Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zamieszki w Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
goombek23
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) goombek23 » 03.03.2011 16:38

Zamieszki mogą być pozytywne ponieważ mniej osób będzie w Chorwacji.
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 03.03.2011 23:14

Pula i Varażdin su prekrasna stara Hrvatska mista i ko drukćije tvrdi laże ko pas.Nemojte se grist sokolovi moji.Ja znan da se ćovik njaljuti dimi mu iz uśiju i oće grist .Viśe puta i priko mire ali kako każe naś svit; Ko se svadża taj se voli . :D :D :D :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.03.2011 22:13

Josko Bulic napisał(a):... Ko se svadża taj se voli . :D :D :D :D

Josko!
To może u was kto się czubi ten się lubi... ale u nas to raczej brat bratu wilkiem...
wystarczy włączyć tv lub inny ogłupiacz..
:(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.03.2011 07:57

Wczoraj znowu szumieli w Zagrzebiu - może ktoś z rezydentów napisze jakie są realne szanse na rekonstrukcję/obalenie rządu?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.03.2011 09:06

Jacek S napisał(a):Wczoraj znowu szumieli w Zagrzebiu - może ktoś z rezydentów napisze jakie są realne szanse na rekonstrukcję/obalenie rządu?

Jak na mój gust.. marne. Rząd spotyka się na specjalnych posiedzeniach...ale póki co nie w sprawie protestów (a na przkład w sprawie cen paliw).
Najciekawiej wyglądają protesty rolników (obejrzyjcie sobie na stronie hrt wczorajsze choćby wydanie dziennika tv). Traktorami blokują drogi i... cała reszta wygląda jak "u cioci na imieninach w plenerze".. gotują groch, piszą piosenki, śpiewają i grają na arkodeonie z uśmiechem na ustach ..na pierwszy rzut oka regularna imprezka...
To jest rok wyborczy.. późną jesienią, podobnie jak Polacy, Chorwaci i tak pójdą do urn.. Problem w tym, że znowu nie będzie na kogo głosować....
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 11.03.2011 22:56

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ludzie boją się tego, czego nie znają, to naturalne.. A niestety przeciętny Chorwat nie ma pojęcia, jakie są plusy, a jakie minusy członkowstwa.. Poza jednym programem w publicznej tv nadawanym w porze, kiedy nikt tv nie ogląda, nie ma żadnej kampanii informacyjnej... Dlatego też przeważa stereotyp, że członowstwo we wspólnocie to utrata niepodległości, tożsamości narodowej, inwazja obcokrajowców, którzy wykupią każdy skrawek chorwackiej ziemi wystawionej na sprzedaż....

Z calym szcunkiem dla Ciebie Kasiu oraz Twego meza dla mnie Chorwacja to najlepszy kraj na kuli ziemskiej. Mam tu na mysli przyrode,morze,klimat oraz to co zrobila od 1991 roku ale prywatnie uwazam ze dla Polski i nie tylko Unia Europejska to jedyna deska ratunku choc i tak zmarnowana przez polski rzad (jaki by nie byl) ale dla Chorwacji nie jest to konieczne (prywatnie jestem zwolennikiem UE) uwazam ze wasz narod ma na tyle samozaparcia i werwy ze dziala sam(plus USA) i daje sobie wysmienicie rade co co roku obserwuje. I nie uwazam ze jest Wam potrzebne wstapienie w szeregi UE.
Promocja waszej ZIEMI(Turystyka,Kuchnia itd itp)wystarczy i trzeba isc w tym kierunku. Polska promuje sie fatalnie i co najgorsze pod kazdym wzgledem i potrzebuje OGROMNEGO wsparcia i pomocy WY nie dacie rade SAMI tak mi sie wydaje(moze jestem niepoprawnym optymista w tej kwesti ale...)
Pozdrav:))
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 11.03.2011 23:58

Wlasnie Kasia niema na kogo!!!!
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 12.03.2011 00:02

Moze PiS sprowadzimy? Niektorym Polakom to by na reke szlo, a w Chorwacji jal znalazl. Prawici brakuje, sa egzotyczny, pozamikaly bi reszte zlodzieji, na pare lat opurznili wstopienie do EU, beretky by weszle w mode, wiencej by Polakow przijerzdzalo, same plusi :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2011 06:19

Pomysł genialny,Leon!
Tylko musicie trochę Split przebudować.
Inaczej z 9 na 10-tego każdego miesiąca będą korki na bramkach ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.03.2011 06:27

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):... Problem w tym, że znowu nie będzie na kogo głosować....

Zawsze można poprosić Putina lub jakiegoś innego naczelnika z Kitaju, by objął nad wami czułą opiekę i ustanowił jakiś rząd marionetkowy...
W pewnym kraju w centralnej Europie to się zupełnie nieźle sprawdza... wciąż jeszcze jest co do gara wrzucić, wszyscy zadowoleni, sarmaci u steru, gawiedź utożsamia się naczelnym, panuje atmosfera miłości i wzajemnego poszanowania, statystyki poparcia dla rządu windują w górę.. jednym słowem - Druga Irlandia..
Przykład godny naśladowania...
:sm: :sm: :sm:
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 12.03.2011 07:55

baca1 napisał(a):ale dla Chorwacji nie jest to konieczne (prywatnie jestem zwolennikiem UE) uwazam ze wasz narod ma na tyle samozaparcia i werwy ze dziala sam(plus USA) i daje sobie wysmienicie rade co co roku obserwuje. I nie uwazam ze jest Wam potrzebne wstapienie w szeregi UE.

Jak większość patrzysz na ten kraj przez pryzmat swoich wakacji i dobrych dróg i wyciągasz wnioski - jak tu cudownie .

Trudno zabierac głos jak nie ma się pojęcia o sytuacji gospodarczej i tak naprawdę warunków życia przeciętnych mieszkańców .

A tak naprawdę Chorwacji mają podobne zarobki do naszych a ceny .... no cóż jakby Polacy zareagowali jakby podnieść im o 50% ceny podstawowych produktów żywnościowych ??- przeciętny Chorwat ma o tyle większe wydatki niż Polak :? , przy jak wspomniałem podobnych zarobkach !!

Poza tym Chorwacja jeż potężnie zadłużonym krajem wstrząsanym aferami korupcyjnymi - dość wspomnieć że ostatni premier tego kraju ( Ivo Sanader - notabene z HDZ-u ) oczekuje na ekstradycję w areszcie w Austrii

Ciężko zabierać głos na tematy węwnetrzne polityczno-gospodarcze danego kraju bo poprostu będąc tam tylko na wakacjach widzimy wszystko przez różowe okulary .......
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 12.03.2011 08:25

janniko napisał(a):[
Zawsze można poprosić Putina lub jakiegoś innego naczelnika z Kitaju, by objął nad wami czułą opiekę i ustanowił jakiś rząd marionetkowy...
W pewnym kraju w centralnej Europie to się zupełnie nieźle sprawdza...

Wydawało mi się, że rozmowy o polskiej polityce są tu zabronione...

Nie mówiąc o sugerowaniu, że polski rząd (powstały w wyniku demokratycznych wyborów) utworzony został przez premiera Rosji.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 12.03.2011 09:15

Krzychooo napisał(a):... Wydawało mi się, że rozmowy o polskiej polityce są tu zabronione...
Nie mówiąc o sugerowaniu, że polski rząd (powstały w wyniku demokratycznych wyborów) utworzony został przez premiera Rosji.

Czemu węszysz teorie spiskowe!?
Chyba że to zadziałała zasada "uderz w stół... "..

A gdzie ja napisałem o Polsce?!!!
Czy Polska jest jedynym krajem leżącym w centrum Europy!!???

Już nic nie wolno napisać, bo od razu chóry obrońców "demokracji" się odzywają!
Nie pisałem o Polsce, więc się proszę odczepić!!!
O innej polityce można pisać, chyba że umówimy się, że nie wolno!
A to że postsowiecki rząd Putina rozdaje karty we wschodniej Europie (oczywiście poza Polską), to nie jest żadna nowość, więc nie wiem po co się tak oburzać!

:sm:
Ostatnio edytowano 12.03.2011 10:49 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.03.2011 10:42

Leon napisał(a):Wlasnie Kasia niema na kogo!!!!

Ja nie mam dylematu, bo prawo głosu mam tylko w Polsce... a i tego od jakiegoś czasu nie wykorzystuję, bo byłoby to zbyt karkołomne...

Baco1, wybacz, ale jak zauważył Armar, Twoja "wakacyjna optyka" naprawdę nie ma nic wspólnego z chorwacką rzeczywistością. Do sytuacji Grecji to już chyba tylko krok (w sensie ekonomicznym, gospodarczym).. tylko, że Chorwacji nie ma kto za uszy wyciągać...Niemcy nie pomogą (nawet gdyby wszyscy kolektywnie urlop nad Jadrenem spędzili ... pomoże jak plaster umarłemu).
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 12.03.2011 11:23

Leon napisał(a):Moze PiS sprowadzimy?

Leonie - genialny pomysł !
Sprowadź co do jednego członka.Wreszcie będzie w Polsce spokój,lub jak kto woli " PEACE" :wink: Tylko szkoda mi Chorwacji :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Zamieszki w Chorwacji - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone