Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zatrzymać czas - ISSA 2013

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 10.07.2013 08:44

Ja tylko dodam, ze PH to pierwszy prom na którym mogłam spokojnie odpocząć nie bojąc się o własne pociechy. Na każdym poprzednim musiałam trzymać dzieciaki blisko siebie, żeby nie wypadły przez szerokie przerwy w barierkach, albo nie wspięły się po nich jak po drabinie. Wizja trzymania za ręce/ubranie przez niemal 3h wyrywające się i jęczące z nudów dzieci przyprawiała mnie o mdłości. A tu takie miłe zaskoczenie ;)
edwardbarba
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edwardbarba » 10.07.2013 08:51

Marsallah napisał(a):Artur,

Po pierwsze witaj! Po drugie, sądziłem, że nie pisałem dość szczegółowo, nie chciałem przynudzać - temat objazdu słoweńskiej autostrady i tak był tyle razy wałkowany na forum... Ale jakby co, mogę napisać i więcej - jeździłem z Ptuja do HR kilka razy i chyba za każdym razem inną drogą, a przynajmniej fragmentami trasy się różnią :) W każdym razie, jakby coś, to ten wariant jest najlepszy wg mnie, z zaznaczeniem, że dotyczy podróżujących w stronę przejścia w Dobovcu lub w Rogatcu, nie na Macelj.

Witam!Jedziemy drugi raz do Cro,a pierwszy raz objazdem przez Ptuj.Jak tam z oznaczeniami drogowymi,pomimo nawigacji,trzeba mieć oczy szeroko otwarte 8O.Trochę się obawiam,żeby nie zabłądzić.Pozdrawiam wszystkich :)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 10.07.2013 09:06

a_nula napisał(a):Ja tylko dodam, ze PH to pierwszy prom na którym mogłam spokojnie odpocząć nie bojąc się o własne pociechy. Na każdym poprzednim musiałam trzymać dzieciaki blisko siebie, żeby nie wypadły przez szerokie przerwy w barierkach, albo nie wspięły się po nich jak po drabinie. Wizja trzymania za ręce/ubranie przez niemal 3h wyrywające się i jęczące z nudów dzieci przyprawiała mnie o mdłości. A tu takie miłe zaskoczenie ;)

Aniu :D Co prawda Vis jeszcze nie w tym roku, ale uwaga bardzo cenna. Pozdrawiam :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.07.2013 09:28

A pamiętasz może ile orientacyjnie kosztowała przeprawa promowa?
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.07.2013 09:45

Marsallah napisał(a):... miejscowi pomywacze przednich szyb.

Bezczelni są. W zeszłym roku, co prawda prawidłowo wskazali miejsce gdzie przybija prom na Hvar, ale jak im dałem kilka kun za "obowiązkowe" mycie szyby to powiedzieli, że kun nie chcą tylko euro. :x

pzdr :wink:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.07.2013 09:52

piekara114 napisał(a):A pamiętasz może ile orientacyjnie kosztowała przeprawa promowa?

Pamiętam nawet dokładnie. 370 kun za samochód osobowy, 54 za dorosłego i 27 za dziecko.

P.S. Ceny wszystkich promów są tutaj. Przy okazji, odkryłem, że w cenniku wyraźnie najdroższa jest przeprawa promowa ze Splitu do Velej Luki (Korćula) i Ubli (Lastovo); bez znaczenia na którą wyspę płyniemy, opłata za sam samochód wynosi 530 kun! Pamiętam swoje zdziwienie wysokością opłaty, kiedy 2 lata temu wracaliśmy z Korćuli promem do Splitu (w tamtą stronę dostaliśmy się na wyspę via Peljeśac).
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.07.2013 10:01

edwardbarba napisał(a):
Marsallah napisał(a):Artur,

Po pierwsze witaj! Po drugie, sądziłem, że nie pisałem dość szczegółowo, nie chciałem przynudzać - temat objazdu słoweńskiej autostrady i tak był tyle razy wałkowany na forum... Ale jakby co, mogę napisać i więcej - jeździłem z Ptuja do HR kilka razy i chyba za każdym razem inną drogą, a przynajmniej fragmentami trasy się różnią :) W każdym razie, jakby coś, to ten wariant jest najlepszy wg mnie, z zaznaczeniem, że dotyczy podróżujących w stronę przejścia w Dobovcu lub w Rogatcu, nie na Macelj.

Witam!Jedziemy drugi raz do Cro,a pierwszy raz objazdem przez Ptuj.Jak tam z oznaczeniami drogowymi,pomimo nawigacji,trzeba mieć oczy szeroko otwarte 8O.Trochę się obawiam,żeby nie zabłądzić.Pozdrawiam wszystkich :)

Oznakowanie jest dość dobre, w sumie jedziesz cały czas prosto, a jedyne punkty, gdzie można się za pierwszym razem wyłożyć, to Lenart (na końcu drogi skręt w prawo i za 150m na światłach w lewo), no i w samym Ptuju, gdzie możliwości przejazdu przez miasto i wyjazdu w kierunku chorwackiej granicy jest multum - ale w sumie każda dobra, byle nie wjechać na autostradę w kierunku północnym :) Jakby co, polecam lekturę wątku na forum oraz wątek z filmami z tej trasy.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.07.2013 11:14

Marsallah napisał(a):Tak samo trudno jest znaleźć na forum relacje z Lastova czy Mljetu, ale coś tam jednak jest - kto szuka ten znajdzie 8)

Jeśli chodzi o Mljet, to chyba nie tak trudno ;) W Indeksie miejscowości (fajna inicjatywa z zeszłego roku, trochę porzucony pomysł; szkoda, sama nie jestem tu bez winy ;)) jest temat Wyspa Mljet, a w nim kilka praktycznych informacji (wiem, muszę zaktualizować :oops:) oraz spis relacji, niektóre całkiem typowe ;) :)

Marsallah napisał(a):Maleństwo, nieprawdaż?

Na dwutygodniowe wakacyjne lenistwo - w sam raz :D
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 10.07.2013 11:37

Fajna relacja.
Dołączam do "czytaczy" i czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy :)
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 10.07.2013 13:39

Jestem bardzo ciekawa Waszych wrażeń z Visu, więc zasiadam wygodnie w czytelni i czekam na dalszy ciąg :wink:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.07.2013 13:56

maslinka napisał(a):
Marsallah napisał(a):Tak samo trudno jest znaleźć na forum relacje z Lastova czy Mljetu, ale coś tam jednak jest - kto szuka ten znajdzie 8)

Jeśli chodzi o Mljet, to chyba nie tak trudno ;) W Indeksie miejscowości (fajna inicjatywa z zeszłego roku, trochę porzucony pomysł; szkoda, sama nie jestem tu bez winy ;)) jest temat Wyspa Mljet, a w nim kilka praktycznych informacji (wiem, muszę zaktualizować :oops:) oraz spis relacji, niektóre całkiem typowe ;) :)

Masz rację, akurat z Mljetem jest trochę łatwiej, pamiętam choćby Twoją relację sprzed paru lat. Ale to tak jak z Visem - relacje z niego też są, choc czasem ukryte w większej całości... Ogólnie chodziło mi o to, że duże wyspy Chorwacji dzielą się na dwie grupy: te masowo odwiedzane, z których jest choćby u nas na forum mnóstwo relacji i na te, o których można się dowiedzieć, ale nie wszystkiego i trzeba się naszukać 8)
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 10.07.2013 16:03

maslinka napisał(a):
Marsallah napisał(a):Maleństwo, nieprawdaż?

Na dwutygodniowe wakacyjne lenistwo - w sam raz :D

Nawet za dużo :D
Na wyspie jest klimat pt "nic nie muszę" wszyscy żyją powoli i nam się to udzieliło. Dzięki temu zobaczyliśmy przez 2 tygodnie mniej niż przez 5 pierwszych dni na Bracu :)
Ale to pewnie też dla tego, że zostawiliśmy sobie coś do odkrycia na później... tym sposobem musimy wrócić, nie ma rady!
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 10.07.2013 17:01

zasiadam i ja :)
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 10.07.2013 18:08

Zaczyna się, ciekawie. To ja w drugim rzędzie...:)
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 10.07.2013 22:22

Pisząc o braku "typowych" relacji z Visu (zwróć uwagę na cudzysłów) miałem na myśli to że są one epizodem podczas pobytu w innym miejscu.....
Wyjątkiem jestpaszczak ale On z kolei zapisał kilka wskazówek, oraz zamieścił link do swoich albumów- ze świetnymi zresztą zdjęciami, po czym relację zakończył.
Spędziliście tam dwa tygodnie 8) a znając Wasz styl tworzenia relacji, spodziewam się miłej "wędrówki" oraz sporej dawki wyczerpujących informacji...... :D 8)

Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Zatrzymać czas - ISSA 2013 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone