Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaraza

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ikra
Globtroter
Re: zaraza

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikra » 22.08.2015 12:39

dzieki ci bardzo. w szybeniku w szpitalu bylo oblezenie dzieci wowczas z wymiotami i biegunka. my pojechalismy bo sie malemu goraczka utrzymywala wysoka. wtedy nie wiedzialam ze i mnie to spotka.. :(. mnie to pol biedy ja bym zabrala to od dziecka.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2015 12:41

Freier Beobachter napisał(a):
FUX napisał(a):Ile razy jeszcze to samo napiszesz?

aż uzyska odpowiedź...choćby taką jak od ciebie

Naliczyłem dwa posty, na których odpowiedzi powinno szukać się u lekarza, a nie na forum.
Przy okazji z pisaniem po polsku także na bakier.
Pokolenie fejsa.
Miała ubezpieczenie, mogła dzwonić na asistance do PL. Nie miała, to jej problem.
Mazowsze wie lepiej, bo się należy...
:twisted:
ikra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikra » 22.08.2015 12:43

FUX - wezty sie nie odzywaj.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.08.2015 13:38

Pisz maila albo dzwoń do szpitala w Szibeniku, niech Ci podadzą, co Was, wg. nich dopadło. Oczywiście stanowczym tonem z podkreśleniem, że dziecko dalej choruje.
ikra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikra » 22.08.2015 14:26

w karcie wypisu napisali : wirus. goraczka nieznanego pochodzenia. przewidywane trwanie 3-4 dni. jak pytalam lekarzy rozkladali rece, ze tyle moga powiedziec. wtedy tylko goraczkowal, jeszcze nie mial biegunki.oni maja to w "powazainiu" zwlaszcza turystow.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.08.2015 14:31

ikra napisał(a):w karcie wypisu napisali : wirus. goraczka nieznanego pochodzenia. przewidywane trwanie 3-4 dni. jak pytalam lekarzy rozkladali rece, ze tyle moga powiedziec. wtedy tylko goraczkowal, jeszcze nie mial biegunki.oni maja to w "powazainiu" zwlaszcza turystow.

Po czasie może już zdiagnozowali, co to jest.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2015 15:32

ikra napisał(a):oni maja to w "powazainiu" zwlaszcza turystow.

Mam inne zdanie. W Biogradzie okulistka była bardzo pomocna.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.08.2015 10:34

ikra napisał(a):w karcie wypisu napisali : wirus. goraczka nieznanego pochodzenia. przewidywane trwanie 3-4 dni. jak pytalam lekarzy rozkladali rece, ze tyle moga powiedziec. wtedy tylko goraczkowal, jeszcze nie mial biegunki.oni maja to w "powazainiu" zwlaszcza turystow.

A u nas jak Ci zdiagnozują wirusa, to dostajesz cudowną tabletkę i jesteś zdrowa na drugi dzień???
No i wirusy są wszędzie, jeden kicha i kaszle a drugi ma biegunkę i wymioty z tej samej okazji.
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 24.08.2015 11:18

ikra napisał(a):witam. w tym roku bylismy w rogoznicy. dopadl nas jakis wirus dla doroslych slabszy dzieci 4latka i 7m-cy bardzo. jestesmy juz w pl a syn nadal ma biegunka 2 tydz. leki nie pomagaja. nasi gospodarze mowili ze w tv trabia u nich o wirusie na dalmacji. bylismy w szpitalu w szybeniku, oblezenie, lekarz zdawkowo odpowiadal-wirus. i nic wiecej. czy ktos spotkal sie z tym w tym roku?? czy cos podpowie ??? dziecko nie plywalo, a my zachowujemy higiene. pomozcie bo mi juz rece opadaja,

Nie jestem lekarzem, ale niejeden kraj w życiu widziałem i niejedną biegunkę z tym związaną. Nie wiem, jakie leki podawaliście dziecku, ale spróbujcie podawać jakiś lakcid czy coś w tym stylu dla dziecka, do tego kefiry. No i koniecznie zrobiłbym badania kału w sanepidzie.

P.S. Oczywiście siedmiomiesięcznemu kefiru bym nie podawał.

I jeszcze mi się przypomniało http://zdrowiewpodrozy.mp.pl/medycynapo ... l?id=62902
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 30.08.2017 22:48

Dwa dni po powrocie z Rogoznicy u nas zaczęła się zaraza. Córka gorączkuje już 5 dzień, byłam z nią u 4 lekarzy, zrobiłam wszelkie badania moczu i krwi, po 1 dniu od gorączki doszły biegunki, a po kolejnych 2 wymioty. Ostatecznie udało się ustalić, że to jakiś rotawirus, na podstawie wyników badań i po tym jak zaczęło "mulić" męża i inne dziecko, które było w tej samej miejscowości.
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 30.08.2017 23:38

Rotawirus to chyba nie chorwacka zaraza :?: Wydaje mi się że w naszych szerokościach też występuje ta zaraza...
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 30.08.2017 23:49

...w TV reklamują szczepionkę na rotavirusy; ale w tym przypadku nie pomoże
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 31.08.2017 11:46

Wredny wirusik, który zbierał żniwo w tym roku. Znajomy z rodziną kończył urlop w pierwszym tygodniu lipca, przebywał w hotelu w Rijece i w ostatni dzień dziecko zaczęło gorączkować, wymioty, biegunka, musieli przedłużyć wyjazd o jeden dzień. Zaraz po powrocie do Polski jego również dopadło. U mnie sytuacja wyglądała tak, że dzieci gospodyni coś złapały, objawy to także wymioty, gorączka i zrobiła im "izolatkę" na jeden dzień, w kolejnym było już OK, niestety na nic się to zdało, bo u mojej 2-letniej też najwyraźniej wirus się rozwijał. Zaatakował 3 dni przed końcem wypoczynku, gorączka 39-40st. i reszta jak powyżej, na szczęście zabieramy zawsze całą siatkę lekarstw, w dniu wyjazdu było już OK. Mnie dopadł na drugi dzień po powrocie do PL i trzy dni miałem wycięte z życiorysu...
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 31.08.2017 15:48

Rotawirusy można złapać wszędzie. Napisałam w tym poście nie dlatego, że uważam , że Cro jest siedliskiem chorób tropikalnych, a raczej informacyjnie, że takie objawy się zdarzają i nie ma co panikować (ja niestety panikowalam). Córka była szczepiona na rotawirusy, może bez tego przeszła by to gorzej, nie wiem. W każdym razie, 6 dnia minęło :)
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 31.08.2017 22:52

......czyli, to szczepienie nic nie daje?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies