Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zapraszam Do Muzeum !!!!!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mac1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac1 » 28.04.2003 10:36

Jeśli będziecie przejeżdżać przez Mysłowice (Górny Śląsk) polecam odwiedzenie największego w Polsce i jednego z większych w Europie muzeum pożarnictwa. Dużo samochodów i innych eksponatów.
Polecam dla dzieciaków, bo mozna w każdym wozie posiedzieć.
Link do nowej stronki : www.cmp-muzeum.pl/
Pzdr.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 28.04.2003 23:35

Temat może mało chorwacki,ale fajny.Byłem w oddziale tego Muzeum w Rakoniewicach koło Poznania.Zbiory tam zapewne o wiele mniej liczne niż w Mysłowicach,ale wystarczyły by zachwycić mego wówczas kilkuletniego synka.
mac1
Croentuzjasta
Rakoniewice.

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac1 » 29.04.2003 08:00

M. napisał(a):Temat może mało chorwacki,ale fajny.Byłem w oddziale tego Muzeum w Rakoniewicach koło Poznania.Zbiory tam zapewne o wiele mniej liczne niż w Mysłowicach,ale wystarczyły by zachwycić mego wówczas kilkuletniego synka.

Rakoniewice to oddział zamiejscowy. Jeśli będziecie przejeżdżać przez M-ce zapraszam do muzeum. A fakt, że temat mało chorwacki, ale majówka blisko :D :D .
Pozdrawiam wszystkich. Maciek.
Izabella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 29.04.2003 23:14

A to ja tez z innej beczki, moja corka z kolei ma bzika na punkcie owadow.Czy wiecie gdzie jest odpowiednie dla niej muzeum lub wystawa???Z gory dzieki za odpowiedz!Pozdrawiam :wink:
mac1
Croentuzjasta
do Izabelli

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac1 » 30.04.2003 09:19

Izabella napisał(a):A to ja tez z innej beczki, moja corka z kolei ma bzika na punkcie owadow.Czy wiecie gdzie jest odpowiednie dla niej muzeum lub wystawa???Z gory dzieki za odpowiedz!Pozdrawiam :wink:

Niestety nie znam muzeum o tej tematyce.
Jesli chodzi o wystawy to są takie organizowane w Katowicach w Spodku. Oczywiście nie tylko owady tzw. insekty, ale i płazy, gady, pająki, motyle i inne paskudzctwa. Niestety nie znam terminu takiej wystawy w tym roku. Jak coś zobaczę na plakatach obok Spodka to dam znać. Pzdr.
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 30.04.2003 13:14

W muzeum przyrodniczym przy wrocławskim ogrodzie botanicznym są bardzo ciekawe ekspozycje motyli i innych robaczków. Są też bursztyny z zatopionymi owadami.

Juli
jacol8
paskudztwa

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 30.04.2003 20:15

:lol: Fajna wystawa róznego rodzaju "paskudztw" ( hi hi hi ) począwszy od owadów i pająków , a skończywszy na ssakach jest w Pradze , w Muzeum Narodowym na Vaclavskim Namesti. Praga przynajmniej jest bardziej na południe , więc temat powoli staje się coraz bardziej chorwacki. Pozdrawiam i muszę się pochwalić , że w połowie lipca jedziemy z rodzinką w okolice Dubrovnika !
Izabella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 30.04.2003 20:52

Dziekuje Wam za namiary, przy najblizszym pobycie na poludniu Polski postaram sie moej starszej pokazac te "paskudztwa" :wink: tudziez przy okazji pobytu w Pradze, ale to chyba szybko nie nastapi...
A moze ktos wie, jakich innych insektow mozna sie spodziewac w Chorwacji(no prosze , temat juz chorwacki) nad morzem?Cos, czego nie ma w Polsce???Kiedys widzialam jakas wielka wazke na zdjeciu ale niestety nie bylo ono opisane.Czy zagladaja tu botanicy-chorwatofile???
Buziaki dla wszystkich. :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2003 21:16

Na wyspie Krk widziałem chrząszcza długości kilku cm (ok.8 cm) 8O :!: wlatującego pod wieczór do lasku liściastego. Chyba jego system radiolokacyjny nieco go zawiódł, bo zderzając się z kolejnymi liśćmi i gałązkami narobił mnóstwo hałasu wzbudzając zainteresowanie i śmiech spacerujących nieopodal osób. Wolałem go oglądać w tej akcji niż się z nim zderzyć :D :D :D Niestety nie znam bliżej tego gatunku.
Sławek
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 30.04.2003 22:47

Iza,czyżbyś nie zaliczyła Naturhistorisches Museum w Wiedniu?
Izabella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 01.05.2003 19:12

Niestety nie, mialam tak wielki brzuch ze nie w glowie mi byly muzea...wiem, ze szkoda, takie jest zycie!!! :cry:
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 02.05.2003 21:45

Nic straconego,za jakiś czas będzie okazja pojechać z potomstwem.Tam robią takie przedstawienia,pokazują różne ciekawostki przyrodnicze.Moim się bardzo podobało.
Izabella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 02.05.2003 22:46

Wiesz, bardzo zaluje ze mieszkajac we Wiedniu nie chodzilam po muzeach, bo maja ich cale mnostwo.To, co mnie moglo zainteresowac odeszlo na plan X jak urodzilam Olivie a to co ja wtedy interesowalo to byla moja piers a nie muzea :wink: Co innego teraz, sama tak pieknie maluje ze moglabym zorganizowac jej wlasna wystawe , a ze teraz mieszkamy vis a vis pinakoteki to chodzimy tam b.czesto i ja to pasjonuje. Jednak gdzie mozna zobaczyc "paskudztwa" w Monachium to nie mam pojecia...No to zmykam, buziaki!!! :papa:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies