Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaliczka - ile wpłacacie na zaliczkę ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 24.03.2009 14:10

kiedyś wysyłałem zaliczkę, zawsze to bylo 100 jewro, za każdym razem pocztą polską przekazem - koszty ok 10 zł i chorwaci dostawali kasę do reki. Szybciej szło jak wszystkimi Swiftami i innymi drogimi przelewami. W zeszłym roku nie płaciłem zaliczki, i teraz też nie muszę ;) a nie jadę w to samo miejsce.
Kasy do Cro pocztą, przekazem nie mozecie wysylać tylko na firmę, bo cofną - jest to spowodowane zapobieganiu praniu brudnych pieniędzy
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 24.03.2009 15:08

Gdybyż moja gospodyni przystała na taką opcję... :roll:

Na moją sugestię dot. listu wartościowego (po angielsku zwie się to bodaj Declared Value Mail) stwierdziła tylko "I don't know". Od razu dostałem konto, IBAN, SWIFT i wszystko.

Skoro inaczej się nie dało... to po co kombinować? Pojadę jeszcze parę razy, podpatrzę, jak inni to załatwiają, to wtedy zacznę wymyślać.

Na marginesie: sprawdziłem na stronie Poczty Polskiej, że nie wszystkie kraje uczestniczą w wymianie przesyłek wartościowych z Polską. A nawet jeśli uczestniczą, wysyłanie gotówki w listach może być nielegalne. Nie ma co prawda wśród takich państw Chorwacji, ale lepiej się mieć na baczności... Licho nie śpi.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 24.03.2009 15:19

a po co kombinowac - wyślij przekaz.
W Polsce zanim powstaly konta internetowe, karty płatniczy itd. ludzie tylko tak kasę przesyłali.

Masz wszystko legal, potwierzone, podbite przez pocztę, Chorwat ma kasiore do ręki. Wilk syty i owca cała :wink:
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 24.03.2009 15:22

W sumie racja... i koszt jedynie połowę tego, co w banku :)

W tym roku kasa już poszła (i dotarła), ale następnym razem - skorzystam z dobrej rady :)
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 24.03.2009 16:06

Kiedyś miałem nadany wartościowy z zagranicy. Przyszedł jako zwykły :evil: tzn. wewnatrz nie było pieniędzy :!: ..Podejrzewam, że jakiś obrotny pocztowiec się wzbogacił. Mogłem oczywiście składać reklamację, co uczyniłem - wynik - brak możliwości ustalenia miejsca otwarcia listu a tym bardziej tego, kto to zrobił. Pozamiatane :evil:

Do gospodarza do CRO zrobiłem przelew walutowy i gra muzyka, bez kombinacji - wpłacałem 200 euro. Trzy miesiące do wyprawy
:lol:
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 24.03.2009 16:11

acha i jeszcze jedno - jak wysyłasz przekaz to poczta od razu Ci przelicza ile musisz złotówek wpałcić, aby chorwat dostał te swoje 100 euro i na druku jest wpisane, że wysyłasz 100 euro, więc załatwiasz od razu ew. różnice kursowe, a kwitek skanujesz, bo jest w wersji PL i GB i mozesz przeslać potwierdzenie nadania kasy.
holiday
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holiday » 11.05.2009 06:34

A ja jade po raz trzeci i tym razem nie chcą kasy na rezrwację. Z jednej strony się tym martwię, ponieważ nie wiem do końca czy nie zrobią mnie w balona. Dwa poprzednie razy wpłacałam zaliczkę (ostatnio 10 przed wyjazdem). Czy to jest normalne, że nie żądają zaliczki?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.05.2009 07:28

Nie musze placić zaliczek...
wojtap
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 11.05.2009 07:36

Jadę drugi raz w dwa różne miejsca. W jednym i drugim chcieli po 100Eur wychodzi około 30%.
grikoga
Globtroter
przekaz pocztowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) grikoga » 26.05.2009 10:05

witam
mam do was pytanie jade 5 raz do cro zawsze placilem zaliczke przelewem zawsze duze koszty za przeleww ing i pkobp w tym roku placilem przekazem pocztwym koszt 20 zl czy ktos z was korzystal z uslug poczty polskiej i jak dlugo szedl przekaz prosze o wasze komentarze pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.05.2009 10:08

Pewnie to przeczytane ale dla pewności wkleję:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18283
grikoga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grikoga » 26.05.2009 10:19

dzeki za podpowiedz oczywiscie przeczytane wczesniej ale mi chodzi raczej o doswiadczenia z tego roku
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 26.05.2009 10:59

przelew Milenium Bank , konkretnie Milenet przez internet - koszt przelewu 100 euro wyniósł 20zł .

pzdr
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 26.05.2009 12:10

Ja zapłaciłem 100 E zaliczki za 10 dni pobytu. W Kredyt Banku powiedzieli żeby zaznaczyć koszty banków pośredniczących po połowie i wysłać 105 E (+ koszt przelewu ok 40 PLN) Do Chorwacji doszło po 3 dniach i nasi gospodarze byli zadowoleni z kwoty:))
AndrzejPK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 03.06.2009 18:36

jak widzę 100euro to standard - już 2 raz płacę właśnie tyle
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Zaliczka - ile wpłacacie na zaliczkę ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone