Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zalamanie pogody?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Badi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Badi » 24.07.2008 18:08

Ja tam wierzę w taką prognozę:

http://www.accuweather.com/world-index- ... STANE|&u=1

Ma być pięknie i już!
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 24.07.2008 20:37

Do 0,7 sierpnia ma być 32 stopnie a póżniej ochłodzenie :wink: zobaczymy jak sie to sprawdzi . Mam nadzieje że w razie deszczu namiot zda egzamin i nie zamokniemy. W tamtym roku w ostatni dzień jak wyjeżdżałem to tak luneło że nie tylko namiot i szpiworki do Polski wiozłem mokre ale i w samochodzie dywanik pływał (auto stało pod drzewami i liście pozatykały odpływy wody z podszybia) 8O
pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 24.07.2008 20:49

Jak ktoś ma Firefoxa niech zainstaluje sobie plugina o nazwie HR Weather 1.0 Ma aktualną pogodę w różnych miejscach teraz np. 24.07 22:44 w Hvar jest powietrze 23 st, woda 23st, ciśn 1010 hPa. itd

Link:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3106
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 25.07.2008 10:32

Mam małe pytanko, na przełomie lipca i sierpnia w Chorwacji występuje wiatr, Bora (burza) czy te zjawisko już występuje. :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.07.2008 10:42

Kriskaz napisał(a):Mam małe pytanko, na przełomie lipca i sierpnia w Chorwacji występuje wiatr, Bora (burza) czy te zjawisko już występuje. :)

co drugi rok :roll:
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 25.07.2008 10:43

W ubiegłym roku natrafiłem na Borę wiało przez trzy dni i przechodziły często gwałtowne burze 27.07.07 do 01.08.07. W tym roku wyjeżdzam na Chorwację 04.08.08 mam nadzieję że już będzie po borze.Oczywiście jest to bardzo ciekawe zjawisko atmosferyczne warte zobaczenia. :D
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 25.07.2008 10:47

mirko napisał(a):
Kriskaz napisał(a):Mam małe pytanko, na przełomie lipca i sierpnia w Chorwacji występuje wiatr, Bora (burza) czy te zjawisko już występuje. :)

dzięki za informację
co drugi rok :roll:
:D
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 25.07.2008 10:56

Potwierdzam. To było niesamowite przeżycie iść pod kątem prawie 45 stopni. Ludzie chowali się za domkami. Mojemu małemu wywiało cały popcorn :-) W ogóle, jeśli coś nie odpowiada nam na niebie, warto wtedy patrzeć na zachowanie tubylców. Np. jeśli restauratorzy chowają stojące reklamy, znaczy to - duże prawdopodobieństwo Bory.
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 25.07.2008 13:31

W tamtym roku jak przyjechaliśmy do Cro wiał akurat bora , jechałem magistrala w dół . Strasznie wiało , auto co rusz sie telepało od podmuchów wiatru. Gdzieś tak 50km przed Karlobagiem mojemu synkowi (2,5L) zachciało sie siku , mieliśmy w aucie nocnik ale On za nic w świecie nie chciał z niego skozystać. Musiałem ziechac na pobocze i wysadzić malca w krzaczkach a nie było to łatwe :D Dodam tylko że kierunek wiatru sie zmieniał i musiałem uważać żeby syn nie siknoł pod
:wink:
sorki za OT :)
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 26.07.2008 21:33

mirko napisał(a):Mam małe pytanko, na przełomie lipca i sierpnia w Chorwacji występuje wiatr, Bora (burza) czy te zjawisko już występuje. :)

Bora po chorwacku Bura - nazwa - pochodzi prawdopodobnie od boga wiatrów Boreasa. (ta Bora, nie ten Bora)
Chorwaci jak i pozostałe narody nad morzem śródziemnym nie używają do określenia kierunku z którego wieje wiatr kierunków świata tylko nazw własnych.
Obrazek

Bora to po prostu nazwa wiatru północno-wschodniego.
Tak jak Mistral (Maestral) to wiatr północno-zachodni itd.
Obrazek

Miejsca gdzie Bora wieje szczególnie mocno oznaczono na mapie strzałkami.
Obrazek

Bora może pojawić się o każdej porze roku, na szczęście w lecie jest słabsza i wieje krótko (kilka godzin zamist kilka dni)
Letnia słabsza Bora nazywana jest Burin.
Można ją rozpoznać po zwałach chmur nad górami. Przy silnej borze zamykane są niektóre odcinki autostrad oraz mosty na wyspę Krk i Maslenicki. Także ruch promów może być ograniczony. Ale jak pisałem wcześniej rzadko kiedy dzieje się tak w lecie. Znane są jednak wypadki gdy Bora przewracała przyczepy kampingowe!
plakon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plakon » 27.07.2008 19:42

Kurcze, czy Ty nie jesteś czasem nauczycielem geografii ? Ewentualnie - meteorologiem :D bardzo konkretnie opisałeś tę Borę.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 28.07.2008 10:01

Czwarty raz w Cro zawsze cudna pogoda. 13 lipca Słowenia Ptuj gradobicie burza. !4 lipca całonocna burza i całodniowy deszcz. Uciekamy do Dubrownika. Upał ale wieczorami silny wiatr (pod namiotem dyzury i cumowanie go na nowo gwożdziami o długości 30 cm). 23 -26 lipca wiatr zimno. 23 lipca plitvickie Jezera i Murter deszcz i 13 stopni w dzień. Pada w całej Chorwacji i prognozy nie ciekawe. Wracamy w deszczu do domu. Deszcz ustał dopiero w Czechach.
Ale opalona jestem solidnie i jakbym juz nie siedziała w pracy to bym wróciła.
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 29.07.2008 09:07

plakon napisał(a):Kurcze, czy Ty nie jesteś czasem nauczycielem geografii ? Ewentualnie - meteorologiem :D bardzo konkretnie opisałeś tę Borę.

Nie, nie jestem, nie byłem i chyba juz nie będę ;-)
Po prostu w pewnym sensie jestem uzależniony od wiatrów :-)
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 31.07.2008 14:15

a jaka pogoda moze byc od 18 na istri okolice umagu klub rabacia? kolezankam wrociła dzis z opatij i mowi ze co 2 dzien padało??
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 31.07.2008 22:49

roszel napisał(a):a jaka pogoda moze byc od 18 na istri okolice umagu klub rabacia? kolezankam wrociła dzis z opatij i mowi ze co 2 dzien padało??

w prognozach nie było widać deszczu :?:
Jutro wyjeżdżam , pogoda z prognoz niby dobra - zobaczymy. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat