Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zapraszam na nowopowstające forum o Grecji

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 25.05.2009 21:35

Krystof napisał(a):
nie doczytałem w twoich postach zainteresowania odwiedzeniem Olimpii.Zastanów sie podobno jest tam bardzo fajnie.
:cry: :cry: :cry: ... i znów dalej ... a miał byc tylko środkowy palec na ten pierwszy raz ...

Zastanów się co robisz jak śpiewa Dudi ale z Delf bedziesz miał''tylko,, około 300 km do Olimpii.potem tylko Korynt i wracasz do domu. :o
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.10.2009 01:00

Piotrek_B napisał(a):
janusz.w. napisał(a):....Generalnie, np. w Pascalu zachwycają się wybrzeżem jońskim, nic tylko trzeba to sprawdzić :D ....

I coś w tym musi być.
Ja (niestety) dotychczas nie miałem okazji być nad Morzem Jońskim ale taką informację o tym, że to wybrzeże jest niezwykłe dostałem od tubylców, u których mieszkałem.
Nie raz namawiali mnie, żebym dał sobie spokój z Egejskim i zobaczał jak wygląda Jońskie.
Ono ma ta przwagę nad innymi, że jest jeszcze w dużej części dzikie, dzięki czemu nie ma tam tłumów "allincluziwowych" turystów :wink:

A i owszem, Jońskie jest nie tylko ciepłe i przyjazne oraz nie zatłoczone, ale i oferuje spokój, czyli coś, o czym możecie zapomnieć na typowych plazowiskach greckich w sezonie.
W roku 2001 miałem niekłamaną przyjemność odwiedzić część zachodniego wybrzeża Grecji w czasie objazdu tego kraju. Wnioski?
- dla miłośnika pustych plaż i przestrzeni to raj.
- bardzo ciekawe i warte odwiedzin sa wyspy Jońskie, zwłaszcza Zakynthos (i koniecznie słynna plaża z wrakiem statku, dostępna ze względu na ściany skalne tylko z morza) i Kefalonia.
- jeśli koniec września i początek października (dokładnie jak teraz!) wydaje się komuś już po lecie, to nic bardziej błędnego, ponieważ było jeszcze po 30-32 st zaś woda tylko zapraszała do kąpieli. Spaliliśmy się na amen, więc wypada tylko spojrzeć na mapę i upewnić się, czy aby jakieś większe załamanie pogody nie nastapi (klimat się jednak zmienia...) po czym planowac i jechać!
- gwarantowane są niedobitki turystów i fajne wrażenia krajoznawcze
To samo dotyczy terenów zachodniego Peloponezu!
Polecam też bardzo okolice Kyllini i Kalo-Nero, na odcinku wybrzeża północno-zachodniego pomiędzy Zacharo a Kyparissią.
Są tam tak wielkie i dzikie plaże (wylęgarnie żółwi przy okazji), położone w dodatku wzdłuż drogi, że aż nie chce się wyjeżdzać. Mało gdzie trafiają się kilometry pustej, prawdziwej morskiej plaży, na której piasek aż parzy. A to odgrodzone od drogi pasem gęstego i dzikiego drzewostanu.
Byliśmy tak dużym zaskoczeniem dla miejscowych którzy przyszli nielegalnie zebrać jaja zółwie, że nie bardzo wiedzieli co robić.
Ostatecznie poszli w inne miejsce, czekając aż sobie pojedziemy. Ja kurde wyjeżdżać nie chciałem, ale czekały inne atrakcje...
Przede wszystkim dziki, niegościnny i krwawy historycznie półwysep Mani- coś dla koneserów. Opiszę to w swoim czasie.

Wracając do wybrzeża Jońskiego.
Mało kto wie, że w pobliżu Prevezy, leżało starożytne Akcjum, gdzie miała miejsce jedna z największych bitew morskich starożytności, pomiędzy flotą sprzymierzoną Egiptu (pod wodza sławnej Kleopatry) i Marka Antoniusza, a rzymską- Oktawiana Augusta, która zakończyła się de facto klęską pary kochanków a w konsekwencji- upadkiem Egiptu i przejściem pod panowanie rzymskie. Zatoka podobno mieści wiele skarbów z tamtego czasu, jako że galery były podobno nieźle zaopatrzone. Jest to bardzo sympatyczna i pustawa zatoka, na brzegach której można spotkać uprawy wysokich roślin (chyba trzcina albo coś takiego).
Polecam też bardzo okolice Kyllini i Kalo-Nero, na odcinku wybrzeża północno-zachodniego Peloponezu.
Trasa pomiędzy Lefkadią a Astakos na zachodnim wybrzeżu jońskim, jadąc do Patras, jest zaopatrzona w piękne widoki na wyspy jońskie, bardzo podobne do tych znanych z Dalmacji! Są wieksze wyspy i małe bezludne wysepki. Róznica jest taka, że w Dalmacji tłoczno, zaś tu o tak późnej porze jeszcze lato ale ludzi brak!
Bardzo cicho i spokojnie jest pod wyspą Kalamos - wygląda ona jak dwuszczytowy stromy wulkan. Jest ze 2 km plaży i niewielki kemping, który był jeszcze czynny w ostatnie dni września. Prysznice są i na plaży, choć jest ona niezagospodarowana (była wtedy w każdym razie, ale nic nie wskazuje na rozwój bazy turystycznej w tym rejonie).

Tyle w skrócie, choć chciałoby się pisać i pisać i pisać... :) :wink:
Polubiłem to forum, ale sama myśl o napisaniu większości relacji z miejsc z przeszłości pachnie mi koszmarem nieprzespanych nocy. 8O
Jest tu o wszystkim, czyli znacznie więcej niż spodziewałem się znaleźć.
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Zapraszam na nowopowstające forum o Grecji - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies