Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zapraszam na nowopowstające forum o Grecji

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 03.04.2009 07:48

Carnivalka - okej, super, właśnie zacząłem studiowane przewodnika "pascal" (w domu u mnie cienko z internetem no i wolę odpocząć od ekranu) i wasze opisy i informacje powoli nakładają mi się na sugestie autorów ww. To dobrze.

Piszesz - Delfy w drodze z Meteorów na Peloponez - oznacza to, że mogę założyć podobnie, ergo - przejazd z Meteorów + Delfy nie zajmuja tyle czasu, by szukać czegoś w pobliżu do spania?
Powoli przyzwyczajam się do myśli, że zrezygnujęz połowy pobytu na środkowym palcu ;@) a apetyt rośnie - no bo skoro już Delfy, to czemu nie Mykeny? Przecież to rzut beretem ;@)

Dzięki za informacje i pozdrawiam, Krystof
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 03.04.2009 08:48

Krystof pardon ,jechałam na Peloponez konkretnie do Olimpii z Pelionu,ale to tylko około 100 km dalej także dasz radę.Najwyżej mniej czasu spędzisz po drodze w wąwozie Termopile.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 03.04.2009 09:54

Krystof napisał(a):... co mnie nieco (niestety) inspiruje do skrócenia pobytu w Sarti (zarezerwowałem 14 nocy) i zrobienie jakiejś wycieczki z noclegiem gdzieś indziej ...

mam zgryz, na przykład, z Meteorami :@( planowałem tam pojechać "w tą i z powrotem" ale zdaje się, że nie dam rady - więc może tam zajadę w drodze powrotnej do Polski?

sądzicie, że będę miał problem ze znalezieniem noclegu "z buta" dla 4-osobowej rodziny w przyzwoitej cenie? (np do 70 e)?

czy kempingi często mają do wynajęcia przyczepy, pokoje itp? bo jedziemy bez namiotu, K.

Podam Ci link do noclegów. Jest to osoba pisząca na forum prywatnym o Grecji i mieszkająca tam. Jej nick to 'bachula_gr".
http://www.hotelbitouni.com/index.html
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 03.04.2009 09:57

Witam, nie wiem jak to się stało, że dopiero trafiłem na forum o Grecji jak w temacie.
"Carnivalka" nic nie pisałaś że tam również piszesz wspaniałe relacje.
Pozdrawiam
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 03.04.2009 11:06

Bukmacher, jak otworzyłem tego linka do hotelu to Kaspersky zaszczekał ostrzegając przed trojanem.
A tamto nowe forum będę musiał obwąchać :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 03.04.2009 11:08

Najwyżej mniej czasu spędzisz po drodze w wąwozie Termopile.

Termopile chciałem zobaczyć w drodze powrotnej, której jeszcze nie planowałem.

Na razie obmyślam to tak:
ETAP I
Polska - Sarti (7 dni byczenia sięna plaży i zwiedzania mini-okolicy - palec II i kawałek Athosa, może Athos z wody, nic więcej)
PYTANIE - czy warto (przy ograniczonym, bądź co bądź, budżecie i czasie)do Salonik?

ETAP II
1. trasa: Sarti - Meteory (nocleg na kempingu lub na kwaterach)
2. Meteory - zwiedzanie (II nocleg)
3. trasa: Meteory - Mykeny (po drodze Delfy i nocleg w okolicach M.) GDZIE PRZEKIMAĆ W OKOLICY?
4. Mykeny - zwiedzanie i wyjazd na północ (po drodze Termopile i kanał koryncki) TU PYTANIE O KOLEJNY NOCLEG :roll:
5. parcie na północ - TU ZNÓW PYTANIE - co warto po drodze, i gdzie nocleg (jak daleko na północ dojechać: miejscowość, miejsce)
6. WIELKA NIEWIADOMA :? Jak już pisałem - nie spenetrowałem jeszcze powrotnej trasy ...

Macie jakieś sympatyczne sugestie, na ile noclegów rozbić tyrasę Mykeny - Macedonia?
Pozdrawiam, K.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 03.04.2009 11:17

bukmacher3 napisał(a):Witam, nie wiem jak to się stało, że dopiero trafiłem na forum o Grecji jak w temacie.
"Carnivalka" nic nie pisałaś że tam również piszesz wspaniałe relacje.
Pozdrawiam

Bukmacher3 dzięki .Dodam jeszcze,że forum jest nie tylko o Grecji a praktycznie o całym świecie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 03.04.2009 11:17

Bukmacher - dzięki za link :D
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 03.04.2009 11:37

Jadąc z Myken zrobiłabym nocleg na Rivierze.Kwatery na dzień raczej nie dostaniesz ,ale w Plaka koło Litochoro jest pole namiotowe z bungalowami do wynajęcia cena 30 euro za domek.
Co do Salonik to na pewno warto ale musisz sobie przeanalizować,czy dzieci dają radę.Przecież jeszcze wrócisz do Grecji. :)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 03.04.2009 12:04

carnivalka napisał(a):Jadąc z Myken zrobiłabym nocleg na Rivierze.Kwatery na dzień raczej nie dostaniesz ,ale w Plaka koło Litochoro jest pole namiotowe z bungalowami do wynajęcia cena 30 euro za domek.
Co do Salonik to na pewno warto ale musisz sobie przeanalizować,czy dzieci dają radę.Przecież jeszcze wrócisz do Grecji. :)

http://www.tggr.com/olympos-beach/
:)

pozdr
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 03.04.2009 12:26

Przecież jeszcze wrócisz do Grecji.
no właśnie, wstępnie zamierzam :D

ale zamierzam też do Andaluzji i wiele innych miejsc :roll:
kurde - cały roczny budżet oszczędnościowy idzie na te 2 tygodnie :cry:

dzięi za info o campie i link

Carnivalka - piszesz o postoju, bo trzeba, czy bo warto?
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 03.04.2009 16:57

Krystof piszę o noclegu w Plaka bo planujesz nocleg za Termopilami /pkt 4/
Czy może żle zrozumiałam :)
O właśnie Janusz o ten camp mi chodziło. :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.04.2009 19:59

zawodowiec napisał(a):Bukmacher, jak otworzyłem tego linka do hotelu to Kaspersky zaszczekał ostrzegając przed trojanem.
A tamto nowe forum będę musiał obwąchać :D

Mój Avast podobnie zareagował!
Jakaś kicha.. :twisted:

A my w tym roku rozważamy Albanięj, Dhermi lub Borshi, czyli bliżej greckiej granicy, no i "oblukałem" przy okazji na Google Earth te okolice po stronie Grecji, czyli wybrzeże nad Morzem Jońskim poniżej Korfu, są tam piękne plaże, no i ustawione "twarzą" do zachodu słońca (b. lubimy, gdy słonko idzie spać do morza.. ) - Perdica, Parga, Ammoudia, Loutsas, Preveza... itp.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jakie jest Morze Jońskie? Czy jest równie ciepłe jak Egejskie?
No i wogóle czy ktoś z was kiedykolwiek był w tych terenach? Jakie ceny? itp.

W sieci trudno jest znaleźć relacje. Same reklamy Biur Podróży, a i to bardzo mało z tych okolic i głównie obcojęzyczne... :(

Za wszelkie info będę wdzięczny niezmiernie.
pzodro
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 03.04.2009 20:09

Też mi się marzy Epir ale nie zdążyłam tamszego roku.Analizując ten region to najbardziej podoba mi się Sivota i okolice Pargi/Sarakiniko i Lichnos/
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.04.2009 21:00

carnivalka napisał(a):Też mi się marzy Epir ale nie zdążyłam tamszego roku.Analizując ten region to najbardziej podoba mi się Sivota i okolice Pargi/Sarakiniko i Lichnos/

Ale jakie robisz analizy? Gdzie znajdujesz więcej info? Bo mi się jakoś nie udaje.. :( :( :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Zapraszam na nowopowstające forum o Grecji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone