napisał(a) MARK1 » 25.10.2015 18:13
kmichal napisał(a):... chętnie i ja się przysiądę ...
... Czocha i Książ odwiedziliśmy w sierpniu zeszłego roku, ale do Włodarza jeszcze nie zawitaliśmy ...
...
Pozdrawiam.
Witam bywalca zamków
a to ja napisał(a):Czoch zwiedzony w poprzednim sierpniu
Książ to bardzo aktualny
temat - u Ciebie jeszcze przed "pociągową gorączką"
A we Włodarzu nie byłam.Więc z różnych względów ... przysiadam
.
Witam, Czoch był u mnie w maju, ale Riese to już we wrześniu więc "gorączka" w mediach szła "pełna parą"
dangol napisał(a):Byłam co prawda w każdym z tych miejsc, ale dość dawno temu, więc chętnie sobie odświeżę.
Witam wracających z Krety
te kiero napisał(a):zakotwiczam, niechże się zamczyska ukażą
Cześć, zamczyska w pogotowiu
kasia10285 napisał(a):ja też dołączam, na razie wirtualnie, ale planujemy rodzinną wycieczkę po zamkach Dolnego Śląska, więc info się przyda
Witam, i polecam
Buber napisał(a):Ja chętnie poczytam.
W temacie Złotego Zuga ostatnio zastój, więc czas żeby się coś ruszyło
.
Witaj, właśnie podczas wyjazdu do Książa i Riese zajrzeliśmy do "Twojej" (opisywanej w tym czasie przez Ciebie) Pragi
Wyruszamy każdorazowo z Gdańska i zawsze jedziemy do Legnicy. Tam rezerwujemy nocleg w Hotelu Qubus. Dlaczego tu? Z dwóch powodów. Dobre miejsce wypadowe w okolice, wszędzie w miarę blisko. Wyjazd w maju to połączenie Zamku Czocha i niemieckiego Gorlitz (godzina drogi), a wyjazd we wrześniu połączyliśmy z wizytą w Pradze - to już trochę dalej , ale jest to możliwe bez zbytniego obciążenia, choć tu przyznaję się do 1 noclegu w Pradze. Drugi powód to cena - Qubus ma utrzymujące się promocje dla rodziny z 2-ką dzieci. Jest to oferta z królewskim śniadaniem, pokój rodzinny, bezpłatny dostęp do siłowni, na saunę i jacuzzi. Oferta dla rodzin z dziećmi do 14 lat, nasze jedno jest starsze ma 15, ale nie było problemu, są bardzo elastyczni. Obsługa bardzo miła (szczególnie kierowniczka recepcji).
Po drodze w maju zajrzeliśmy do Kórnika
. Był niestety już zamknięty (po 16), ale ładnie się prezentował i miał piękny park. Zanim dojedziemy do Czocha, krótki przystanek Zamek w Kórniku
Następny postój - zamek Czocha