Re: zamki a hrady Słowacji +inne też ciekawe
napisał(a) Sol-Wagon » 19.03.2015 20:31
Pudelek napisał(a):to i ja pozwolę sobie kilka zamków wrzucić
Sasovski hrad
ruiny zamku Ostry Kamień w Małych Karpatach
Smolenicki zamok, czyli współczesna wariacja na temat "średniowiecznego" zamku
Beckov, jeden z rozleglejszych
Somoska, na samej granicy słowacko-węgierskiej (zdjęcie od strony węgierskiej)
Filakovo
Levice
w/w (za wyjątkiem Samoska i trochę Filakovo) znajdują się w tej "lewo-stronnej" części Słowacji...
w okolicy Beckov, tj. w Trenczynie również jest zamek (w którym byłem), gdzie jak podaje wikipedia:
"...ok. 179 – w Laurgaricio, które leżało na terenie dzisiejszego Trenczyna obozuje legion rzymski po stoczonej bitwie z plemionami germańskimi w trakcie wojen markomańskich. Dowodem tego jest zachowana inskrypcja łacińska wyryta na skale : VICTORIAE AVGVSTORV(m) EXERCITVS, QUI LAVGARICIONE SEDIT MIL (ites) L (egionis) I IDCCCLV...IANS LEG (atus) LEG (ionis) (Marcus Valerius Maxim)ian(u)s I I AD (iutricis), CVR (avit) F (aciendum) (Na pamiątkę zwycięstwa legiony cesarskie zimujące w Laurgaricio w sile 855 żołnierzy. Napis polecił wykonać legat Marcus Valerius Maximianus)..."
inskrypcji na skale niestety nie widziałem (bardzo mi na tym zależało), jak się później dowiedziałem znajduje się w restauracji "za szybą"...
Beckov widziałem tylko z "dołu", z zewnątrz (może w tym roku uda się wewnątrz:p);
w okolicy Bratysławy jest jeszcze Devin...praktycznie przy Dunaju, z widokiem na Austrię...widziałem go również tylko z "dołu"...