Przyznam szczerze, że Chorwaci są bardzo zaradni i mają wiele ciekawych pomysłów i rozwiązań - oto kilka przykładów:
- miejsca do parkowania: praktycznie znajdują się wszędzie, na dachach domów, na garażach, bezpośrednio nad urwiskami , na falochronach i to wszystko nie jest zawsze zabezpieczone. Wystarczy pojechać autem metr dalej i już spaaaadamy. Ale tam wypadków chyba nie ma bo oni są do tego przyzwyczajeni.
- sklepy: na wyspach Kornati widziałem w zatoczce łódkę z warzywami, owocami, napojami a na maszcie wisiała chorągiewka z napisem BILLA.
Gość łódką pływał od zatoki do zatoki i zaopatrywał ludzi w różne artykuły.
-apartamanty : w tym roku szukając apartamentów na Riwierze Makarskiej w miejscowości Zaostrog odwiedziłem kilka domów. Prosiłem o pokazanie apartamentów, więc właściciele zaprowadzali mnie do pokoju potem pokazują łazienkę i wyprowadzają na balkon. Część balkonu jest zasłonięta i znajduje się tam kuchnia: zlewozmywak, szafki nad nim i kuchenka z butlą gazową. To nie był wyjątek bo spotkałem kilka takich rozwiązań. Z pok. 2 os. robi się więc apartament - dobry pomysł.
Ja mieszkałem w ładnym apartamencie z dużym tarasem na którym znajdowała się łazienka z WC no ale to było wszystko pięknie zabudowane. Aby do niej się dostać należało przejść przez taras 1 1/2 metra - oczywiście nic mi to nie przeszkadzało.
Dla nich to chleb powszedni dla nas to chyba coś nowego.
Może Wy macie jakieś inne przykłady?
Pozdrawiam