Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zamienię hotel na pole namiotowe...

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 14.04.2004 14:26

Wersja dla baaardzo cierpliwych:
Jeśli chciałabym w tym roku w czasie urlopu zobaczyć HR i zrobić w domku remont - to powinnam bliżej zainteresować się harcerskim sposobem noclegowania :D
Wersja hotelowa odpada więc ze względów finansowych oraz , kwaterowa - bo kto nam wynajmie pokoje na 1 do 3 noclegów.
Marzy mi się zaplanowanie "objazdówki" po ciekawych miejscach, czyli "zatrzymujemy się tam, gdzie i na ile (prawie) nam się spodoba ".
Czyli opcja noclegowa - namiotowa dla 2 + 2dzieci.
No właśnie. Teraz będzie sedno: co się bardziej opłaca - brać jeden duży namiot czy dwie dwójki ? ( opłacalność materialna a nie inne :wink: względy) :?: Częstotliwość rozbijania namiotów i ich zwijania nie odstrasza przyszłych uczestników wycieczki - najbardziej cieszą się ci 7- i 14- letni oczywiście :D
Wersja dla mniej cierpliwych:
Jadąc w 4 osoby(2+2dzieci) pod namiot brać dwie dwójki czy jeden większy? - jak się bardziej opłaca?
Pomożecie?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 14.04.2004 16:51

Opłaca się zabrać jeden większy namiot. Za każdy namiot na kempingu zapłacisz od 2 do 6 euro w zależności od kempingu
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 14.04.2004 20:05

Spanie pod gwiazdami jest najlepszym wyjściem.Przetrenowalem to jako 14 latek w górach,więc i Twoi dzieciom sie spodoba.
Jak jest piękna pogoda to w namiocie duszno.A jak zawieje bora to po namiotach.Karimaty,spiwory i trochę w oddaleniu od morza by nie bylo tak zimno.Będzie ok.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 14.04.2004 21:09

ches napisał(a):Spanie pod gwiazdami jest najlepszym wyjściem.Przetrenowalem to jako 14 latek w górach,więc i Twoi dzieciom sie spodoba.

Szczawnica."Orlica". Taras schroniska PTTK. Gwiazdy nad głową a obok w spiworze "ten" facet ... Echhhh, wspomnienia...

Wersja śpiworowo-gwiezdna na dłuższą metę nie wystarczy :( .
Będę musiała użyć zaklęcia i ... zamienić dwie dwójki w jedną czwórkę :D :D :D . Ches - podrzuć mi jakieś ze swoich zaklęć. Te z sekretnej półki ... :wink:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 14.04.2004 21:21

Kir napisał(a):Opłaca się zabrać jeden większy namiot. Za każdy namiot na kempingu zapłacisz od 2 do 6 euro w zależności od kempingu

Gabaryty namiotowe nie grają większej roli? Rozumiem, że płaci się jeszcze za każdą osobę? No i za autko.
Pytam, bo ostatnio pod namiotem byliśmy... na "dzikiej" działce u przyjaciół, gdzie nikt nie zbierał opłat :wink: , a w zasięgu wzroku nie było ani zabudowań, ani innych ludzi - za to wysokie trawy, jeziorko, krążący nad głowami bocian. "Te" klimaty.
Dzięki za odzew.
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 14.04.2004 21:21

W Dolinie Pięciu Stawów ,nagle hasło stoły.I stoły zostają wyrzucone przez okna na dwór.To wspinacze.Rozwieszane są hamaki.Mój plecak koło ubikacji.
A gdzie Twój plecak to Twoje miejsce do spania pod dachem.
Wolę kosówkę .I znów tłum.Ale po chwili jakoś cieplej w tym ,,tłumie".
A na ścianach w oddali światełka.

Wiesz że znam to zaklęcie .
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 14.04.2004 21:38

ches napisał(a):W Dolinie Pięciu Stawów ,nagle hasło stoły.I stoły zostają wyrzucone przez okna na dwór.To wspinacze.Rozwieszane są hamaki.Mój plecak koło ubikacji.
A gdzie Twój plecak to Twoje miejsce do spania pod dachem.
Wolę kosówkę .I znów tłum.Ale po chwili jakoś cieplej w tym ,,tłumie".
A na ścianach w oddali światełka.

Wiesz że znam to zaklęcie .

Zagórze, stoły musiały zostać. Ludzie nad i pod... A nad ranem - wilgotne miejsca po śpiworach - ślad po tych, którzy wstali wcześniej i ruszyli w swoją drogę...
Ale to już inna bajka.
Niechybnie powinnam się zainteresować stronami z kempingami...
ches
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ches » 14.04.2004 22:03

Przy śniadaniu poznałem Przemka i Danusię.Przyjechali na parę dni.
Poszliśmy dalej razem.Na wąskiej półce Danusia się poślizgnęła i w dół leci.
Złapałem ją za plecak swoimi górniczymi mocnymi palcami i trzymałem.
Przemek doskoczył i wyciągnęlismy ją znad przepaści.
Przytulili się.Przemek powiedział do niej .Natychmiast wracamy do domu.
Pożegnali się i zawrocili.
Został mi po nich metalowy długopis ktory pożyczyli mi do wypisania kartki.
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 16.04.2004 12:24

a to ja napisał(a):
Kir napisał(a):Opłaca się zabrać jeden większy namiot. Za każdy namiot na kempingu zapłacisz od 2 do 6 euro w zależności od kempingu

Gabaryty namiotowe nie grają większej roli? Rozumiem, że płaci się jeszcze za każdą osobę? No i za autko.
.

Zazwyczaj na kampach w HR metoda liczenia jest taka: namiot+liczba osób+auto, czyli teoretycznie im więcej namiotów tym drożej, ale nie zawsze, na wielu kampach spotkałam się z opłatą "drugi namiot", która jest już wtedy zdecydowanie niższa (ale zawsze jest). Czasem, wyjątkowo, płaci się za osoby i parcelę, tzn miejsce na którym możesz postawić kilka namiotów i samochodów. Na żadnym kampie nie spotkałam się z różnicowaniem ceny zależnym od wielkości namiotu.
Tak osobiście to brałabym dwa namioty - w końcu te wakacje są też dla was :wink:

Serdeczności
Juli
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.04.2004 14:01

Widzę że Twój mąż ma bardzo rozsądną żonę :lol:
Moja niestety za nic w świecie nie chce się zgodzić na namiot, nawet dyskusja na ten temat odpada. Wg niej urlop musi być komfortowy, nawet kosztem jego długości i prawdę mówiąc to trochę ją rozumiem (po trudach codzienności).
Nigdy nie byłem pod namiotem w HR (jeśli nie liczyć wyjazdu jako dziecko przed ćwierćwieczem), zawsze na kwaterach - ale myślę że Chorwacja jest stworzona do takiej formy turystyki, znacznie bardziej niż np. Polska gdzie często jest zimno i pada co w przypadku namiotu ma kolosalne znaczenie (to akurat dobrze poznałem nieraz na Mazurach).
Poza tym myślę że dla wyjazdu typu objazdówka namiot też jest idealny bo noclegi na kwaterach, nie mówiąc o hotelach są przy krótkich pobytach drogie a i ciągłe szukanie odpowiedniego miejsca też jest wtedy uciążliwe.
No i oczywiście dzieci - sam mam dwójkę więc wiem że byłyby przeszczęśliwe pod chmurką

Osobiście chętnie spróbowałbym kiedyś tą formę wyjazdu (o ile przekonam żonę) a póki co to chętnie zapoznam się z Twoją opinią po powrocie - jakie wrażenia kogoś kto do tej pory preferował opcję murowaną (hotele czy kwatery?)

Na marginesie natomiast powiem że sprawdzałem parę razy ceny campingów w Chorwacji i nie wiem czy się myliłem ale nie wychodziło mi to aż tak dużo taniej w stosunku do kwater prywatnych jak dodałem wszystkie składniki; namiot, samochód, prąd, liczba osób, lodówka itd.
Szczególnie jeśli ma się rękę do szukania dobrych a niedrogich kwater.
Jako przykład powiem że w ubiegłym roku wspólnie ze znajomymi wzięliśmy duży, dwurodzinny, superkomfortowy apartament za 40 Euro doba koniec czerwca w cudownym miejscu na Pagu. 20 Euro za rodzinę 4 osoby (znajomi byłi w 5-tkę) to chyba jest na poziomie campingu?
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 16.04.2004 14:36

a to ja napisał(a):Wersja dla baaardzo cierpliwych:
Jeśli chciałabym w tym roku w czasie urlopu zobaczyć HR i zrobić w domku remont - to powinnam bliżej zainteresować się harcerskim sposobem noclegowania :D
Wersja hotelowa odpada więc ze względów finansowych oraz , kwaterowa - bo kto nam wynajmie pokoje na 1 do 3 noclegów.
Marzy mi się zaplanowanie "objazdówki" po ciekawych miejscach, czyli "zatrzymujemy się tam, gdzie i na ile (prawie) nam się spodoba ".
Czyli opcja noclegowa - namiotowa dla 2 + 2dzieci.
No właśnie. Teraz będzie sedno: co się bardziej opłaca - brać jeden duży namiot czy dwie dwójki ? ( opłacalność materialna a nie inne :wink: względy) :?: Częstotliwość rozbijania namiotów i ich zwijania nie odstrasza przyszłych uczestników wycieczki - najbardziej cieszą się ci 7- i 14- letni oczywiście :D
Wersja dla mniej cierpliwych:
Jadąc w 4 osoby(2+2dzieci) pod namiot brać dwie dwójki czy jeden większy? - jak się bardziej opłaca?
Pomożecie?

witam
chyba domyslam sie o co chodzi z tymi dwoma namiotami:D oplaca sie zabrac jeden namiot 4 os tzn jedna komra ktora oddziela korytarzyk i druga komora komory sa na 2-3 os - namiocik taki mozna kupic za ok 250 zl, na allegro chodza one po 380 - namiot jest duzy i mozna po nim sie nawet poganiac

no i jest jeden a to wzgledy finansowe

pozdrawiam
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 16.04.2004 19:13

Niezawodny.Ja też byłem(a w szczególności moja żona) do ubiegłego roku zwolennikiem obiektów murowanych.Wiele lat temu bywaliśmy na spływach kajakowych,więc temat namiotowy nie był nam całkiem obcy.W tedy (w Polsce),raz ukradziono nam namiot z wyposażeniem(Wapnica k. Międzyzdrojów), drugim razem okradziono obóz z tego co było poza namiotem(półwysep Bukowiec na Jezioraku), więc byliśmy nieco zrażeni.W Chorwacji mieszkaliśmy najpierw w hotelu, a później w wielu apartamentach i pokojach.Po ubiegłorocznych próbach w Prapratnie i na Rabie(po kilka dni) uznaliśmy że wakacyjne pogorszenie standartu, niezbyt wygodne spanie jest też jak najbardziej do przyjęcia, a ma się większą swobodę, pewność (prawie) znalezienia miejsca, taniość(względną) i atrakcję, a w Chorwacji nie kradną- można zostawić wszystko i iść się kąpać. Traci się za to naturalny miły kontakt z gospodarzami. 8) Myślę że dobre jest to i to. A na kampingach stoją stoją także fury z bardzo mocnej półki- dla ich właścicieli nie ma pewnie znaczenia te parę euro oszczędności. :wink:
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 16.04.2004 20:28

liwan napisał(a): Traci się za to naturalny miły kontakt z gospodarzami.

Nieprawda :!: Można mieszkać na przydomowym kampingu i gospodarze też są :D
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 16.04.2004 20:45

Na pewno tak, ale ja miałem na myśli duże kampingi, których nie brakuje. 8)
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 16.04.2004 20:50

No chyba że tak :D
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies