardziej,
że one są niszczone i wielu już może nie być.

Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.01.2013 11:37

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 20:29 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.01.2013 21:28

te kiero napisał(a):Poszukuję informacji nt lokalizacji dwóch miejsc w Sarajewie ulica itp:
- pomnik dzieci
- sarajewska róża

Witaj ponownie - ja już mam te miejsca namierzone.

Pomnik dzieci Sarajeva jest w Parku Miejskim:
Schowek01.jpg

To ten symbol pomnika w dużym parku.

Co do róż - rzeczywiście z tego, co czytałem, są wszędzie. Podobno najwięcej jest właśnie w tym parku, w Alei Snajperów i na Markale.

Jeśli chodzi o tę z twojego zdjęcia, to na 99% wydaje mi się, że jest to ulica Marsala Tita (właśnie gdzieś w okolicach parku) - jednokierunkowa ulica z torem tramwajowym pośrodku, w oddali widać wieżowce centrum przy parlamencie, więc to musi być to. :D
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 10.01.2013 21:37

O pomniku pisałem tutaj (na dole strony). Róż nie widziałem (byłem w ubiegłym roku)...

Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.01.2013 08:40

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 20:29 przez te kiero, łącznie edytowano 2 razy
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 13.01.2013 21:46

Właśnie jest teraz na Discovery World kolejny odcinek filmu: "Kolaboranci Trzeciej Rzeszy".
Dzisiejszy 5 odcinek :
W tym odcinku

Gdy w 1941 roku niemieckie wojska wkroczyły do Jugosławii, Chorwaci zamieszkujący ten kraj witali hitlerowców jak bohaterów. Wierzyli bowiem, że z pomocą nazistów uda im się wyrwać spod rządów innych bałkańskich nacji i utworzyć własne państwo. Do najbardziej gorliwych kolaborantów należał Dinko Sakić, komendant obozu koncentracyjnego w Jasenovacu, nazywanego często "Auschwitz Bałkanów". Zginęło w nim około 80 tysięcy osób. Sakić po wojnie uciekł do Argentyny, gdzie wiódł spokojne życie aż do 1998 roku. Wtedy to został aresztowany i przewieziony do Chorwacji. Sąd w Zagrzebiu skazał go na 20 lat więzienia. Sakić zmarł 20 lipca 2008 roku.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.04.2013 20:23

w tej chwili: próbuję pogodzić surfowanie po Cro.pl z dokumentem nt wojny i młodych ludzi po, na Planete+ "Bałkańska Eksplozja", zaczęło się ciekawie...
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 21.04.2013 22:02

szablasty napisał(a):Wklejam link do artykułu na temat zbrodni popełnionych przez Chorwatów na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat, ku przestrodze : http://www.eioba.pl/a84911/ustasze_chorwacja_i_faszyzm_ante_pavelic_a_zbrodnie_i_mordy

Kogo i przed czym chcesz przestrzec? Chyba nie turystów?
Ten link nadaje się raczej do ciekawostek historycznych.

Wiele narodów ma w swojej historii nieciekawe momenty.

=====================
http://spearo.republika.pl
Obrazek
Pauline
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pauline » 21.04.2013 22:45

Raul73 napisał(a):Niestety, z tego, co wiem, do "Death of Yugoslavia" nigdy polskie napisy nie wyszły. W sieci znalazłem jedynie napisy bośniackie.
.

Szukam, szukam i nie umiem znaleźć. chętnie bym obejrzała z chorwackimi, bośniackimi lub serbskimi napisami, ma ktos ??
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.04.2013 07:26

te kiero napisał(a):w tej chwili: próbuję pogodzić surfowanie po Cro.pl z dokumentem nt wojny i młodych ludzi po, na Planete+ "Bałkańska Eksplozja", zaczęło się ciekawie...

To jest premiera czy powtórka?

Bo z chęcią bym obejrzam, a tego kanału nie mam - muszę w sieci szukać :cry:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.04.2013 07:27

Pauline napisał(a):
Raul73 napisał(a):Niestety, z tego, co wiem, do "Death of Yugoslavia" nigdy polskie napisy nie wyszły. W sieci znalazłem jedynie napisy bośniackie.
.

Szukam, szukam i nie umiem znaleźć. chętnie bym obejrzała z chorwackimi, bośniackimi lub serbskimi napisami, ma ktos ??

http://subtitles.com.br/search-subtitles-the-death-of-yugoslavia-0-all-all-1.htm

Tutaj masz napisy m.in. chorwackie i serbskie :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.04.2013 10:07

Raul73 napisał(a):
te kiero napisał(a):w tej chwili: próbuję pogodzić surfowanie po Cro.pl z dokumentem nt wojny i młodych ludzi po, na Planete+ "Bałkańska Eksplozja", zaczęło się ciekawie...

To jest premiera czy powtórka?

Bo z chęcią bym obejrzam, a tego kanału nie mam - muszę w sieci szukać :cry:

film z 2011, ale pisało że premiera, tu masz opis:
http://www.teleman.pl/tv/Balkanska-Eksplozja-920129
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Zbrodnie - ku przestrodze - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone