Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zbrodnie - ku przestrodze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 27.11.2012 20:29

W temacie "Gotovina i Markać wolni" można tylko chwalić Chorwatów. Wszelka krytyka zabroniona nawet wtedy gdy obrażają innych uczestników forum i używają słów powszechnie uważanych za obraźliwe.
Zacznijmy od tego, że nie znam ani jednego Serba, ani Bośniaka i ani mnie oni ziębią ani grzeją . Z Chorwatami stykałem się jedynie w hotelu, na bazarze i innych miejscach związanych z pobytem turystycznym. Żadnych związków osobistych. Dla ścisłości raz jeden zdarzyło mi się być zatrzymanym przez nadgorliwego chorwackiego żołnierza za wejście na teren wojskowy w pobliżu Puli. Po godzinie zwolnili mnie bez konsekwencji. Chorwatów lubię, ale ich "bałkańskie" podejście to zbrodni jest dla mnie nie do przyjęcia. Więc skoro w tamtym temacie nie można to moze w tym można podyskutować bez cenzury.
Posłużę sie cytatami :
Źródło "Gazeta.pl: cyt :

"Dyskusja publiczna w Chorwacji na temat wojny 1992-1995 toczy się podobnie jak w innych krajach bałkańskich. Przypomina też sytuację powojennej Polski. Chorwaci uważają się za ofiary i jedynie nieliczni przyjmują do wiadomości fakt, że policja i armia chorwacka brała udział w zbrodniach wojennych. W kraju obowiązuje myślenie: biedni Chorwaci vs źli Serbowie..."
"....Dzisiaj w Chorwacji osoby zaangażowane w zbrodnie są często uważane za bohaterów, a ludzie, którzy przyczynili się do wykrywania tych zbrodni, postrzegani są jako zdrajcy. Świadkowie obciążający Chorwatów są nieustannie zastraszani, np. byli żołnierze, koledzy oskarżonych, mogą być obecni na sali rozpraw i grozić świadkom. Niektórzy są po prostu mordowani - powiedział Marczyński i przywołał osobę Milana Levara. Levar świadczył przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym w Hadze przeciwko zbrodniarzom, za co został zamordowany w 2000 roku. Był nacjonalistą chorwackim, który na początku wojny wstąpił dobrowolnie do chorwackiej armii. Gdy jednak wydano mu rozkaz strzelania do cywilów, odmówił, twierdząc, że nie zgadza się na budowanie niepodległego państwa w taki sposób. Następne kilka lat spędził, tropiąc i nagłaśniając zbrodnie popełnione przez chorwackich żołnierzy...."

"...Przypuszczam, że nikt w Polsce nie zgodziłby się, żeby po ulicach Warszawy chodzili najbardziej niebezpieczni zbrodniarze - mówił w Komentarzach Radia TOK FM Marek Marczyński. - Około 700 spraw o masowe gwałty i morderstwa z zimną krwią nie stanęło w ogóle na wokandzie. 80 proc. spraw, które trafiły do sądu w ostatnich 15 latach to zbrodnie, w których winni są tylko Serbowie. Zbrodniami popełnionymi przez etnicznych Chorwatów - policjantów i żołnierzy - chorwackie sądy się nie zajmują. Mówimy o osobach na najwyższych szczeblach władzy: generałach, doradcach ministrów, a także obecnym wiceprzewodniczącym parlamentu chorwackiego, który ma objąć szefostwo w rozmowach z UE...."
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 27.11.2012 21:42

...realista niestety musze cie zmartwic ze ...po ulicach Warszawy na co dzien chodzi duzo najgrozniejszich zbrodniarzy....Co do gwaltow 700 udokumentowanich to jest cala organizacja Bosniaczek ktore uzbieraly dowodi na tych gwaltach ktore na nich popewnily Serbowie i to z rozkazu psichijatri pisarza dowodci bosniackich Serbow Karađićia. Mnie bardziej martwi situacja ze Polaci sie stawili za Serbami jak sie dowiedzialy ze "muzlimansci" Albanczycy Serbom zabraly Kosowo, jednoczesniej nie robionc nic z faktu ze tylko kilka lat przed konfliktem nKosowie i muzlimanie Z Bosni i Hercegowini zabijali chorwatow i niszczyli koscioly jak i Serbowie. Jezeli Serbowie sa zeczewiscie ofiarami pomowienia miendzi wielkimy silamy to czemu im tez bracia Czarnogurci odwrucily pleci.
Czasamy mi sie widaje ze tak jestesz pewni wini chorwackich generalow ze jutro, pojuczer wiciagniesz wiarigodne dowodi i zaniesiesz ich do prokuratury. Tym czesem niech sie Chorwaci i ich przijaciele ciesza. A ja powtarzam ze jako obiwatel karzdy z nas ma obawiazek wskazac i udostepnic dowody przestepstwa (jezeli take posiada) na policje lub do prokuratury. Dobrej nocy zicze.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.11.2012 21:48

Leon napisał(a): Mnie bardziej martwi situacja ze Polaci sie stawili za Serbami jak sie dowiedzialy ze "muzlimansci" Albanczycy Serbom zabraly Kosowo

Wydaje mi się, że tu trochę za bardzo pojechałeś!

Kosovo to zupełnie inna bajka i tam ogromna większośc Polaków stoi po stronie Serbów (przyznaję, że ja również). To jest podobna sytuacja jak z Waszą Krajiną - Wam Serbowie chcieli zabrać kolebkę Waszego państwa, tak samo Albańczycy chcieli zabrać Serbom ich ojcowiznę.

A NATO oczywiście wspaniałomyślnie oddało ten kawał zeimi we władanie handlarzom nerek i kokainy, terrorystom i innym popaprańcom.

Leon - a jak byś ty się czuł, gdyby nagle Albańczykom zrobiło się za ciasno w Albanii i masowo zaczęli zasiedlać rejon Dubrovnika? A po kilku latach zarządali tej ziemi dla siebie? Analogiczna sytuacja do Kosova.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 28.11.2012 13:24

Cyt. za Ośrodkiem Studiów wschodnich :

"..Wyrok uniewinniający wzbudził kontrowersje nie tylko wśród opinii publicznej, ale także w pięcioosobowym składzie sędziowskim. Dwaj sędziowie odrzucili wyrok i przedstawili zdania odrębne, a dwaj z trzech sędziów, którzy go poparli, przedstawili własne interpretacje uzasadnienia. Brak jednomyślności i całkowite zakwestionowanie wyroku pierwszej instancji w jednej z kluczowych spraw toczących się przed Trybunałem postawiły pod znakiem zapytania jego wiarygodność..."
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 28.11.2012 20:42

Realista apropo twojego pitania jak bim sie czul w Dubrowniku jak by tam mieszkalo duzo Albanczikow dlatego ze Albania jest im za ciasna?
To ci odpowiem ze w Dubrowniku jest mnustwo Albanczikow ( i to od wiekow bo chandlowali srebrem i filigramemnawet w sredniowieczu), tez w Splicie, Šibeniku i na Istrii. Na Istrii a to moze potwierdzic karzdy kto tam bil (z Polakow i innich turistow) prawie 80% lokali jubilerskich i gastronomicznich oraz z pamiatkamy maja Albanczyci (mozna ich rozruznic nawet morfologicznie w wiekszosci sa nisci i sniadi). I nikt nikogo nie morduje za to ze jest Albanczyk, muzlimanin. Podobno jest w Czarnej Gurze, w Grecji. Macedonija jest nastepni kraj gdzie Albanczyci sa "duza" mnijeszoszc i po jakisz walkach jakosz wspolzija bo chiba skumali ze to jest jedine wijscie.

Ale Serbowie nie, oni mialy czolgi, armaty i kalachi i uwarzali ze pozabijaja lub pogonia 2 miliony ludzy. Nawet by im sie udalo, tylko tych 2 miliony chcialo dostac sie daleko od Serbow ale i do Wloch, Grecji i Niemczech. To bil tez jeden z powodow odpowiedzi militarnej.

Trzecia kwestija jest taka o ktorej jusz pisale ze jezeli jedna populacija sie rozmnarza i rosnie eksponencijalnie to niema broni ktora moze zmienic trend. Jezeli Dubrowczanie nie chca ze by za 20 lat Albanczici bily wiekszoscia to musza sie zaczanc rozmnarzac. Ktosz musi pracowac. To samo jest recepta dla Amerikancow co nie razumia wzrost latinosow i swoich innich kolorowich wsporodakow. Podobnie jest dla Anglikow ktori nie rozumia presije ludow z Azji, lub Francozow ktorzy sa zalani ludnoscia z polnocnej Afriki.
Czlowieku namiast uzalania sie nad losem Serbow bierzmy sie za robienie dziecie, ze by nas nie zalaly Chinczyci z Ptaka spod Lodzy :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.11.2012 22:28

Leon to nie realista pytał, a ja.

To, że jakiś naród rozmnaża się szybciej niż inny nie może być w żadnym wypadku usprawiedliwieniem dla odbierania im ich własnych terytoriów - i to od wieków! Bo jeśli będziemy szli dalej tą drogą, to w latach 90-tych Krajinę należało oddać Serbom - bo oni się tam szybciej rozmnażali. Rozumiem, że jeśli za kilka lat Albańczycy zarządają secesji Dubrovnika od Chorwacji i w tym celu NATO zbombarduje Zagrzeb, to będzie OK :?: :?:

Proponuję, abyś trochę wyluzował, bo zwalanie całej winy za całe zło tego świata na Serbów nie jest w porządku. Fakt, że popełnili mnóstwo zbrodni i wiele błędów, ale po pierwsze - nie oni jedni, a po drugie w Kosovie to raczej Serbowie byli pokrzywdzeni, a po trzecie Chorwaci i Boszniacy też swoje na sumieniu mają.

Za to z ostatnim twoim zdaniem zgadzam się w całej rozciągłości! :mrgreen: :mrgreen:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 29.11.2012 22:44

Raul ostatnia decizja sadu w Hadze apropo uwolnieniu albanskiego bilego premijera i wczesniej dowodci wojskiowego chiba dosic jasnie wisila signali ze sedziowie wiedza jaka rola mialy Serbowie na ostatnich wojnach. Bez wzglendu na Serbska machine medijalna. Moze tylko porownali liczbe zabitich i zaginionich po jednej czy drugej stronie i doszly do tego kto byl ofiara a kto agresorem.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.11.2012 17:48

Miałem odpisać swoimi słowami, ale po przeczytaniu tego artykułu nie mam już nic do dodania:

http://balkanistyka.org/wp/komentarz-trybunal-niesprawiedliwosci/

Sama prawda!
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 01.12.2012 11:02

To nie jest kwestia bycia za Serbami czy kimkolwiek innym jako takim tylko zrozumienia i poparcia narodów którym odbiera się ich "odwieczną ziemię",w pewnym sensie kradnie się tożsamość bo tak chcą ci co dominują,a więc wielkie imperia.W tym przypadku jednym z głównych celów było zapewne założenie baz wojskowych USA,NATO itd co nigdy by się nie udało gdyby Kosovo pozostawało w rękach Serbii.W zamian mafiozi mogą bez przeszkód i wewnętrznej kontroli(bo sami są sobie państwem) prowadzić "interesy".W każdym momencie również nam Polakom mogą coś odebrać i zmanipulować rzeczywistość tak iż to my będziemy winni
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 01.12.2012 23:25

Raul wedle mnie Balkania nie jest zrudlem obiektywnim. Ja razumiem wasza simpatije do Serbow ktory traca ziemie, kolebke. Niektury by to chcialy poruwnac z Polska tragediom jak SSSR zabral Polsce wszistko na prawo od Bugu, Lwow i inne polske obszary. Ale tych dwoch spraw sie nie da poruwnac. Serbowie na Kosowie sprawowali teror nad Albanczykamy od 1982 roku.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.12.2012 09:30

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 15:14 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 19.12.2012 14:22

Słoweński dokument o tej wojnie(można włączyć angielskie napisy)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.12.2012 15:00

GSM bez wzglendu na stroni w konflikcie (kto kogo), trzeba ludziom powiedziec ze ten film zawiera bardzo duzo makabrycznych scen.
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 20.12.2012 09:20

Masz rację,ale ja jeszcze nie miałem czasu w całości go obejrzeć i tylko pobieżnie przejrzałem
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.12.2012 21:20

GSM napisał(a):Masz rację,ale ja jeszcze nie miałem czasu w całości go obejrzeć i tylko pobieżnie przejrzałem

Oglądałem go w całości jakieś 3 miesiące temu - całkiem niezły dokument.

Ale i tak moim zdaniem najlepszym (i najbardziej obiektywnym) dokumentem, jaki widziałem, jest 6-częściowa seria BBC "The Death of Yugoslavia"

Część 1
Część 2
Część 3
Część 4
Część 5
Część 6

Wywiady ze wszystkimi najważniejszymi osobami konfliku, m.in. Milosevicem, Tudjmanem, Izetbegovicem, Kucanem, dowódcami NATO, szefami pańśtw ONZ itd. Mnóstwo faktów - od rozruchów w Kosovie w 1989 po układ w Dayton. Rewelacja!
Ostatnio edytowano 21.12.2012 20:27 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Zbrodnie - ku przestrodze - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone