Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zapraszam na nowopowstające forum o Grecji

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 05.05.2009 08:10

Zaneta
Szacun za włożony wysiłek
Ja raczej nie pomogę ci, bo do moderowanie nie mam zacięcia

jeśli się zmobilizuję to zrobię relacje z moich dwóch pobytów w Grecji (2006 Olimpic Beach i 2007 Thassos)
Na razie mam "powieszone" na swojej stronie tylko fotorelacje
o tu:
http://www.parkowa12.krakow.pl/monte

pozdro
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 08.05.2009 11:02

zycze powodzenia.
ale forum tworza ludzie a nie Ty. Bo z tego co widze to jedynie tematy zalozone. Tak wiec wiesz moje zdanie jesli bardzo chcesz to ja ci pomoge.
Daje dobra domene, daje serwer, daje swoj czas, ty zajmiesz sie reklama jak chcesz zapraszam na PW.
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 20.05.2009 15:37

carnivalka napisał(a):Krystof pardon ,jechałam na Peloponez konkretnie do Olimpii z Pelionu,ale to tylko około 100 km dalej także dasz radę.Najwyżej mniej czasu spędzisz po drodze w wąwozie Termopile.

Witaj, zbieram informacje o Grecji czytałem twoją realacje na travel forum :) ,czy możesz podać kilka interesujacych mnie informacji?.Tak jak ty zamierzam zwiedzić Delfy i Olimpiię.Problem dotyczy godzin w których można te dwa obiekty zwiedzać.Delfy chciałbym zobaczyc po południu jak przyjedziemy z Meteorów.Nie bedziemy wchodzić do muzem doradziła nam takie rozwiaząnie nasza krajanka z Opola mieszkająca w Grecji.Identycznie chcielibyśmy postapić w Olimpii.Dotrzemy tam w piątek po południu, planuję zatrzymac się na jedna noc na kempingu.Jeżeli się nam to nie uda zostaje sobotnie przedpołudnie.Po południu mamy się zameldowac w Drepano na kwaterze.
Podobne informacje zbierał Kristof , ja jednak potrzebuję nieco więcej szczegółow.Przepraszam że nękam 8) .
Pozdro gregoma
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 20.05.2009 18:27

Witaj gregoma,postaram się napisać co pamiętam.Delfy oprócz poniedziałków są czynne do 19 w poniedziałki albo do 13 lub do 14
Olimpia z kolei w sezonie ruiny też do 19.
Uważam ,ze muzeum w Olimpii jest cudowne, warto pobyć tam choćby godzinkę .Eksponaty są tam rewelacyjne.Ale jak nie lubisz to oczywiście możesz sobie odpuścić i zobaczyć inne miejsca ,które Cię interesują.Olimpia w ogóle nawet jako miasteczko turystyczne jest bardzo ciekawe.
Pozdrawiam
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 20.05.2009 20:34

Wielkie dzięki :D za te informacje,co do muzeum w Delfach znajoma stwierdziła ,że najlepsze eksponaty zobaczę w Atenach. Mnie najbardziej interesuje samo miejsce jest bardzo urokliwe. jeszce raz dziękuje za informacje.
Pozdro gregoma
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 21.05.2009 05:52

Jak dobrze pójdzie będę przejazdem w Delfach za 2 tygodnie.
Będzie to sobota rano, może wiesz, od której godziny można je zwiedzać?
Pozdrawiam
Tolmen
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tolmen » 21.05.2009 07:38

gregoma napisał(a):Podobne informacje zbierał Kristof , ja jednak potrzebuję nieco więcej szczegółow.

Można zerknąć tutaj :

http://odysseus.culture.gr/h/3/eh30.jsp

Strona (chyba) rządowa, więc nie wiem czy można jej wierzyć :lol:
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 21.05.2009 14:05

Witam, a toś mi niespodziankę zrobił. :D Szukałem takiej strony po róznych linkach i nic mi nie podchodziło. Jednak cierpliwośc została wynagrodzona.Nigdy bym sie nie spodziewał ,że na forum o Cro tyle interesujących wiadomości uzyskam.... o Grecji.Serdeczne dzięki super strona.
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.05.2009 14:16

Ostatnio edytowano 21.05.2009 15:04 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 21.05.2009 14:18

Mariusz Gubernat napisał(a):Jak dobrze pójdzie będę przejazdem w Delfach za 2 tygodnie.
Będzie to sobota rano, może wiesz, od której godziny można je zwiedzać?
Pozdrawiam

Witam, jak może przeczytałeś wiadomośc od kolegi Tolmena zwiedzać starożytne Delfy można od 08.30 d0 20 .Napisz po powrocie jak dojazd do Delf wyglada,na forach droga jest opisywana jako niezbyt przyjemna do jazdy co innego krajobrazy.Przyjemnego pobytu w Grecji
pozdro gregoma
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.05.2009 14:49

droga jest opisywana jako niezbyt przyjemna do jazdy co innego krajobrazy

bo to tak często jest odwrotnie proporcjonalnie - im gorzej, tym lepiej :wink:
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 21.05.2009 15:03

Kristof, mam nadzieje że przećwiczysz wszystkie opcje podróżowania po Grecji i dasz wiążąca odpowiedź na forum jak praktycznie przejechać Grecje.Nasza marszruta generalnie się pokrywa , nie doczytałem w twoich postach zainteresowania odwiedzeniem Olimpii.Zastanów sie podobno jest tam bardzo fajnie.
pozdro
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 21.05.2009 15:11

Leszek Skupin napisał(a):A czytałeś ten wątek :?: ;)

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22498

Dzieki za przypomnienie,pewnie ,że czytałem dodatkowo czytałem Twoja realację z podrózy po Grecji.Wiadomości jest tyle ,że ciężko wyłapac te najbardziej interesujace w danym momencie.Trzeba jednak robić notatki na pamięć nie ma co już liczyć :oops: Może szczegóły dotyczące czasu zwiedzania obietów mi umkęły pozostałe informacje jakie podajesz Ty i pozostali koledzy i koleżanki(carnivalka)są bezcenne.
Pozdro
Tolmen
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tolmen » 21.05.2009 16:28

gregoma napisał(a): dojazd do Delf wyglada,na forach droga jest opisywana jako niezbyt przyjemna do jazdy co innego krajobrazy.

Droga do Delf, zarówno od Teb jak i od Lamii w moim odczuciu jest akurat jak na standardy greckie dość łatwa. Do łyknięcia nawet dla nizinnego kierowcy :wink: Bez porównania np. z drogami Peloponezu np. Argos-Tripoli czy Geraki-Leonidi. O "hardcorowych" przejazdach po półwyspie Mani czy Pilion nie wspominając. Ale oczywiście jest to odczucie indywidualne.

Witam, a toś mi niespodziankę zrobił.

Cieszę się, że mogłem pomóc.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.05.2009 08:24

nie doczytałem w twoich postach zainteresowania odwiedzeniem Olimpii.Zastanów sie podobno jest tam bardzo fajnie.
:cry: :cry: :cry: ... i znów dalej ... a miał byc tylko środkowy palec na ten pierwszy raz ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Zapraszam na nowopowstające forum o Grecji - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone