Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Założenia merytoryczne działu FAQ - "manifest grudniowy

Zaglądnij tu zanim zadasz pytanie. Być może temat był już omawiany i odpowiedź na Twoje pytanie już tu jest.
[W FAQ mogą pisać tylko osoby uprawnione. Jeśli chcesz dołączyć do grupy redaktorów FAQ skontaktuj się z adminem.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.12.2007 16:03

admin1 napisał(a):http://www.przemo.org/phpBB2/forum/

Zobaczcie pierwszy temat w dziale FAQ: "FAQ spis treści". Takie spisy treści okrojone do tematyki danego działu można też umieścić w każdym dziale. Wtedy rośnie prawdopodobieństwo trafienia do FAQ.

Przy rejestracji to i tak nikt niczego nie czyta, tylko klepie "dalej" bo mu się spieszy do napisania pytania o LPG. :lol:

To Forum jest bardzo teges. Nakładkę na nasze proszę....
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.12.2007 18:30

admin1 napisał(a):http://www.przemo.org/phpBB2/forum/

Zobaczcie pierwszy temat w dziale FAQ: "FAQ spis treści". Takie spisy treści okrojone do tematyki danego działu można też umieścić w każdym dziale. Wtedy rośnie prawdopodobieństwo trafienia do FAQ.

Wg mnie to jest dobry pomysł, więc warto go wdrożyć na CRO.pl
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 10.12.2007 18:37

rowniez uwazam taki spis tresci w FAQ za bdb pomysl
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 12.12.2007 01:16

Ja czasu za wiele nie mam, ale mam gotowca :lol:
forum/viewtopic.php?p=216564#216564
mogę go wrzucić do FAQ i aktualizować jeśli się coś zmieni.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.12.2007 07:22

:)

Ponieważ zdarzyło mi się merytorycznie opracowywać kilka dość skomplikowanych stron www, wiele się nauczyłam o funkcjonalności serwisu. FAQ to kawałek serwisu. I wydaje mi się, że spis treści powinien być na pierwszym miejscu :) Im bardziej szczegółowo rozpisany np. dział "DOJAZD" - tym lepiej! Znaczy im więcej konkretnych tytułów wątków (propozycji tras dojazdu) - tym lepiej! Bo ludziska leniwce są wielkie i grzebać im się znów nie będzie chciało... Dodatkowo - poprzyklejać, gdzie się da linki do konkretów :) No i dobrze by było, żeby również w ramach FAQ tematy się wzajemnie linkowały - np. noclegi w Podgorze podpięte były też do opisu Podgory w dziale "Gdzie jechać - regiony i miejscowości" oraz "Jak jechać - trasy". Ponadto myślę, że niektóre działy będą bardziej rozbudowane, inne mniej.
Czyli wg mnie struktura FAQ mogłaby wyglądać tak:
FAQ
> Pogoda w Cro ;)
- temperatury powietrza
- temp. mora
- linki do pogody + kamerki
> Gdzie jechać - regiony i miejscowości - opinie forumowiczów
- Istria
* Pula
* Rovinj
* Umag, itd.
- Kvarner
* Rijeka
* Crikvenica
* Dramalj, itd. + wyspy
- ...
- Dalmacja Środkowa
* Primošten
* Trogir
* Split, itd. + wyspy
- Dalmacja Południowa
* Dubrownik
* itd. + wyspy
> Jak jechać
- samolotem (opis + linki do linii lotniczych)
- autobusem (opis + linki)
- samochodem
* opisy tras
* LPG
* GPS
* korki
* stłuczka, wypadek - co robić
* warsztaty i serwisy
* dokumenty pojazdu i przepsiy
* jazda z boxem, jazda z przyczepą
- autostopem (porady + linki)
> Gdzie spać
- Apartamenty
- Hotele
- Kempingi
- Pod gołym niebem
> Do Cro z własną łódką lub skuterem
- przepisy
- opłaty
> Czy wyjazd z 2-latkiem, to dobry pomysł?
> Jedziemy z psem, kotem, fretką...
> Przewodnik po forum, czyli jak to zrobić...
- chcę zmienić obrazek (avatarek) pod moim nickiem
- posty widzę napisane w czasie przyszłym
- chcę wkleić zdjecia do swojego postu
- chcę wkleić linki do innych miejsc w sieci
- chcę napisać do kogoś prywatną wiadomość
- chcę utworzyć ankietę
- zapomniałem hasła - co robić?
- jak ??? - itd.

Powyższe sporządziłam na gorąco o 6 rano, więc wymaga to jescze sporo zastanowienia i dyskusji :)
Co Wy na to?

Mogę sie zająć moderowaniem "Gdzie jechać - regiony i miejscowości"...
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.12.2007 10:47

Plumek napisał(a)::)
Powyższe sporządziłam na gorąco o 6 rano, więc wymaga to jescze sporo zastanowienia i dyskusji :)
Co Wy na to?

Mogę sie zająć moderowaniem "Gdzie jechać - regiony i miejscowości"...

Jestem "za" bo każda inicjatywa jest cenna a grunt żeby coś zrobić.
A jak FAQ będzie gotowy to jeszcze zastanowimy się gdzie i co poprzyklejać i polinkować

MorskiPas napisał(a):Ja czasu za wiele nie mam, ale mam gotowca :lol:
forum/viewtopic.php?p=216564#216564
mogę go wrzucić do FAQ i aktualizować jeśli się coś zmieni.

Również jestem "za".
Myślę nawet że takich tematów-gotowców może być więcej na forum, wystaczy tylko pogrzebać w przeszłości i je odszukać. Jak ktoś kojarzy jakiś ciekawy i dobrze opisany temat, które zniknął w czeluściach zapomnienia to niech da znać
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 12.12.2007 23:15

Uzupełniłem listę Redaktorów:
forum/viewtopic.php?p=249163#249163
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.12.2007 11:37

admin1 napisał(a):Uzupełniłem listę Redaktorów:
forum/viewtopic.php?p=249163#249163

Znaczy mam się brać do roboty? :D
A dyskusja na temat struktury? Bo ja bym sobie od razu podział zrobiła...
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 13.12.2007 21:52

no wypadaloby najpierw zaplanowac i wykonac strukture dzialu FAQ a pozniej brac sie za wypelnianie go trescia. po kiego czorta 2x wykonywac prace
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 13.12.2007 23:54

Plumek napisał(a):Znaczy mam się brać do roboty? :D
A dyskusja na temat struktury? Bo ja bym sobie od razu podział zrobiła...

Rób, a jak będzie coś już zrobione to wtedy będzie o czym dyskutować, albo i nie będzie jeśli robota będzie tak perfekcyjna jak Piotrkowe autostrady.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2007 18:38

admin1 napisał(a): jeśli robota będzie tak perfekcyjna jak Piotrkowe autostrady.

Adminie bo się zaczerwienię :oops: albo w piórka obrosnę :lol: :lol: :lol:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 16.06.2010 17:55

FAQ działa już ponad dwa lata i generalnie się sprawdziło, ale są pewne sprawy których nikt nie przewidział, a przeszkadzają. W założeniu miało być tak, że wszystkie ważne informacje są w pierwszym poście danego wątku, a pozostałe posty w danym wątku miały być podpowiedziami dla prowadzącego temat. Niestety te podpowiedzi przerodziły się w regularne dyskusje, co spowodowało, że nowy użytkownik zaglądający do FAQ jest kierowany na koniec wielostronicowego tematu, zamiast do pierwszego postu w wątku i to rozwala całą koncepcję działu FAQ.

W założeniach do FAQ było napisane, że wszystkie posty poza pierwszym będą usuwane po wykorzystaniu przez prowadzącego temat, ale trudno jest decydować co usunąć, a co zostawić jeśli rozwinęła się dyskusja. Dlatego rzuciłem pomysł, żeby wszystkie wątki z dyskusjami poprzenosić do odpowiednich działów, a w FAQ założyć nowe tematy bez możliwości pisania przez osoby inne niż prowadzące dany temat.

Tytułem testu zrobiłem tak z moim tematem Wyjazd z własną łódką....

Dobrze by było gdyby ci którzy do tej pory redagowali tematy w FAQ potwierdzili chęć dalszej pracy, bo niektóre posty nie były aktualizowane od dłuższego czasu.

pozdrav K
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.06.2010 19:03

MorskiPas napisał(a):Dlatego rzuciłem pomysł, żeby wszystkie wątki z dyskusjami poprzenosić do odpowiednich działów, a w FAQ założyć nowe tematy bez możliwości pisania przez osoby inne niż prowadzące dany temat.

To ma sens ale IMHO tylko w tzw. "tematach zamkniętych" czyli takich, które można opisać od A do Z w jednym poście (opłaty, przepisy itd.)

Ale np. "noclegi po drodze" - to jest niemożliwe do opisania w jednym poście bo nie ma (i nigdy nie będzie) nikogo kto znałby wszystkie fajne i niefajne noclegi na trasie do CRO, tym bardziej że to się ciągle zmienia.
W tym wypadku sprawdza się właśnie formuła że każdy może dorzucać swoje doświadczenia a kogo temat interesuje może sobie poczytać - przynajmniej ma to w 1 wątku.

Natomiast wszystkie wstawki/docinki niezwiązane z meritum powinny być z FAQa wycinane z korzeniami bo faktycznie psują FAQ - to byłoby wystarczające (i konieczne) rozwiązanie.

P.S.
Ja swoje wątki będę doglądał - niedawno uaktualniłem "korki" bo przybyły nowe drogi i tunele.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 16.06.2010 19:45

niezawodny napisał(a):To ma sens ale IMHO tylko w tzw. "tematach zamkniętych" czyli takich, które można opisać od A do Z w jednym poście (opłaty, przepisy itd.)

Ale np. "noclegi po drodze" - to jest niemożliwe do opisania w jednym poście bo nie ma (i nigdy nie będzie) nikogo kto znałby wszystkie fajne i niefajne noclegi na trasie do CRO, tym bardziej że to się ciągle zmienia.
W tym wypadku sprawdza się właśnie formuła że każdy może dorzucać swoje doświadczenia a kogo temat interesuje może sobie poczytać - przynajmniej ma to w 1 wątku.

A może by tak zostawić ten wątek, który już jest i w którym ludzie dopisują swoje propozycje i założyć drugi, "zakłódkowany" będący formą spisu treści tego pierwszego?

Podstawowym problemem jest to, że klikając na dany temat jesteś kierowany na jego koniec i wielu nowych nie zauważa, że istnieje pierwszy post, a właśnie w nim jest najwięcej mięcha.

niezawodny napisał(a):Natomiast wszystkie wstawki/docinki niezwiązane z meritum powinny być z FAQa wycinane z korzeniami bo faktycznie psują FAQ - to byłoby wystarczające (i konieczne) rozwiązanie.
Ja swoje wątki będę doglądał - niedawno uaktualniłem "korki" bo przybyły nowe drogi i tunele.

Jeśli nie przeszkadza Ci czerwony kolor nicka na liście obecności, to mógłbyś dostać prawa moderatora w dziale FAQ. Wtedy sam byś sobie sprzątał to co uznasz za niepotrzebne i mógłbyś pisać w "zakłódkowanym" temacie.

pozdrav K
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.06.2010 21:40

MorskiPas napisał(a):A może by tak zostawić ten wątek, który już jest i w którym ludzie dopisują swoje propozycje i założyć drugi, "zakłódkowany" będący formą spisu treści tego pierwszego?

Nie bardzo zrozumiałem pomysł ale powtórzę swoje zdanie; mądre wpisy to cały atut czegoś takiego jak forum dyskusyjne - wiec nie warto się pozbywać najcenniejszej rzeczy. Natomiast trzeba sprzątać po ludziach bo ci mają tendencje do bezhołowia - to fakt

MorskiPas napisał(a):Jeśli nie przeszkadza Ci czerwony kolor nicka na liście obecności, to mógłbyś dostać prawa moderatora w dziale FAQ. Wtedy sam byś sobie sprzątał to co uznasz za niepotrzebne i mógłbyś pisać w "zakłódkowanym" temacie.

Kolor czerwony, cóż źle się kojarzy z przeszłością ale skoro taki musi być to niechaj będzie - chętnie posprzątam w swoich wątkach ale dopiero w połowie lipca bo w najbliższy piątek ruszam w trasę na 3 tygodnie w daleką drogę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FAQ - czyli najczęściej zadawane pytania

Założenia merytoryczne działu FAQ - "manifest grudniowy - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies