Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaostrog 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorota131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota131 » 16.07.2009 07:19

Zapisuje sie do czytelni :D
jarop11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarop11 » 16.07.2009 07:30

Jak dobrze zobaczyć znajome miejsca, zapisuję się do czytelni i czekam na cd :D
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 16.07.2009 08:49

Droga do Dubrownika, niby wszystko ładnie, ale bardzo zdenerwował mnie Bosniak, który jechał Ładą 2107 -40km na godzinę, wlekłem się i wlekłem. W okolicach Ploce była ładna prosta, choć z wyłączonym pasem ruchu ( pasy poprzeczne) ale tylko tu mogłem owego Bosniaka wyprzedzic. Ja w gaz i robie manerw niezgodny z przepisami i nagle pach-- policjant wyciąga lizaka i wskazuje nakaz zatrzymania. Dziwne było to, że go nie widziałem choć wcale nie byli schowani.

Myśle to ładnie zabule , a może i nie :lol: . Policjant sie pyta czy ja po angielsku rozmawiam, ja mówie, że nie, to on dokumenty i tłumaczy jakie popełniłem wykroczenie, ja podaje dokumenty i mówie, że wiem co popełniłem. Jednym z dokumentów jakich podałem była legitymacja IPA, więc on sie pyta, gdzie pracuje, ja mu mówie i końcówka jest taka. Ty kamrat możesz jechać. Uścisnelismy sobie ręcę i dalej w drogę. Dojazd do Dubrownika, już bez przeszkód

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

po zwiedzaniu w ciężkim upale myśleliśmy tylko o kąpieli. Pierwsza nadażająca sie plaża i jest, ochłoda dla ciała a mój syn ma zdjęcie z tym czymś czerwonym

Obrazek

kolejne dni to ponownie tylko plażowanie

Obrazek

tu właśnie młodszy syn nauczył się pływać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a starszy nauczył się nurkować

a wieczór najczęściej wyglądał tak my, gdzieś na winku czy piwku a dzieciaki przy zabawie

Obrazek

kolejna wycieczka to promem z Drwenika na Hvar a dokładnie Sucuraj a potem dalej wraz ze znajomymi których również poznaliśmy poprzedniego lata w Cro i spotkalismy sie ponownie ale teraz to było zamierzone miłe spotkanie ale otym w kolejnej odsłonie-- już mnie żona leje, bo trzeba zakupy i inne potrzebne sprawy załatwić
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.07.2009 10:55

Czemu tak męczycie te rozgwiazdy?
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 16.07.2009 13:01

JacYamaha

Czemu tak męczycie te rozgwiazdy?

jak przyszlismy na plaże one juz tak leżały, więc została strzelona tylko fotka
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 16.07.2009 15:41

To słynny wiadukt przed Ploce jadąc od Dubrovnika. Wielu Chorwatów też tam wpada....
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 17.07.2009 13:07

8) była legitymacja IPA, aaa rozumiem, rozumiem, my też jak kolega :wink: , w poprzednich latach mieliśmy też naklejkę IPA na klapie bagażnika po wewnętrznej stronie- widocznej po jego otwarciu.
No i oczekujemy na ciąg dalszy. Z niecierpliwością.
guru002
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guru002 » 17.07.2009 19:46

Swietnie sie czyta taką wycieczke ;) MIło, ja rowniez czekam na kolejną treść, i jutro wyruszam dokladnie do zaostrogu ;):) Dodam, ze 1wszy raz wogole do Chorwacji ;)
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 17.07.2009 20:06

JacYamaha napisał(a):Czemu tak męczycie te rozgwiazdy?

a jak zrobić żeby się nie męczyły a żeby zostały na pamiątkę :?: :wink:

a poza tym fajna relacja
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 17.07.2009 21:51

Aha nie opisałem, że w między czasie nasze dziecko młodsze dostało zapalenia ucha. Płakało jak diabli i po rozmowie z naszą gospodzią ustaliliśmy, że w Gradac lekarz przyjmuje do 15.00 a była 14.30. Jak stalismy w strojach kapielowych w samochód i do lekarza. Na miejscu okazało się, że od 14 do 15 ma wizyty domowe, więc go już nie było. Następna miejscowośc Ploce - tam zajechaliśmy jak do naszego Pogotowia, przyjęto nas, spisano z paszportu dziecka i wizyta. Lepiej dogadałem się po chorwacku bo jakoś bliżej naszemu językowi niż zaczęła mi tłumaczyć po angielsku. Wypisała antybiotyk i krople do ucha na recepte. Udaliśmy sie do apteki tam procedura też trochę trwała- spisywanie z paszportu i dziecko otrzymało leki za 3,5 kuny czyli jakieś 2 zł polskie--SZOK. Do tego dokupiliśmy watę i farmaceutka poleciła nam jeszcze krople do nosa odtykające i działające na ucho, ale już bez recepty. Cały koszt leków i waty 25 kuna 16-17 zł, wróciliśmy do Zaostrogu podając antybiotyk i dwoje kropli a także wata do ucha - po godzinie mineło. Dzieciak latał po wodzie ale dopiero trzeciego dnia pływał z watą w uszach - nic nie powróciło i był zdrowy.

Rejs do Sucuraj. Rano pobutka i wyjazd, tam oczekiwanie na prom około 45 minut i wjazd. Cena za samochód 2 dorosłe i dwoje dzieci ok 130 Kun w jedną stronę. Po dotarciu od razu udajemy się w miejsce, gdzie nasz znajomy był parę lat temu -- chyba Pokvenik bo nie mogę znależć, on miał mape chorwacką całego wybrzeża i tam była dokładna mapa Hvar-u a na necie nie mogę znależć ( ale chyba to to) ale było to , gdzieś tu -- strzałka miejscowość na P i nie dokładnie tam ale w takiej lagunie, gdzie raptem były dwa domy. To tak jakby prywatna plaża na bezludnej wyspie i dojeżdzało sie drogą, która wcale nie pokazywała, że tam jest plaża.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

budynki na zdjęciu 5 to chyba ta miejscowość Pokvenik. Po opalaniu, kapaniu, zdjęciach, powrót do Sucuraj i tu tez parę fotek i oczywiście smaczne lody, powrót do bazy i wieczorne biesiadowanie przy szumie fal nad brzegiem morza i minął kolejny dzień. Wieczorem były jeszcze zdjęcia a rano pakowanie i wyjazd, ale nie do domu ale wraz ze znajomymi pojechaliśmu do Ewy i Newena do Sumpetar-Jessenice, gdzie byliśmy rok temu. Oni mieli tam pokój na tydzień, a my mielismy sie zatrzymac u nich pod namiotem na ogrodzie, ale to już będzie kolejna odsłona
emiro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emiro » 19.07.2009 20:37

Witam.
W Zaostrogu wypoczywaliśmy trzy lata z rzędu.
Apartament mieliśmy jedną posesję wyżej (sądząc po fotkach) u właścicielki
kortu tenisowego
W tym roku zmiana okolicy ale z całą pewnością kiedyś tam powrócimy.
Jak dla mnie idealna miejscowość do wypoczynku.

Pozdrawiam.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.07.2009 21:19

Widzę że z podobnych stron pojechaliśmy w podobne strony. :lol:
Ładne miejsce. Piękne fotki. Nawet wycieczki mieliście podobne.

Mnie trafiła się kontrola policyjna w Czechach.
Skończyło się na dokumentach.

Pozdrawiam serdecznie.
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 10.01.2011 21:46

Odżyły wspomnienia. W Zaostrogu byłem w 2008 roku. Pojechaliśmy z Małżonką w ciemno i będąc nad Jadranem dopiero wybieraliśmy miejscowość naszego pobytu , wtedy nas bardzo zauroczył właśnie Zaostrog. I tam w 10 minut znaleźliśmy tani apartament 100m od morza. Kiedyś chciałem zrobić relację ale jakoś nigdy nie udało mi się ,pomimo tego ,że materiału jest sporo mam obraz tych okolic cały czas w sobie, nawet największe szczegóły, także z cudownej trasy przez Bośnię gdyż do Cro jechaliśmy Doliną Vrbasu ....................hmm w tym roku tam zajadę , ale tylko na chwilę-)..................cel to na 98% HVAR
pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży