napisał(a) slawek50 » 05.09.2017 09:51
Witam
Byłem w Zaostrogu już trzeci rok pod rząd (dodatkowo wcześniejsze 2 lata w okolicach), wiec chcę się podzielić paroma być może przydatnymi spostrzeżeniami:
1. Od zeszłego roku woda w morzu, przynajmniej w II połowie sierpnia jest zimniejsza niż zwykle - nie przekracza 22-23 stopni, prawdopodobnie to efekt wiatrów i chłodniejszych nocy, a także tego, że morze nie stanowi tutaj typowej choć częściowo zamkniętej zatoki (w pobliskim Drveniku morze jest cieplejsze).
2. Od tego roku w Zaostrogu są 2 bankomaty - nie ma więc problemów z wypłatą gotówki; dodatkowo jest kantor, wymieniający waluty na kuny - nawet wymieniane są złotówki (z tym że nominały od 20 zł).
3. W większości lokali gastronomicznych i sklepów (za wyjątkiem piekarni), a także w części sklepów z pamiątkami akceptowane są płatności kartami - z tym że część lokali niechętnie się do tego przyznaje (wiadomo-napiwki) i trzeba się dopytywać.
4. Istnieje bardzo ciekawa trasa spacerowa od Podacy przez Kapec, Zaostrog, Drvenik Górny aż za Drvenik Dolny (w sumie ponad 8 km, w nocy oświetlona) - polecam do popołudniowo-wieczornych spacerów (w środku sezonu w dzień sie nie da - za gorąco)
5. Baza noclegowa w miejscowości Zaostrog składa się głównie z apartamentów w różnych willach i domach prywatnych - w przeciwieństwie choćby do Drvenika, gdzie duża część bazy noclegowej przypada w hotelach lub blokowiskach.
6. Z restauracji umiarkowanie polecam Viterska Villa - szczególnie jeśli chodzi o pizzę (nie polecam tu z kolei sałatki z owoców morza). Co do poleconej wcześniej Bracery - dla mnie jest tam zdecydowanie za drogo, ale to już zależy od indywidualnego budżetu.