Lidia K napisał(a):...Może by jakiś kodeks forumfowicza stworzyć wspólnie.....
Kodeks, regulamin czy jakkolwiek to nazwiemy już jest. Teoretycznie każdy przed założeniem swojego konta zapoznaje sie z nim. Ale, niestety, jak pokazuje praktyka jest to wiedza "teoretyczna" tzn czytanie bez rozumienia tekstu
Moim zdaniem nie ma sensu robić nowych kodeksów, regulaminów etc.
Założenie tego wątku jest takie, żeby postarać się wspólnie na eliminacje
ŚMIETNIKA - czyli zakładanie każdego dnia po kilka czy kilkadziesiat wątków na ten sam temat.
Ja wiem, że ktoś "nowy" jest w teraz w stanie pogubić w wyszukiwarce szukając np. info nt "euro czy kuny" (bo wyszukiwarka wyrzuci mu kilka stron tego samego i na ten sam temat - i bądź tu mądry, który wątek jest OK) no ale cóż....."ludzie ludziom zgotowali ten los"
Lidia K napisał(a):.....Żebyśmy wiedzieli co wolno ściągać ze stron internetowych i w jaki sposób (przestrzeganie praw autorskich)....
Tu się pozwole nie zgodzic z Twoim postulatem - jesteśmy ludźmi dorosłymi i wydaje mi sie, że każdy powinien mieć świadomość co jest czynem zabronionym a co nie
Lidia K napisał(a):... Żeby każdy nowicjusz od razu wiedział, że trzeba się trzymać tematu wątku, ....
O
i o to walczymy, żeby TRZYMAĆ SIE TEMATU
Lidia K napisał(a):... gdzie szukać wskazówek o dołączaniu zdjęć, jakiego max rozmiaru. Gdzie może znaleźć pomocne wskazówki w pisaniu postów, cytowaniu itd....
To można by dodać bo rzeczywiście niektórzy wstawiają zdjęcia w takiej rozdzielczości, że ekran sie rozjeżdza. Lub jeżeli jest taka możliwość zablokować "odgórnie" możliwość wstawienia pliku przekraczającego ustaloną przez Admina pojemność
Natomiast co do wskazówek nt pisania, cytowania
Moim zdaniem NIE - to wszystko widać co należy (i jak) robić
Lidia K napisał(a):....Być może szukacz ten z forum lepiej będzie sobie radził z poszukiwaniem postów o zadanym kluczu.
Co do wyszukiwarki to osobiście życzyłbym sobie trochę lepszej (jeśli jest taka możliwość)- bo ta co jest to rzeczywiscie niejednokrotnie nie ułatwia zycia
Lidia K napisał(a):....No i że może się przywitać..
A to akurat w FAQ-u lub innym widocznym miejscu można ustawić