Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaliczka - ile wpłacacie na zaliczkę ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papos
Globtroter
Re: ile zaliczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) papos » 09.03.2009 11:33

dorota777 napisał(a):
kris_bydzia napisał(a):My do zapłaty mamy 700 EU. Przesłaliśmy 100.
Przelew w MBankiem ... 30zł ! przelew zrobiony 02.02.09 i na razie bank nie pobrał żadnej opłaty poza tymi 30zł

Proszę o pomoc. Właśnie z konta mbanku mam wysłać 180 euro. Nie wiem jak się za to zabrać, na infolinii dostałam "mało konkretne informacje". Mam kilka pytań:
1. Czy mam przeliczać ( jak ) wartość 180 euro na kuny czy złotówki ?
2. Dowiedziałam się, że opłaty mogą wynieść od 20 zł do około 200 zł skąd mam wiedzieć dokładnie ile?
Wdzięczna będę za pomoc

Wyślij kasę listem z poczty .M-bank może pobrać 20 zł,ale jeśli niema umowy z bankiem odbiorcy to przelew idzie przez banki pośrednie i wtedy
możesz się zdziwić jak naliczą koszty.
dorota777
Podróżnik
Re: ile zaliczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota777 » 09.03.2009 12:37

jorgus111 napisał(a):
dorota777 napisał(a):Proszę o pomoc. Właśnie z konta mbanku mam wysłać 180 euro. Nie wiem jak się za to zabrać, na infolinii dostałam "mało konkretne informacje". Mam kilka pytań:
1. Czy mam przeliczać ( jak ) wartość 180 euro na kuny czy złotówki ?
2. Dowiedziałam się, że opłaty mogą wynieść od 20 zł do około 200 zł skąd mam wiedzieć dokładnie ile?
Wdzięczna będę za pomoc

Przelew do Cro z Mbanku

Bardzo, bardzo dziękuję.
Jesteś niesamowity, naprawdę długo wertowałam wyszukiwarkę i nie znalazłam tych informacji.
Szukam również (z marnym skutkiem) mapy z ulicami Rogoznicy , może tez wiesz jak ją znaleźć?
Karollek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karollek » 09.03.2009 12:42

Właśnie wróciłam z poczty. Wysłałam 100 EUR listem wartościowym priorytetowym, który kosztował mnie 18 zł. Myślę, że to tanio w porównaniu z kwotami, jakie tu podają niektórzy za przelewy bankowe.
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 09.03.2009 12:51

Ja wysyłam EUR listem wartościowym "priorytet", robię to już od 4-ech lat (3 razy Chorwacja i 1 raz Grecja w tym roku), płaciłem od 13-16 zł.
Pieniądze zawsze dochodziły do odbiorcy w terminie 7-14 dni.
To chyba najprostszy i najtańszy sposób.
Pozdrawiam.
agneess
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agneess » 09.03.2009 15:38

Czy płacicie taxe turystyczną i co to jest? :roll:
Karollek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karollek » 09.03.2009 15:41

Jeżeli się nie mylę to coś takiego jak u nas opłata klimatyczna.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 09.03.2009 15:56

Ja przelałem 100 Euro z Pekao24 koszt 58zł
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 09.03.2009 20:26

Czy płacicie taxe turystyczną i co to jest?

Tak. Wszystkie apartamenty pobierają taksę turystyczną . Niektóre z nich mają ją wliczoną w cenę.
Z reguły jest to:
1 ojro/dzień dorosły
0,5 ojro/dzień dzieci 12-18 lat
dzieci do 12 lat nic
lub przelicznik kunowy.
Pozdrawiam :papa:
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 10.03.2009 13:19

jak długo czekacie na potwierdzenie od gospodarza ?
od wysłania zaliczki z mBanku minął już ponad tydzień i bez odpowiedzi.
Zaczynam się niepokoić :?
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 11.03.2009 10:56

stary_jac napisał(a):jak długo czekacie na potwierdzenie od gospodarza ?
od wysłania zaliczki z mBanku minął już ponad tydzień i bez odpowiedzi.
Zaczynam się niepokoić :?

odpowiadam sam sobie , ale może ktoś tez będzie o to pytał
z mBanku 5-dni roboczych (gospodarz tez nie sprawdza codziennie)
koszt 25 pln + opłata za operacje międzybankowe, ale to będzie pobrane z rachunku później
Karollek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karollek » 18.03.2009 09:08

Karollek napisał(a):Właśnie wróciłam z poczty. Wysłałam 100 EUR listem wartościowym priorytetowym, który kosztował mnie 18 zł. Myślę, że to tanio w porównaniu z kwotami, jakie tu podają niektórzy za przelewy bankowe.

Wczoraj właśnie otrzymałam info od właścicielki domu, że list do niej dotarł. Czyli szedł 8 dni (wysłany 09.03 dotarł 17.03)
Ostatnio edytowano 24.03.2009 08:21 przez Karollek, łącznie edytowano 1 raz
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 18.03.2009 11:02

W ING prowizja za przelew europejski z IBAN (nie ważne jaka waluta) to bodajże 5 zł.
McGregot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McGregot » 23.03.2009 20:54

Bierut napisał(a):W ING prowizja za przelew europejski z IBAN (nie ważne jaka waluta) to bodajże 5 zł.

Właśnie wysłałem przelew intrnetem z ING oczywiście z IBANem kwota 200 euro całość prowizji jaką pobrał bank to 108 zł!!!!! Prowizja ING to 40 zł i 68 koszty banku zagranicznego, nie jest to na pewno 5 zł. Przelew z ING do CRO nie jest przelewem europejskim. Radzę najpierw sprawdzić koszty zanim zdecydujecie się na przelew (zwłaszcza i ING).
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 23.03.2009 22:38

Bierut napisał(a):W ING prowizja za przelew europejski z IBAN (nie ważne jaka waluta) to bodajże 5 zł.

Nie wprowadzaj w błąd, kolego. Ważne, jaka waluta - tylko EUR. A do tego muszą być spełnione określone warunki - zajrzyj tutaj.
McGregot napisał(a):Właśnie wysłałem przelew intrnetem z ING oczywiście z IBANem kwota 200 euro całość prowizji jaką pobrał bank to 108 zł!!!!! Prowizja ING to 40 zł i 68 koszty banku zagranicznego, nie jest to na pewno 5 zł. Przelew z ING do CRO nie jest przelewem europejskim. Radzę najpierw sprawdzić koszty zanim zdecydujecie się na przelew (zwłaszcza i ING).

Dziwne. Też słałem zaliczkę (180 EUR) przelewem przez ING i jedyne, co zapłaciłem, to prowizja ING - 40 PLN. Przelew był z mojego konta w EUR (odpadło przewalutowanie) na konto w Chorwacji z podanym prawidłowym SWIFTem i IBANem, bez banków pośredniczących, opcja waluty SPOT (dwudniowa), opcja kosztowa SHA (koszty bankowe pokrywają strony).
Przelew szedł tydzień - w poniedziałek wysłałem, w niedzielę gospodyni potwierdziła, że pieniądze doszły.
Jeśli Cię skroili 68 zł za koszty innego banku, to albo miałeś opcję kosztową OUR (koszty bankowe pokrywa nadawca), albo nie było prawidłowego SWIFTu/IBANu i transakcja szła przez bank pośredniczący. Innego wyjaśnienia nie widzę.

Przelew do Chorwacji nie jest przelewem europejskim, bo Chorwacja (jeszcze) nie jest w UE.
McGregot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McGregot » 24.03.2009 12:22

Jeśli Cię skroili 68 zł za koszty innego banku, to albo miałeś opcję kosztową OUR (koszty bankowe pokrywa nadawca), albo nie było prawidłowego SWIFTu/IBANu i transakcja szła przez bank pośredniczący. Innego wyjaśnienia nie widzę.
(jeszcze) nie jest w UE.

SWIFI i IBAN były prawidłowe opcja kosztów faktycznie byla ustawiona na OUR - stąd taka kwota. Umówiłem się z właścicielem na 200 euro i taką kwotę dostanie na konto. Mimo wszystko prowizja ING (40zl) nie należy do najniższych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Zaliczka - ile wpłacacie na zaliczkę ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone