Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zasuszona rozgwiazda

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mariii
Podróżnik
Zasuszona rozgwiazda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariii » 12.07.2010 11:23

Witam wszystkich,
Podczas tegorocznego odpoczynku na Hvarze znalazłam na skałkach rozgwiazde wysuszoną na wiór. Bez zastanowienia wzięłam ją do apartamentu gdzie wietrzyła sie na tarasie ( bardzo brzydko pachniała). Z dnia na dzień coraz mniej czerwona byla ale zapach ciągle sie utrzymywał. Teraz juz nie jest tak intensywny, ale nie zniwelował sie całkowicie. planuje zrobić z niej jakaś ozdobe ale poradźcie mi prosze co zrobic zeby zabic ten smród? Dodam jeszcze że nie miałabym serca wyłowić tego żyjatka z wody i ususzyć dla zabawy, ale skoro już nie zyła to sie skusiłam wziać ja. Z góry dziękuję za rady :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.07.2010 11:27

Suszyć, wietrzyć, wietrzyć, suszyć i tak 5, 10, 15 lat i dalej będzie śmierdzieć :wink:
Mariii
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariii » 12.07.2010 11:30

Kurcze łudze się że wkońcu przestanie :roll: a moze by ja pomalować jakąś farba? zneutralizuje to smród? czy lepiej jeszcze dłużej posuszyć i dopiero później pomalować? :D
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.07.2010 11:30

Polakierować.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.07.2010 11:32

Mariii
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariii » 12.07.2010 11:34

dziękuję bardzo, juz czytałam ten wątek, mało tam rad jak ususzyc żeby nie śmierdziało, więcej żeby tego nie robić :) wypatroszenie ususzonego już stworka odpada bo sie cały połamie. To chyba zostaje tylko polakierowanie :wink:
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 16.07.2010 13:57

A moze wsadzić do mrowiska? Mięcho ze środka zostanie wyżarte a szkielecik zostanie. Nie wiem dokladnie co może się stać, ale ja bym spróbował. Mój ojciec tak zrobil jeżowca, mamy go do dzisiaj i nie śmierdzi :)
Lelule1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelule1971 » 16.07.2010 14:17

Należy starannie spryskać rozgwiazdę perfumem np. wodą kolońską "Wars" lub "Pani Walewska". Na wyjątkowo śmierdzące rozgwiazdy niektórzy polecają moczenie w wodzie kolońskiej "Brutal". Jest też w ostateczności sposób naszych dziadków i babć: należy śmierdzącą rozgwiazdę położyć obok zwykłej w nadziei, że ta pierwsza się zawstydzi i zaniecha śmierdzenia - są jednak udokumentowane przypadki przejęcia niemiłego zapachu przez tą drugą :P :evil:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 16.07.2010 14:41

Przestanie śmierdzieć jak sie rozpadnie w pył. Rozgwiazda nie ma typowego szkieletu żeby żeby było co z mrowiska wyciągać. To białko. Nawet bardzo wysuszone zawsze znajdzie się dość wilgoci w powietrzu żeby się powoli rozkładać i śmierdzieć.
Naprawdę to jedynym sposobem konserwacji jest słój z formaliną co najmnie 6-7% formaldehydu ale wtedy zamiast koloru będzie brązowo-żółta.
najlepiej:
1 - nie wyciągać
2 - jak się wyciągnęło wrzucić z powrotem.
3 - nie suszyć bo to sadyzm
4 - jak się wyciągnęło coś a nie wrzuciło to należy spróbować to zjeść

Jezeli wyciągniesz muszle to też będą śmierdzieć i żadne gotowanie nie pomoże. Jedyne co może pomóc na muszle to moczenie w roztworze wodorotlenku sodu lub potasu (silne żrące), możesz użyć roztworu popularnego kreta do rur, licz się z tym że jedno moczenie bedzie trwało 1-2doby, po czym trzeba wymienić roztwór, tak 3-6 razy w zależności od tego ile na muszli jest białka. Wodorotlenki mają to do siebie że rozpuszczają białko zaś nie ruszają węglanu wapnia więc ładnie wypłukują to co śmierdzi. Niestety niektóre muszle stracą białkową warstwę nadającą im kolor(np muszle kunjaka) albo "ścięgno" łączące muszle ze sobą. Niektóre stracą blask który można przywrócić lakierując je uretanem

PS lakierowanie rozgwiazdy uretanem, nawet bardzo ususzonej niewiele zmieni. To piszę gdybyś wpadła na taki pomysł
Mariii
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariii » 16.07.2010 16:41

W zasadzie to już powoli zaczyna nabierać brązowo żółtego koloru :( Teraz mamy takie upały, że wyschła niemal na wiór na parapecie, niestety niemiły zapach jest nadal. Myślę, ze odpuszczę sobie ten słoik z formaliną i zasuszone stworzonko wyrzucę gdzieś do lasu.
Jeżeli ktoś wpadnie na pomysl zamordowania zwierzątka w celu ususzenia, ostrzegam ze efekty będą opłakane. Każdemu kto tak jak ja bedzie chciał wziąć znalezionego "suszka" do domu tez szczerze odradzam.
Dziękuję wszystkim za pomoc :) A może jeszcze jakieś ciekawe pomysły? Rada z moczeniem w wodach typu "brutal" bardzo mi się podoba :D :D

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone