Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaliczka 50% Za PokÓj Czy To Nie Za DuŻo???

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 05.03.2010 08:46

Hej....
w tamtym roku rezewowałem kwatery dla 2 rodzin czyli 2 apartmany i płaciliśmy nie całe 200 euro zaliczki.
Przyjęte jest 20-30 % kwoty do zapłaty....

Niektórzy to troszke mają nie równo pod sufitem....

pamiętaj że w razie rezygnacji nikt ci kasy nie zwróci ...
pozdr... :D
Dorota.
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorota. » 05.03.2010 09:28

Właśnie odebrałam wiadomość i zgadza się na 180 E... Tyle to może być , teraz zapytam czy zgodzi się na wysłanie listem wartościowym, czy będzie się upierał przy wpłacie na konto :wink:
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 05.03.2010 12:49

Dorota Dawidowicz napisał(a):Właśnie odebrałam wiadomość i zgadza się na 180 E... Tyle to może być , teraz zapytam czy zgodzi się na wysłanie listem wartościowym, czy będzie się upierał przy wpłacie na konto :wink:
Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Nie ma sprawy. Polecamy się na przyszłość
Dorotta
Turysta
zaliczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorotta » 16.03.2010 22:10

dostałam od swojego potencjalnego gospodarza taką wiadomośc :
"...but do not write thet you are paying for appartmans becouse the bank thahes the tax"[/b]
chce żebym wpłaciła zaliczkę ale nie pisała,że za wynajem, bo bank pobierze podatek..?
czy spotkaliscie się z taka sytuacją?
nabrałam podejrzeń czy pokój będzie czekał na mnie jak dojadę, bo będę miała dowód wpłaty, tylko za co..
może ktoś z Was był w Njivicach u Zdenka Kirincica (sprawdziłam na czarnej liscie - nie ma)
co znaczy słowo"thahes" - nie znalazłam w słowniku :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Re: zaliczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.03.2010 22:33

Dorotta napisał(a):dostałam od swojego potencjalnego gospodarza taką wiadomośc :
"...but do not write thet you are paying for appartmans becouse the bank thahes the tax"[/b]
chce żebym wpłaciła zaliczkę ale nie pisała,że za wynajem, bo bank pobierze podatek..?

Taka prośba to standardzik, nie martw się. Wszystko będzie ok.
Pozdrawiam
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 17.03.2010 01:38

Co nie zmienia faktu, że taka prośba jest dość zaskakująca. Przecież to jasne, że na wybrzeżu wynajmuje się chaty 8O Jak to wyjaśnić?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.03.2010 10:45

bobemce napisał(a):Co nie zmienia faktu, że taka prośba jest dość zaskakująca. Przecież to jasne, że na wybrzeżu wynajmuje się chaty 8O Jak to wyjaśnić?

A może tak, że nie każdy robi to legalnie .. i nie każdy ma ochotę 100 % obrotu zgłaszać i płacić podatek? Co jednak nie znaczy, że powinno to powodować niepokój i podejrzliwość klienta.. gdyby tak było, to 80% ludzi na forum nie jeździłoby do Hr...
P.S. Zapytaj, czy właściciele kwater w Pl "nie kręcą na czarno".. każdy orze jak może.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.03.2010 12:36

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
bobemce napisał(a):Co nie zmienia faktu, że taka prośba jest dość zaskakująca. Przecież to jasne, że na wybrzeżu wynajmuje się chaty 8O Jak to wyjaśnić?

A może tak, że nie każdy robi to legalnie .. i nie każdy ma ochotę 100 % obrotu zgłaszać i płacić podatek? Co jednak nie znaczy, że powinno to powodować niepokój i podejrzliwość klienta.. gdyby tak było, to 80% ludzi na forum nie jeździłoby do Hr...
P.S. Zapytaj, czy właściciele kwater w Pl "nie kręcą na czarno".. każdy orze jak może.

Właścicielka "mojego" pensjonatu, za każdym razem wręcza mi rachunek. Bez prośby z mojej strony - (ten rachunek nie jest mi do niczego potrzebny).
Widocznie ma inne standardy. Dla mnie to czasem lekko kłopotliwe ponieważ jestem u niej co roku. Zna mnie odskonale i traktuje prawie jak "członka rodziny". Kiedyś jej delikatnie zasugerowałem aby nie wypisywała. :oops: Wypisuje.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.03.2010 14:07

To nie jest kwestia standarów, tylko tego, że z czegoś trzeba żyć (czasem i zwyczajnej chciwości i nieuczciwosći, prawda, nie zaprzeczam). Ale uogólnienia są najczęściej krzywdzące...
Ostatnio edytowano 18.03.2010 07:30 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.03.2010 07:18

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):To nie jest kwestia standarów, tylko tego, że z czegoś trzeba żyć (czasem i zwyczajnej chciwości i nieuczciwosći, prawda, nie zaprzeczam). Ale uogólnienia się najczęściej krzywdzące...

....... czyli jednak standardów. :D :D :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.03.2010 07:31

A mówimy o standardzie usług, czy standardzie życia?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.03.2010 07:44

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A mówimy o standardzie usług, czy standardzie życia?

:D :D :D .......... ... już Cię lubię.
Miłego dnia. :lol: ( wcześnie wstałaś).
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.03.2010 10:15

Żebyśmy mówili o standardach, to one najpierw muszą być...
Woka, powiedź szczerze, czy w Pl zawsze otrzymujesz rachunek za zakwaterowanie prywatne (bez wcześniejszego proszenia)? Czy myślisz, że każdy gospodarz oferujący swe usługi w tym zakresie zagłasza każdego gości i 100 % swego dochodu z tego tytułu??? Albo czy uważasz, że ci turyści, którzy w Hr rachunku nie otrzymali otrzymali usługę na niższym poziomie niż Ci, którzy rachunki otrzymali (czy jest jakakolwiek zależność w tej kwestii?).Czy ten rachunek gwarantuje zakwaterowanie na wyższym poziomie niż ten "bez rachunku"? Pytam o praktykę, nie o teorię!
Między bajki włożyć...
Pozdrawiam
Dorotta
Turysta
Re: zaliczki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorotta » 18.03.2010 14:06

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Dorotta napisał(a):dostałam od swojego potencjalnego gospodarza taką wiadomośc :

Taka prośba to standardzik, nie martw się. Wszystko będzie ok.
Pozdrawiam

dzięki, pełna optymizmu "zaklepałam" kwaterę,
teraz jeszcze tylko muszę przebrnąć przez wątek - jak wpłacić najtaniej zaliczkę :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 23.04.2010 09:23

To i ja zapytam, bo dla mnie to totalna nowość, mimo że od Cro jeżdżę od kilku lat. Ale zawsze do domu naszych przyjaciół, teraz postanowiliśmy gdzie indziej bo byłoby tam za tłoczno.

Znalazłam apartament, cena za dobę 60 euro, wszystko przez pośrednika, nie ma żadnego bezpośredniego kontaktu do właściciela.
Zapytałam i wolny termin i otrzymałam wstępną rezerwację, w ciągu 3 dni mam wpłacić zaliczkę.
Mamy tam być 6 nocy czyli wychodzi 360 euro a zaliczki mamy wpłacić 150 euro, resztę na miejscu właścicielowi.

Wydaje mi się sporo, wydawało mi się, że 20, góra 30% to standard. Toż to prawie połowa.
Zaliczkę mam wpłacić na polskie konto.
Nie wiem, mam obawy.

Co o tym myślicie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Zaliczka 50% Za PokÓj Czy To Nie Za DuŻo??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone