Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zameldowanie i karta pobytowa - działa to to?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arjano
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arjano » 08.07.2005 21:39

Kazdy obcokrajowiec przebywający w Chorwacji dłużej niż dobę formalnie ma być zameldowany. Szef obiektu powinien tego dokonać i oddać nam dokument stwierdzający zameldowanie. Jest to tak zwana boraviśna karta. Jest to maly kawałek papieru na którym znajduje się informacja o okresie pobytu,adres i pieczatka obiektu.
TYLE WYCZYTAŁEM Z INTERNETU.
A jak jest w praktyce, działa to ? Dają na kempingach? A jak ktoś wałęsa siei co 3 dni nowy kemping ma, to zbiera karty od każdego, czy wystarczy jedna ?
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 09.07.2005 06:17

Praktyka jest taka, że na 3 pobyty kartę meldunkową dostałem tylko raz. Chyba tylko dlatego, że formalności związane z wynajęciem kwatery odbywały się w miejscowej agencji turystycznej. Podobnie może być na większych kempingach. Natomiast znajdując kwaterę na własną rękę lub korzystając z małego prywatnego kampingu , nikt sobie tym głowy nie zawracał. Uprzedzono mnie jedynie, aby w razie kontroli, mówić, że się dopiero przyjechało. Coś i Chorwaci kombinują "na lewo".
Pzdr
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.07.2005 08:30

Przez ostatnie cztery pobyty w HR tylko raz dostałem taką kartę meldunkową i to w tym roku będąc w Orebicu.
Pozdrawiam
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 09.07.2005 09:50

Na 4 rozne kwatery w roznych miejscowosciach i regionach jak dotad:
2 razy tylko poproszono mnie w ogole o pokazanie paszportu ( na godzine dwie w celu wpisania danych rodziny )
karty pobytowej na oczy nie widzialam nigdy
.......
myslicie ze oni wszystkich tak melduja? Chorwat tez czlowiek , zarobic musi ....bez podatku ;)
Pozdraw. A.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 09.07.2005 19:12

Ten temat czasami budzi niepokój,przewodniki straszą sporymi karami.Wolałem mieć ten papierek,ale nigdy go nie dostałem mimo,że mieszkałem w apartamentach zamówionych przez biuro podróży (wtedy mogłem chociaż udowodnić gdzie i jak długo mieszkałem) i dwa razy na miejscu przez agencję.Miła pani w recepcji Plutona w Rabacu po chwili zastanowienia powiedziała mi z głębokim przekonaniem w oczach,że ta karta jest na sicher niepotrzebna.Moje przekonanie jest nieco mniejsze.Prawdopodobieństwo kontroli jest minimalne,ale jeśli...
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 09.07.2005 19:34

Karty czasem dają. To taki świstek papieru który w zasadzie każdy sam może sobie wypisać. Często jest tak że na kempie biora Ci paszport (1 na rodzinę) a nic w zamian nie dają. Od tego roku podatek pobytowy jest płacony ryczałtem więc może przestaną robić zamieszanie z tymi kartami. W zasadzie widzę tylko jedno zastosowanie dla tych kart: jak cię złapią że nocujesz na jardance i masz kartę 1 noc wstecz to nie powinni nic ci zrobić, chyba że używasz kampera czy przyczepy - nie wolno w nich nocowac na parkingach. A tak zawsze mozesz powiedzieć że jechałeś z kwatery na inne miejsce i poczułes sie zmęczony a tam jak ktoś jest zmęczony to nie wolno mu prowadzić więc co miałeś zrobić?. I tylko tyle

W bankach żądają paszportu - też nie wiem po co. Nic nie spisują, nic nei sprawdzają. Kasę można wymienić przecież w kantorze gdzie już nikt nic nie sprawdza
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 09.07.2005 21:13

Przy wymianie pieniędzy na poczcie też zawsze sprawdzają paszport.Jakiś urzędnik tak kazał.Zresztą kursy na poczcie nie były zbyt korzystne.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 09.07.2005 21:37

Ja co prawda nie bardzo przypominam sobie co mi dawali jak opuszczałem kampingi, ale z całą pewnością nikt nigdy nie kontrolował mnie przy wyjeździe.

PozdraV
J.
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 10.07.2005 23:03

Jacunio napisał(a):Ja co prawda nie bardzo przypominam sobie co mi dawali jak opuszczałem kampingi, ale z całą pewnością nikt nigdy nie kontrolował mnie przy wyjeździe.

PozdraV
J.

Jak mamy normalny legalny pokój, i płacimy facetowi wg cennika to niech daje boravisna karta bez gadania i tyle. Nie ma go co żałować. Bo jak cena po targowaniu to trzeba odpuścić.

Trzeba wyraźnie poprosić o kartę j.w. Niech odprowadza za nas takse klimatyczną. W razie kontroli to my dostaniemy po dupie. Ale tej bez przyczyny nie będzie.

Problem możemy mieć w przypadku jakiegoś zdarzenia, konieczności leczenia w szpitalu, zatrzymania przez policję, spowodowania wypadku. Różnie może być - podobnie jak z zabieraniem zielonej karty. Mam jednak wrażenie, że temat był wałkowany przed tygodniem.

Plumek wtedy mnie poprawiał, że boravisna a nie boravistna
albo mam De Ja Vu!
Ostatnio edytowano 10.07.2005 23:06 przez Finestra, łącznie edytowano 1 raz
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 10.07.2005 23:06

Finestra napisał(a):
Jacunio napisał(a):Ja co prawda nie bardzo przypominam sobie co mi dawali jak opuszczałem kampingi, ale z całą pewnością nikt nigdy nie kontrolował mnie przy wyjeździe.

PozdraV
J.

Jak mamy normalny legalny pokój, i płacimy facetowi wg cennika to niech daje boravisna karta bez gadania i tyle. Nie ma go co żałować. Niech odprowadza za nas takse klimatyczną. W razie kontroli to my dostaniemy po dupie. Ale tej bez przyczyny nie będzie.

Problem możemy mieć w przypadku jakiegoś zdarzenia, konieczności leczenia w szpitalu, zatrzymania przez policję, spowodowania wypadku. Różnie może być - podobnie jak z zabieraniem zielonej karty. Mam jednak wrażenie, że temat był wałkowany przed tygodniem.

albo mam De Ja Vu!

masz ,,de ża vi''
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 10.07.2005 23:15

Starzy wyjadacze, wszystkich gonią do szukania na forum :lool:
macie tu:

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=86996&highlight=#86996

albo mam De Ja Vu!

masz ,,de ża vi''
Ostatnio edytowano 10.07.2005 23:22 przez Finestra, łącznie edytowano 1 raz
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 10.07.2005 23:20

Finestra napisał(a):Starzy wyjadacze wszystkich gonią do szukania na forum :lool:

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=86996&highlight=#86996

albo mam De Ja Vu!

masz ,,de ża vi''

Finestra.Masz ,,de ża vi''.Nie pisz tych linków bo to śmieszne.
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 10.07.2005 23:25

W czym masz problem Prot?

Co śmieszne? gadacie, przypomina mi się, że chyba było, a Ty że nie. To szukam i daję linka. W czym masz problem Prot?

A poza tym niczego wartościowego merytorycznie w tym poście nie napisałeś.

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone