Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zasolenie

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
faziolot
Cromaniak
Zasolenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 16.06.2005 09:44

Hej Cromaniacy!
Wiem o tym :roll: ze zasolenie Adratyku jest nieco większe niż te w Bałtyku (jakieś 38 g na litr). Jakie są wasze doświadczenia w kontakcie ze słonym Adriatykiem? A jak z kontaktem wody z oczami? Czy trzeba non stop używać okularów lub maski? Aha - no i czy natrysk na plaży jest nieodzowny?
Dzięki za wszelkie rady.
PZDR z Warmii i Mazur.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 16.06.2005 09:55

Nie wiem, jak "bez okularów" bo moja cała rodzinka nawet w słodkiej wodzie pływa w okularach...
Co do słoności... przy pierwszym kontakcie faktycznie "daje niezłego kopa" - nawet byliśmy przygotowani na to i zabierałem na plażę (blisko było) butelkę wody z kranu... do płukania ust i oczu. Jaka ona wydawała się SŁODKA !!! Dobrym sposobem jest też przegryzienie jakiegoś np wafelka ryżowego albo ciasteczka... po kilku razach nie ma żadnego problemu... oczywiście pewnie dobrze byłoby wejść pod prysznic ale komu by się chciało i nie ma ich na każdej plaży... a nawet lepiej jak ich nie ma... od soli na skórze się nie umiera... jest zupełnie OK...

Pozdrawiam
Józek
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 16.06.2005 10:03

Da się wytrzymać.
A za to można spokojnie sobie leżeć na wodzie.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 16.06.2005 10:06

Ale nie trzeba się dodatkowo obciążać? :lol:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 16.06.2005 10:08

JoeF napisał(a):...od soli na skórze się nie umiera... jest zupełnie OK...

Pozdrawiam
Józek

Sól delikatnie zeskrobujemy do przygotowanych wcześniej pojemniczków, tym sposobem mamy ZA DARMO wspaniałą pamiątkę z Chorwacji. Najlepiej smakuje z jajkami na twardo 8O
xelius_traveller
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xelius_traveller » 16.06.2005 11:17

Bardzo szczypie w oczy i ostro "przeczyszcza" jak do nosa wpadnie :)
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 16.06.2005 11:44

W przypadku kontaktu z oczami rzeczywiście nie jest przyjemnie. Po kąpieli najlepiej spłukać się pod prysznicem, bo jak później na słonku się schnie to człowiek czuje się jak w zbroi. A jak kogoś słonko "spaliło" to koniecznie spłukiwać bo później nieźle szczypie na spalonej skórze.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 16.06.2005 12:28

Kolejną zaletą zasolenia jest to, że dzieci szybko uczą się pływać... :lol:

PozdraV
J.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 16.06.2005 13:37

Eeeee tam zaraz zaletą....
ja tak naprawdę to umiem pływac tylko w Adriatyku... :) :) :)
własnie dzięki tej soli!
Aśka
PS. Maiałam 12 lat jak "nauczyłam się pływać" - właśnie w Adriatyku (tyle że po jego drugiej stronie), potem nigdzie nie umiałam i dopiero jak kilka lat temu wylądowałam w Cro i znowu umiem. Tylko w morzu. Pod wodospadami Krka już nie umiem. Tam jest słodka woda.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 16.06.2005 14:00

Wielkie dzięki za wszelkie info.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 16.06.2005 15:00

przy dostaniu się wody do oczu nic się nie dzieje. Można także otworzyć oczy pod woda, nic nie piecze. Nawet jak się zranisz to piecze tylko trochę i przez chwilę. Okulaki nie są potrzebne chyba że ktoś ma jakieś uczulenie. Trzeba też pamiętac że sól morska nie jest o czyste NaCl ale też dużo chlorku potasu, magnezu - istna mieszanka, i działa po połknięciu przeczyszczająco, a także podnosi ciśnienie krwi bo jest źródłęm NaCl dla organizmu
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 01.07.2005 20:10

xelius_traveller napisał(a):Bardzo szczypie w oczy i ostro "przeczyszcza" jak do nosa wpadnie :)

Co jak co, ale słona adriatycka woda mniej piecze w oczy niż schlorowana woda znana np. z basenu. Po prostu gałka oczna chroniona jest równie słoną wydzieliną łzową. Słodka woda wypłukuje łzy powodując pieczenie.
Natomiast nosek czyści się elegancko :)

Pozdro
RAfał

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone