Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaliczka

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anna S
Odkrywca
Zaliczka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anna S » 14.02.2005 15:22

Proszę te osoby, które wsyłały do Chorwacji zaliczkę przekazem pocztowym o informację jaki jest średni czas dotarcia pieniędzy na miejsce. :?:
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 14.02.2005 16:41

Aniu, w ubiegłym roku, trasę Bytom-Zagreb "pieniążki " pokonały w ciągu 5 dni.
:D Z.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 14.02.2005 17:21

Ja ten temat przerabiam właśnie w tej chwili. Zaliczkę wysłałem 6 dni temu, a podobno średni czas od wysłania do odbioru pieniędzy to 14 dni - tak przekazali mi na poczcie.
Generalnie jest to korzystniejsze rozwiązanie niż przelew poprzez konto bankowe. Przekaz pocztowy kosztuje ok. 20 złotych (20 - 21), a w ubiegłym roku 1 przelew bankowy kosztował mnie ok. 100 zł (prowizje kilku banków)

Darek
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 14.02.2005 22:42

Aniu- u nas trwało 10 dni; dwa tygodnie temu dostaliśmy info że pieniądze doszły
Pozdrawiamy
Anna S
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anna S » 14.02.2005 23:59

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. :) Swoją zaliczkę wysłałam 11 dni temu i jeszcze nie doszła. W ubiegłym roku wysyłałam listem wartościowym i przesyłka była na miejscu po 5 dniach. Dlatego teraz byłam troche zaniepokojona tak długim terminem. To co napisaliście trochę mnie uspokoiło i pozwoli mi spać spokojnie (przynajmniej przez najblizsze dni) :wink:
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 15.02.2005 10:44

Już wysyłacie zaliczki. Szczęśliwcy ;-)
Możecie już odliczać dni, godziny. Ja "teoretycznie" urlop zaplanowałem od 8.08.2005, ale na dzień dzisiejszy nikt mi nie jest w stanie zagwarantować, że tak będzie w 100%.
Ja ze swojej strony jednego jesterm pewien. W tym roku znowu bedzie CRO ;-)

Pozdrawiam :)
KAMA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMA » 15.02.2005 11:32

Aniu,nie martw sie.Ja w styczniu czekałam 12 dni.Martwiłam sie i zadzwoniłam do gopspodarzy.Wszystko było O.K. Potwierdzili Faxem .Poczta działa powoli ale dobrze.
Anna S
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anna S » 15.02.2005 16:01

Już wysyłacie zaliczki. Szczęśliwcy
Możecie już odliczać dni, godziny. Ja "teoretycznie" urlop zaplanowałem od 8.08.2005, ale na dzień dzisiejszy nikt mi nie jest w stanie zagwarantować, że tak będzie w 100%.

Cóż?... Ciągle sobie obiecuję, że w następnym roku pojadę w ciemno i kolejny raz bierze górę mój "charakterek planisty" (czyli żadnej spontaniczności :x ) . Dlatego, żeby mieć większy wybór rezerwacje z internetu lepiej robić jak najwcześniej. Na szczęście mam ten luksus i mogę w pracy zaplanować termin na pół roku z góry. :lol:
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 15.04.2005 16:56

Ponieważ to mój pierwszy raz mam pytanko do wyjadaczy :) . Czy chcąc dokonać przelewu z konta na konto gospodarzy trzeba zakładać jakieś konto "dewizowe" czy można to zrobić ze zwykłego dając dyspozycje ze ma być w euro??? I na jakiej zasadzie jest liczona prowizja????? Dzieki z góry za pomoc. Pozdrawiam
Anna S
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anna S » 15.04.2005 17:19

Dwa lata temu wysyłałam zaliczkę przez bank. Dałam dyspozycje ze zwykłego konta złotówkowego aby przesłać określoną kwotę euro (dokładnie 175, przeliczone po kursie dnia). Operacja kosztowała ok 30 złotych. I wszystko byłoby Ok gdyby nie fakt, że po drodze bank włoski "uszczknął" sobie 15 euro "opłaty manipulacyjnej" i ostatecznie na miejsce dotarła nizsza kwota niz wysyłałam. W następnym roku nauczona doświadczeniem chciałam dowiedzić się w banku, czy moje pieniądze znowu będą szły przez bank pośredniczący, ale pani urzędniczka nie potrafiła udzielić mi odpowiedzi. "Oni wysyłają, a jaką droga pieniądze docierają, tego już nie wiedzą". Postanowiłam więc zaufać Poczcie Polskiej i juz dwukrotnie wysyłałam zaliczkę przekazem pocztowym. Uważam, że jest z tym mniej zachodu, dużo taniej i tak samo pewnie. Polecam więc pocztę.
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 15.04.2005 18:09

Tylko ze ludzie do których najprawdopodobniej pojade chcą w formie przelewu.... hmmmm chyba ze do nich zadzwonie i sie spytam czy moge pocztą - zawsze taniej
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 15.04.2005 18:37

Tomek O. napisał(a):Tylko ze ludzie do których najprawdopodobniej pojade chcą w formie przelewu.... hmmmm chyba ze do nich zadzwonie i sie spytam czy moge pocztą - zawsze taniej

Musisz sie z nimi skontaktować i zaproponować im ,że prześlesz pocztą
by letter valuable/list wartościowy/.
Faktycznie na stronach internetowych najczęścej sugerowaną formą zapłacenia zaliczki jest przelew bankowy ale jak przeczytałeś większość z nas przesyła euro przez Poczte Polską/dobra firma w tym przypadku!!/
.
:lol:
pzdr :papa: :papa:
Kasper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasper » 15.04.2005 19:49

Mozna tez przeslac pieniadze przez Western Union,jezeli maja filie w miejscowosci do ktorej jedziesz.Przesylka jest do odebrania w 15 minut od wyslania jej z Polski.Musisz tylko przekazac wlascicielowi apartamentu twoje dane i kod otrzymany przy wysylaniu pieniedzy.Przekazujesz w zlotówkach a oni otrzymuja w kunach-jedyny minus.No i jest minimalnie drozej niz na poczcie.
Miniu
Odkrywca
Ile kosztuje przekaz pocztowy ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miniu » 18.04.2005 14:44

Czy koś to wie ?
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.04.2005 14:59

Wysłałam 101 EUR (coś ok 410 zł to wtedy było) i opłata wynosiła 13 zł za przekaz plus 3 zł za potwierdzenie odbioru. Chyba do 500 jest 13 zł, powyżej 500 - 20 zł i rośnie wraz ze wzrostem kwoty.

Wysłałam 15.03, adresat otrzymał 29.03 a ja 12.04 dostałam potwierdzenie odbioru.

A na stronie poczty:
http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
jest przekaz zagraniczny i po wbiciu kwoty oblicza się samo :)

Pozdrawiam,
Aśka
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone