Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zaliczka

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 18.02.2011 13:14

ja wysłałem 105 euro zaliczki z NORDEA BANK koszt 30 zł przelew doszedł bez problemu w całości (wysyłałem z ekonta)..
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 19.02.2011 21:05

Wysłałem do Splitu 200 euro listem wartościowym z potwierdzeniem odbioru za 26,40 zł. Oczywiście przesyłka jest ubezpieczona przez Poczte Polską
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2011 21:07

W Splicie chcesz wakacje spędzić? 8O
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 20.02.2011 12:05

FUX napisał(a):W Splicie chcesz wakacje spędzić? 8O

W Splicie mieszka właściciel a apartamenty ma w Mimicach i Marusici
agary35
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agary35 » 20.02.2011 12:17

Tak samo jak kolega haka wysłałem do Breli 100 euro w poniedziałek, a w piątek dostałem potwierdzenie od właściciela apartamentu, że doszły - koszt przesyłki 19.30 zł.
Sposób dobry polecam. :D
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 20.02.2011 13:41

Każdy musi przetestować własny sposób przekazywania pieniędzy. Ja za każdym razem wkładam euro do koperty i wysyłam jako przesyłkę wartościową, ubezpieczoną i z potwierdzeniem zapłaty. Adresat otrzymuje po ok. 3-4 dniach roboczych dokładnie te same banknoty co włożyłem a cała operacja niewiele kosztuje. Jedyny problem tego rozwiązania to taki że małe oddziały pocztowe nie obsługują takich operacji lub nie potrafią tego robić (chyba to drugie bardziej pasuje). Po wpisach na forum nt. niespodzianek banków pośredniczących to na razie nie zmienię formy przesyłania pieniędzy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.02.2011 14:08

haka wsio w pariadkie, jednakże żadnego potwierdzenia, prócz dobrej woli adresata, nie masz... :wink:
didik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) didik » 20.02.2011 14:19

Kiedyś wysyłałem listem wartościowym. Koszt około 20 PLN za 150 EUR, ale wizyta na poczcie napawa mnie conajmniej niechęcią.
W zeszłym roku odkryłem funkcjonalność konta w Raiffeisen Banku i zrobiłem przelew do Chorwacji równie łatwo jak w Polsce. Niestety nie równie tanio - około 60 PLN za 150 EUR.
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 20.02.2011 14:37

FUX napisał(a):haka wsio w pariadkie, jednakże żadnego potwierdzenia, prócz dobrej woli adresata, nie masz... :wink:

Potwierdzenie jest i to za podpisem osoby odbierającej pieniądze na pomaranczowym blankiecie, który wypisuje na poczcie w Polsce. Dokładnie ten sam blankiet wraca do nadawcy z potwierdzeniem odbioru kasy
havi77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) havi77 » 21.02.2011 19:15

Witam,
ja skorzystałem w styczniu z usług PKO BP i przelałem do banku w Zadarze kwotę 110 euro koszt prowizji wyniósł 30 zł.Hitem okazała się informacja jaka dotarła do mnie od właścicielki apartamentu że otrzymała wpłatę 80 euro w załączeniu przesłała mi potwierdzenie z moim nazwiskiem.Wyparowało 30 eurasków. Wybrałem się do oddziału gdzie dokonałem wpłaty z pytaniem co jest grane??? Miły pan stwierdził że w naszym banku jest wszystko ok i że możliwe że bank w Chorwacji pobrał jakieś prowizje ale aż trudno było mu uwierzyć że taką kwotę i na tym pogawędka się skończyła.Wychodząc pomyślałem że Provident byłby tańszy.Dzisiaj byłem w innym oddziale PKO w moim mieście z pytaniem czy coś takiego jest możliwe.Pani udała się z moim dowodem wpłaty na konsultacje z"kimś"po czym wróciła i stwierdza że nie może mi pomóc tylko mam wrócić tam gdzie wpłacałem kasę!Pytam ją szanowna pani czy ja na pewno jestem w dobrym banku że nikt nic nie wie.Pani szanowna mówi że mam się udac do osoby,która pobierała wpłatę i tam złozyć reklamację bo na jej wiedzę to za mało zapłaciłem :!: Jutro idę dalej tropem 30 euro 8)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.02.2011 19:40

Ja tam sie dziwię, że w tak badziewnych bankach swoje pieniądze deponujecie... :roll:
bazi22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazi22 » 21.02.2011 19:47

@havi77 - możliwe, możliwe - koszty przelewu typu SWIFT (a takie chodzą do Chorwacji) to:
- prowizja banku nadawcy
- prowizje banków pośredniczących
- prowizja banku adresata

Dlatego trzeba wybierać odpowiednią formę ponoszenia kosztów:
1) wszystko nadawca
2) nadawca i adresat
3) wszystko adresat

Wybrałeś pewnie domyślny wariant 2 - odbiorca zapłacił prowizje pośredników i własnego banku, a potrąca się ją z kwoty przelewu.

A to o czym mówią pracownicy banku to przelew typu SEPA - tu koszty są tylko u nadawcy.
rega2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rega2 » 21.02.2011 19:50

havi77 napisał(a):Witam,
ja skorzystałem w styczniu z usług PKO BP i przelałem do banku w Zadarze kwotę 110 euro koszt prowizji wyniósł 30 zł.Hitem okazała się informacja jaka dotarła do mnie od właścicielki apartamentu że otrzymała wpłatę 80 euro w załączeniu przesłała mi potwierdzenie z moim nazwiskiem.Wyparowało 30 eurasków. Wybrałem się do oddziału gdzie dokonałem wpłaty z pytaniem co jest grane??? Miły pan stwierdził że w naszym banku jest wszystko ok i że możliwe że bank w Chorwacji pobrał jakieś prowizje ale aż trudno było mu uwierzyć że taką kwotę i na tym pogawędka się skończyła.Wychodząc pomyślałem że Provident byłby tańszy.Dzisiaj byłem w innym oddziale PKO w moim mieście z pytaniem czy coś takiego jest możliwe.Pani udała się z moim dowodem wpłaty na konsultacje z"kimś"po czym wróciła i stwierdza że nie może mi pomóc tylko mam wrócić tam gdzie wpłacałem kasę!Pytam ją szanowna pani czy ja na pewno jestem w dobrym banku że nikt nic nie wie.Pani szanowna mówi że mam się udac do osoby,która pobierała wpłatę i tam złozyć reklamację bo na jej wiedzę to za mało zapłaciłem :!: Jutro idę dalej tropem 30 euro 8)

Zapytaj się jako Kowalski z ulicy czy możesz przelać 110euro do Chorwacji ? Ja otrzymałem odpowiedź, że tak i poniosę opłatę 115zł a cała kwota dotrze do adresata.
Zrobiłem to samo tylko z konta inteligo i zapłaciłem ponad 200 zł (patrz wcześniejsza informacja w wątku). Przy próbie reklamacji pobranej kwoty z konta otrzymałem odpowiedź, że z konta potrącono więcej bo mieli z czego ściągnąć ? Obłęd 8O Uwierz, że 30euro x 3,95zł + 30 zł nie przebiło mojego przelewu równowartości 100euro.
Jestem ciekaw co Tobie odpowiedzą w dobie internetu i przelewów elektronicznych. Pewnie będzie: to nie my to Oni, transgraniczne przelewy i inne bzdety. Ja w to nie wierzę, bo co bank to ine opłaty.
Powodzenia
rega2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rega2 » 21.02.2011 19:56

bazi22 napisał(a):@havi77 - możliwe, możliwe - koszty przelewu typu SWIFT (a takie chodzą do Chorwacji) to:
- prowizja banku nadawcy
- prowizje banków pośredniczących
- prowizja banku adresata

Dlatego trzeba wybierać odpowiednią formę ponoszenia kosztów:
1) wszystko nadawca
2) nadawca i adresat
3) wszystko adresat

Wybrałeś pewnie domyślny wariant 2 - odbiorca zapłacił prowizje pośredników i własnego banku, a potrąca się ją z kwoty przelewu.

A to o czym mówią pracownicy banku to przelew typu SEPA - tu koszty są tylko u nadawcy.

Ja wybrałem wariant nr 1 :D
Wariant chyba najdroższy :lol: :lol: :lol:
Więc bądź ostrożny w doradzaniu :roll:

Kto testował wariant nr 3 :?:
bazi22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazi22 » 21.02.2011 20:00

W takim wypadku powinna dość całość kwoty - tak to najdroższy wariant. Zobaczę jak wyjdę na koncie walutowym w mBanku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone