Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaradni Chorwaci.

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser
Zaradni Chorwaci.

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.07.2005 20:54

Przyznam szczerze, że Chorwaci są bardzo zaradni i mają wiele ciekawych pomysłów i rozwiązań - oto kilka przykładów:

- miejsca do parkowania: praktycznie znajdują się wszędzie, na dachach domów, na garażach, bezpośrednio nad urwiskami , na falochronach i to wszystko nie jest zawsze zabezpieczone. Wystarczy pojechać autem metr dalej i już spaaaadamy. Ale tam wypadków chyba nie ma bo oni są do tego przyzwyczajeni.

- sklepy: na wyspach Kornati widziałem w zatoczce łódkę z warzywami, owocami, napojami a na maszcie wisiała chorągiewka z napisem BILLA.
Gość łódką pływał od zatoki do zatoki i zaopatrywał ludzi w różne artykuły.

-apartamanty : w tym roku szukając apartamentów na Riwierze Makarskiej w miejscowości Zaostrog odwiedziłem kilka domów. Prosiłem o pokazanie apartamentów, więc właściciele zaprowadzali mnie do pokoju potem pokazują łazienkę i wyprowadzają na balkon. Część balkonu jest zasłonięta i znajduje się tam kuchnia: zlewozmywak, szafki nad nim i kuchenka z butlą gazową. To nie był wyjątek bo spotkałem kilka takich rozwiązań. Z pok. 2 os. robi się więc apartament - dobry pomysł.
Ja mieszkałem w ładnym apartamencie z dużym tarasem na którym znajdowała się łazienka z WC no ale to było wszystko pięknie zabudowane. Aby do niej się dostać należało przejść przez taras 1 1/2 metra - oczywiście nic mi to nie przeszkadzało.

Dla nich to chleb powszedni dla nas to chyba coś nowego.
Może Wy macie jakieś inne przykłady?

Pozdrawiam :wink:
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 05.07.2005 20:58

u nich trzeba parkować na falochronach , a Leonowi przeszkadzają nasze mrówki ... nic nie kumam
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 05.07.2005 22:05

"Zaradni" Chorwaci .... spotkałem takich na stacjach bezynowych i płacąc za autostrady na bramkch.
pozdrav 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2005 22:33

Łazienka na tarasie...i to koedukacyjna????? no niezły czad...:))))...nawet nie chcę pytać czy był tam też kibel....bo jak Finestra podchwyci???......... :wink:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 06.07.2005 06:47

O tak, są bardzo zaradni. Kilka lat temu w Porecu gospodarz chciał mi wynająć na kilka dni nawet własny pokój.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 13.07.2005 13:13

...tylko powiedziec niestety...
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 13.07.2005 16:54

[quote="Leon"]...tylko powiedziec niestety...[/quote]

Wszędzie są ludzie i ludziska.
pozdrav 8)

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne