Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zapytanie o diesla?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marwel
Podróżnik
zapytanie o diesla?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwel » 07.08.2006 08:13

Mam do Was pytanie, będąc w tamtym roku w Chorwacji na stacjach benzynowych widziałem dwa rodzaje oleju napędowego - zwykły diesel i eurodiesel, jaka jest różnica? Oprócz ceny oczywiście :)
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 07.08.2006 08:23

Pewnie róznica jest w jakości paliwa. Ja wolałem nie ryzykwać i do mojego silnika z bezpośrednim wtryskiem HDI, który jest bardzo wrażliwy na zaniczyszczony ON lałęm właśnie EURODIESEL na dużych stacjach.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 07.08.2006 10:15

My do silnika DCi również laliśmy eurodiesel
pozdrawiam
marrom1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrom1 » 07.08.2006 10:41

A jaka cena ropy w tym roku w Chorwacji :?: I jaka różnica między tą zwykłą, a eurodieslem :?:
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 07.08.2006 11:04

średnie ceny: DIESEL: 7,30 HRK , EURODIESEL: 7,60 HRK. Najtaniej na Słowenii, niecałe euro za litr eurodiesla.
puzle
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) puzle » 07.08.2006 11:42

Witam wszystkich na forum. POTWIERDZAM że na SŁOWENII jest tani ON, tankowałem i płaciłem kartą ( 1 litr ON = 3,88 zł ). Pozdrawiam wszystkich przebywających w Chorwacji, Ja już po urlopie w pracy ale zdjęcia przypominają mi cudowny pobyt w MANDRE na wyspie PAG.
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 07.08.2006 11:56

Jeżdżę dieslem z pompowtryskami i zauwazyłem, że na zwykłej chorwackiej ropie silnik reagowaŁ żwawiej niz na Naszych polskich super hiper ultra dieslach
marrom1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrom1 » 07.08.2006 12:17

bargoo napisał(a):Jeżdżę dieslem z pompowtryskami i zauwazyłem, że na zwykłej chorwackiej ropie silnik reagowaŁ żwawiej niz na Naszych polskich super hiper ultra dieslach

A to ciekawe.
Z drugiej jednak strony mam kolesia, który kupił sobie nowego vw passata i od samego początku, po wyjeździe z salonu leje do niego "oranżadkę" i nic się nie dzieje - a dodam, że robi bardzo dużo kilometrów - obecnie ma ok. 140000km - i wszystko na czerwonej. 8O :!:
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 07.08.2006 14:15

marrom1 napisał(a):
bargoo napisał(a):Jeżdżę dieslem z pompowtryskami i zauwazyłem, że na zwykłej chorwackiej ropie silnik reagowaŁ żwawiej niz na Naszych polskich super hiper ultra dieslach

A to ciekawe.
Z drugiej jednak strony mam kolesia, który kupił sobie nowego vw passata i od samego początku, po wyjeździe z salonu leje do niego "oranżadkę" i nic się nie dzieje - a dodam, że robi bardzo dużo kilometrów - obecnie ma ok. 140000km - i wszystko na czerwonej. 8O :!:

Sama ''oranzadka'' nie jest problemem.Gorzej kiedy zaczyna sie stosować odbarwioną za pomocą kwasu.Kwas zawarty w paliwie fatalnie działa na pompy paliwowe.Ja też znam osoby które leją ''oranżadkę'' do nowoczesnych diesli,2 z nich to doswiadczeni mechanicy.
pozdrav
marrom1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrom1 » 07.08.2006 20:12

pt napisał(a):
marrom1 napisał(a):

A to ciekawe.

Sama ''oranzadka'' nie jest problemem.Gorzej kiedy zaczyna sie stosować odbarwioną za pomocą kwasu.Kwas zawarty w paliwie fatalnie działa na pompy paliwowe.Ja też znam osoby które leją ''oranżadkę'' do nowoczesnych diesli,2 z nich to doswiadczeni mechanicy.
pozdrav

A taksiarze do starych beczek zaczęli lać olej jadalny - kupują w marketach jak jest dobra promocja. hahaha 8O
ale to już przegięcie, no i jechać za takim gościem................ :(

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi