Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zapytanie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marwel
Podróżnik
zapytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwel » 07.08.2006 08:11

Witam, mam do Was zapytanie... wybieram się na początku września na północ Chorwacji, miejscowość Rijeka lub Pula. Proszę Was o pomoc, czy te regiony są równie atrakcyjne jak południe Chorwacji? Byłem w tamtym roku w Baska Voda i widoki były piękne... czy w związku z tym na północy jest równie ładnie, czy też lepiej nadrobić kilka kilometrów i jechać bardziej na południe? Proszę o podpowiedź, pozdrawiam
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 07.08.2006 09:20

rijeka to cos do nowej huty podobne, stocznie i takie tam
na istrie mozna jechac :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.08.2006 09:28

Potwierdzam - Rijeka absolutnie nie - mi wystarczył sam widok na to miasto z Krckiego mostu aby określić jego atrakcyjność : stocznie, rafinerie itp - brrrr.

Pozostała część Istrii taka sobie w porównaniu z Dalmacją ale jeśli coś na północy to polecam również wyspę Krk lub północny Kverner - okloice Senja. W tym terminie możesz jechać w ciemno i już będąc w jednym miejscu poszukać czegoś co Ci będzie odpowiadało
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 07.08.2006 09:36

Rijeka-nie
Pula- polecam okolice
polecam wyspy: Cres, Lošinj

pozdrawiam
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 07.08.2006 09:58

My byliśmy właśnie w Baśka Voda i było bajecznie - palmy, upał, piękne widoki...a potem zachciało nam się zobaczyć Istrię - pijechaliśmy najpierw na wyspę Krk a potem do Rabac - bylismy strasznie zawiedzeni - widoki już nie te, roślinność taka sama jak w Polsce i ceny wyższe niz w Dalamacji. Nigdy już nie pojadę na Istrię - Dalmacja jest piękniejsza.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 07.08.2006 12:37

piotrus ma racje..ja akurat zwiedzialam od polnocy cro dlatego nie rozczarowalam sie pozniej :)
ale z polnocy to ciekawa jest wyspa krk i cres:)istria tez ma ciekawe miasteczka jednak riwera makarska...jest sliczna-ah te widoki;)
no i pogoda na polnocy jest bardziej niepewna niz na poludniu;/
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 07.08.2006 15:03

Na północy Chorwacji tak samo jak Mirko polecam wyspę Losinj-taka mała Dalmacja w Kvarnerze , a na Istrii ( na samym jej czubeczku) bardzo fajnym miejscem jest Premantura.
Pozdrav.
dora
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dora » 08.08.2006 17:45

Jeśli chodzi o Istrię to byłam w Umagu - piękne miasto. Niezbyt duże, ale nie było czasu by się tam nudzić przez te 2 tygodnie pobytu. W pewbym miejscu jest tam fragment piaszczystej plaży (a woda oczywiście tam brudna;/), tzn. piaszczysce wejście do morza, bo reszta to standardowo beton. Polecam Pule, do zwiedzania m.in Amfiteatr Arena. W Puli jest wiele ciekawych rzeczy, my mieliśmy przewodnika, był niezastąpiony. Kolejne miasto Rovinj - chorwacka Wenecja, przepiękne... Porec, byłam tam bardzo krótko, zwiedziłąm tam chyba tylko Kościół. Gdy się z niego wyjdzie i wyjdzie z uliczki, gdzie się do niego dochodzi ( jest tam taka ogromna brama wejściowa) i pójdzie w górę można trafić na lodziarnię, w której jej szef stara się opanowywać podstawy języka polskiego. Nas na wejściu przywitał słowami 'Skąd jesteście Katowice?' (albo to jedyne miasto, które kojarzy, albo Katowice często odwiedzają jego kawiarnię:) ) Już dokładnie nie pamiętam, ale w jednym z tych miast - Rovij lub Poreciu można kupić lane wino. Ludzie przyjeżdżają tam z butalkami po napojach i kupują, a potem na satkach zaczyna się szaleństwo :)))

Według mnie na Istri jest bardzo podobnie jak na południu Chorwacji. Na pewno nie jest tam aż tak gorąco - temperatury są nieco mniejsze, no i prawie wszędzie widać, co jest oczywiste kulturę włoską.
Na pewno Ci się tam spodoba:)
Pozdrawiam!
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 08.08.2006 19:14

Jeśli koniecznie zależy Ci na Puli,to muszę Cię uprzedzić,że plaża jest tam nienajlepsza,dlatego polecam oddalony o 10-15 km Medulin albo,jak proponował wcześniej wojan Premanturę(plaże bardzo ładne i czyste,morze tak samo :) )
Oszkliwiec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oszkliwiec » 09.08.2006 00:50

Każdy ma swoje zdanie ale dla mnie Chorwacja zaczyna się dopiero od Murteru oczywiście w stronę południową

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone