Grzyby
napisał(a) Zbigniew Małecki » 25.09.2002 10:23
Cześć Leonie! Myślałem,że Cię w czasie rejsu instytutowego zjadł Pimpkowy rekin. Tak długo byłeś nieobecny, choć w sprawach sercowych to zawijałeś do instytutu by ratować te rokołatane w potrzebie
Jak tam kolektory słoneczne? Ale wracajmy do grzybów. Maślaki można: suszyć, kisić jak kapustę - spytaj żony, solić no i marynować. Marynować można same i z warzywami. Można też dusić czyli smażyć. Jeżeli bardzo chcesz zająć się profesjonalnie problemem przetworzenia 10 ton maślaków prześlę Ci e-maila z przepisami. W sierpniu słyszałem w waszym radio następującą informację z Austrii: W tym roku w lasach austijackich mocno wysypały grzyby. Ponieważ dla miejscowych nie są produktem smakowym poszukiwanym więc były lekceważone ale Włosi są smakoszami grzybów więc... a w ich restauracjach zaczęło brakować... więc zaczęli wozić masowo (workami) z Austrii kupując za śmieszne pieniądze od miejscowych zbieraczy. Wywóz był tak wielki, że zabrakło ich z kolei w Austrii i do calej sprawy włączyli się celnicy. Też bardzo lubię zbierać grzyby i szkoda, że Split jest tak daleko od Warszawy. A kania smażona w panierce smakuje jak schabowy. Serdecznie pozdrawiam.