Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zapraszam na grzibi do Dalmacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
Posty: 2350
Dołączył(a): 16.03.2002
Zapraszam na grzibi do Dalmacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 24.09.2002 07:46

Znalazle gure gdzie rasna maszlaki. Jest to gura Mosor nad Splitem.
Sa w lasach sosnowich i pod jalowcem. Kanie tez sa ale ich ja nie zbieram z wzglendu na latwa pomilke. Mam pitanie do doswiadczonich polskich grzibiarzy co mozna zrobic z 10 ton maszlakow (tylu ich jest a nik tutaj nawet nie wie ze sa grzybi jadalne oprucz pieczarek i boczniakow).
Odrazam picia wyna po grzibach nie pasuja.
Maciej
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2470
Dołączył(a): 20.03.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.09.2002 17:50

No proszę nawet grzyby u Was rosna a w Polsce w tym roku cieniutko-lato było o dziwo suche a teraz od razu zrobiło sie b. zimno(dziś rano na szybie auta mialem resztki szronu, cholera a 10 dni temu wygrzewałem sie na Hvarze).
Co do maślaków osobiście nie przepadam-nadaja sie do smazenia lub marynowania(do suszenie raczej nie). Smażysz jak lubisz mozesz z cebulką z jajkami-kwesti gustu, a marynujesz klasycznie-ocet plus liście laurowe, ziele angielskie etc gotujesz ta miksturę, zalewasz grzybki w słoiku i gotowe.
PZDR :D
Zbigniew Małecki
Croentuzjasta
Posty: 177
Dołączył(a): 10.07.2002
Grzyby

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew Małecki » 25.09.2002 10:23

Cześć Leonie! Myślałem,że Cię w czasie rejsu instytutowego zjadł Pimpkowy rekin. Tak długo byłeś nieobecny, choć w sprawach sercowych to zawijałeś do instytutu by ratować te rokołatane w potrzebie
:wink: Jak tam kolektory słoneczne? Ale wracajmy do grzybów. Maślaki można: suszyć, kisić jak kapustę - spytaj żony, solić no i marynować. Marynować można same i z warzywami. Można też dusić czyli smażyć. Jeżeli bardzo chcesz zająć się profesjonalnie problemem przetworzenia 10 ton maślaków prześlę Ci e-maila z przepisami. W sierpniu słyszałem w waszym radio następującą informację z Austrii: W tym roku w lasach austijackich mocno wysypały grzyby. Ponieważ dla miejscowych nie są produktem smakowym poszukiwanym więc były lekceważone ale Włosi są smakoszami grzybów więc... a w ich restauracjach zaczęło brakować... więc zaczęli wozić masowo (workami) z Austrii kupując za śmieszne pieniądze od miejscowych zbieraczy. Wywóz był tak wielki, że zabrakło ich z kolei w Austrii i do calej sprawy włączyli się celnicy. Też bardzo lubię zbierać grzyby i szkoda, że Split jest tak daleko od Warszawy. A kania smażona w panierce smakuje jak schabowy. Serdecznie pozdrawiam.
Rysio
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13051
Dołączył(a): 23.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.10.2002 12:53

Tak przeglądam forum bo coś opustoszało i nareszcie znalazłem temat który lubię - grzybki.
Jak u Leona tyle grzybów to może by się tak wybrać na weekend :wink:
100 czy 1000 km - parę godzin różnicy. A z tymi kaniami to mnie nawet nie wpieniaj - GDZIE SĄ PISZ :!: :evil:
Kasia Bytom
Grzybki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia Bytom » 05.04.2003 21:57

Ja tez lubie maslaczki :)
stary admin
Cromaniak
Posty: 2963
Dołączył(a): 26.01.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary admin » 06.04.2003 04:22

Tylko, że po grzybach tylko wspomnienie pozostało :mg: .
bybus
Croentuzjasta
Posty: 286
Dołączył(a): 29.04.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 06.04.2003 08:19

admin napisał(a):Tylko, że po grzybach tylko wspomnienie pozostało :mg: .


po tamtych , fakt wspomnienie ale juz 5,6 miechow i beda nastepne :D
a tak nawiasem, Leon, wybieram sie w tym roku na Ciovo i tak sobie pomyslalem ze moze odwiedze na budowie, zubrowka jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodzila :oczko_usmiech: . Mniej wiecej w ktorym miejscu budujesz ?
pozdrw

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne



cron
Zapraszam na grzibi do Dalmacji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone