santosz napisał(a):Zeby się nic w tym wzgledzie nie zmieniło moze warto im utrudnić wejście do Unii
Na razie to sami sobie utrudniają wejście do Unii.
Janusz Bajcer napisał(a):Tylko Admini mają możliwość zablokowania konta - nie straszę, informuję i przypominam. .
Tak na prawde wienkszoszcz zwiklich obiwateluw Horwacije ma w dupy EU ale same państwo je potszebuje .To da Horwacija jeszcie nije w UE jest politiczna gra ktura zdecidowanie trwa za dugo i skutecznie znechenca obiwateli do polubienia EUjago napisał(a):santosz napisał(a):Zeby się nic w tym wzgledzie nie zmieniło moze warto im utrudnić wejście do Unii
Josko Bulic napisał(a):Tak na prawde wienkszoszcz zwiklich obiwateluw Horwacije ma w dupy EU ale same państwo je potszebuje .To da Horwacija jeszcie nije w UE jest politiczna gra ktura zdecidowanie trwa za dugo i skutecznie znechenca obiwateli do polubienia EUjago napisał(a):santosz napisał(a):Zeby się nic w tym wzgledzie nie zmieniło moze warto im utrudnić wejście do Unii
Josko Bulic napisał(a):Tak na prawde wienkszoszcz zwiklich obiwateluw Horwacije ma w dupy EU ale same państwo je potszebuje .To da Horwacija jeszcie nije w UE jest politiczna gra ktura zdecidowanie trwa za dugo i skutecznie znechenca obiwateli do polubienia EU
RASIU napisał(a):Josko Bulic napisał(a):Tak na prawde wienkszoszcz zwiklich obiwateluw Horwacije ma w dupy EU ale same państwo je potszebuje .To da Horwacija jeszcie nije w UE jest politiczna gra ktura zdecidowanie trwa za dugo i skutecznie znechenca obiwateli do polubienia EUjago napisał(a):santosz napisał(a):Zeby się nic w tym wzgledzie nie zmieniło moze warto im utrudnić wejście do Unii
Bo "zwykli" obywatele Chorwacji mają głowę na karku, Anschluss-Chorwacji- nie grozi. Pozdrawiam.
mirko napisał(a): Grozi, grozi, poniewa¿ musimy zmieniæ mentalno¶æ z Ba³kanów do mentalno¶ci europejskiej
Katarzyna G³ydziak Bojiæ napisał(a):Ludzie boj± siê tego, czego nie znaj±, to naturalne.. A niestety przeciêtny Chorwat nie ma pojêcia, jakie s± plusy, a jakie minusy cz³onkowstwa.. Poza jednym programem w publicznej tv nadawanym w porze, kiedy nikt tv nie ogl±da, nie ma ¿adnej kampanii informacyjnej... Dlatego te¿ przewa¿a stereotyp, ¿e cz³onowstwo we wspólnocie to utrata niepodleg³o¶ci, to¿samo¶ci narodowej, inwazja obcokrajowców, którzy wykupi± ka¿dy skrawek chorwackiej ziemi wystawionej na sprzeda¿....
Biker_HR napisał(a):mirko napisał(a): Grozi, grozi, ponieważ musimy zmienić mentalność z Bałkanów do mentalności europejskiej
Balkan je planina negdje u Bugarskoj, ja ne znam tocno gdje se ta planina tocno nalazi.. Balkan kao regija ili mentalitet vjerojatno je povezan s utjecajem Bizanta, na narode koji su zivjeli pod tim Bizantom. Koliko ja znam o povijesti, Hrvati su se uvijek zestoko borili protiv Turaka, zbog toga ih je jako puno bilo pobijeno, a velik dio njih je u Bosni bio islamiziran..
A to se tice "mentaliteta europe", za mene i tu ima puno cudnih stvari. U Hrvatskoj su sve nacionalne manjine oduvijek bile sluzbeno priznate i registrirane, oduvijek su ustavom imale zagarantirana prava na dvojezicnost, na nastavu u koli na materinjem jeziku, imale su pravo na njegovanje svojega nacionalnog indentiteta, pravo na izjasnjavanje da su oni Cesi, Madjari, Talijani, Romi i t.d..
S druga strane, na primjer u Francuskoj zive miljuni Alziraca, i razni drugi narodi. Svi su oni pretopljeni u Francuze, nemaju dvojezicnost, nemaju sva ta prava kao kod nas. Slicno je i u Engleskoj, tamo zive stotine tisuca Indijaca, a engleski jezik je jedini jezik za sve njih.
Indijac koji ima englesko drzavljanstvo je sluzbeno Englez, a Ceh koji ima hrvatsko drzavljanstvo je Ceh.
Toliko o Europi, njihovim "kriterijima" i njihovom mentalitetu.
mirko napisał(a):biciklista,
Ti si ¾ivio samo na Balkanu, i poznaje¹ samo balkanski mentalitet
Ja sam ¾ivio i radio u Njemaèkoj, Italiji, Poljskoj i znam ¹to je europski mentalitet
mirko napisał(a):Ja ¾ivim u Istri = Europa
Tvoja razmi¹ljanja su tipièno Balkanska i tipièna za jednog 35 godi¹njaka roðenog u znaku jarca
Dr¾i se Balkana, Europa tebi ne treba