Zauważyłem, że na forum pojawiło się wiele relacji z miejscowosci Zavalatica na wyspie Korcula. Świetne relacje od Oginioszki albo bobemce np. Będąc na miejscu widziałem mnóstwo aut z Polski, co dowodzi że Zavalatica zaczyna być popularna wśród Polaków. Moim zdaniem warto pojechać tak daleko na południe, żeby zwiedzić Korculę (wyspę), a Zavalitaca jest dobrą bazą wypadową do tego.
Daję kilka zdjęć z wakacji w 2009r. i kilka pomysłów jak spędzić czas w Zavalaticy.
Zavalatica jest tak mała, że niemal można objąć ją ramionami
Z morza wygląda tak:
Kiedyś Zavalatica była portem dla mieszkańców wsi Czara (Cara) leżącej przy szosie Vela Luka-Korcula. Teraz to typowa miejscowość z apartmanami, ale ma kilka zalet
(powyżej przystań z falochronem).
Zalety to przede wszsytkim zatoka Żytna znajdująca się po drugiej stronie półwyspu (za domami). Wiem, że "kulki" byli zdegustowani Żytną w porównaniu z Pupnatską Luką albo Baćvą. Ale zaletą Żytnej jest to, że nie trzeba do niej dojeżdzać i jest "pod ręką"... 10 min spacerkiem
(dojście do Żytnej od strony Zavalatacy)
Sama Żytna może nie wytrzymuje konkurencji z innymi plażami ale jej zalety to, że jest blisko i wcina się głęboko w ląd, co w razie złej pogody jest bezcenne, bo umozliwia spokojne kapiele (brak fal)
Zwłaszcza dla ludzi z dziećmi Żytna jest OK