napisał(a) daisykf » 20.02.2007 18:27
Vant napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów. Jadę na weekend majowy na Krocule do miejscowości Zavalatica. Napiszcie mi jeśli możecie co sądzicie o tym terminie. Poza tym mam pytanie czy ktoś tam załatwiał pozwolenie na wędkowanie? Czy można wynająć jakiś jakiś ponton czy wystarczy łowić z brzegu? Jaki sprzęt wędkarski mam zabrać z sobą? Kurcze jestem tak podniecony tym wyjazdem że już bym się pakował i jechał.
Pozdrawiam
Tomasz VanT
Ale trafiłeś, ja od kilku lat spędzam urlop w Zavalaticy, i jestem z zamiłowania gliżdziarzem w trzecim pokoleniu.
Więc tak:
1. wszystkie ryby które złowisz są jadalne, nie słuchaj bzdur, od 8 lat co roku wedkuje , smarze dusze, gotuje i żyje. Zreszta każdy miejscowy ći pomoże.
2. Jeśli nie masz łódki lub pontonu to fajne ryby można łapać tam z falochronu, przy wejściu do portu. Sczególnie wieczorem i w nocy można wyjąć o tej porze roku, nieżłego Congera (odpowiednik naszego węgorza smak i wygląd identyczny).A jak go łapać to już inna sprawa
3.Ja pływam na pontonie z silnikiem do zatoczki z kapliczką - każdy miejscowy Ci powie jak płynąć.
Gdybyś miał jakieś pytania to wal śmiało, myśle że połowamieszkańców tej wioski mnie zna, bo jestem stałym gościem i służe pomocą.
Co do pozwolenia nikt nie sprawdza, o to możesz być spokojny, to maleńka miejscowość i wszyscy się znają.
Woda do pływania będzie jeszcze trochę zimna, ale myśle że w zatocze, po prawej stronie od zavalaticy 400m, jest dośc płytko i może woda być cieplejsza.