Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zalamanie pogody?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
czwarty
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czwarty » 11.07.2008 19:51

Jacek L napisał(a):
czwarty napisał(a):
t.kurzy napisał(a):No i jest tak jak mówiłem to tylko na czas podróży ...

http://www.wetter.net/cgi-bin/wetter-ne ... AT=0&MIT=0

Bo od środy znowu słońce .

A od czwartku znowu deszcz :( :(

nie strasz ...jedziemy i już - defetyzm potępiony !!!!

Strasznie nie lubie ludzi, którzy z rozmysłem gaszą pragnienia innych .... pajacu !!!

http://www.meteogroup.pl/pl/home/pogoda ... static_pi1[cityIDuse]=385X387
Gdybyś rok czekał na ten jeden jedyny tydzień też bys był załamany....(sam się domyśl kim jesteś skoro tak piszesz).A pojade i tak :P
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 12.07.2008 11:22

Mam pytanko. A jak jest z temperaturą w nocy????
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 12.07.2008 11:29

Eewwaa napisał(a):Mam pytanko. A jak jest z temperaturą w nocy????

Ostatnio bywało ok 25 stopni.
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 23.07.2008 15:11

Korala napisał(a):temperatura powietrz nie zaciekawa a tym bardziej wody!
http://www.izor.hr/webcamhr.html
temp. powietrza 23 stopnie C
temp. wody 22 stopnie C

to urok adriatyku w lecie, najpierw wyjątkowy upał i bezwietrzna pogoda, potem trochę silniejszego wiatru i od razu powstają zimne prądy.
Dwa tygodnie temu pływając w okolicach Sibenika obserwowałem wahania temperatury od 25 do 29 st.
To samo co podaje IZOR widać na Sputniku większość dalmacji na żółto: http://sputnik.infospace.ru/noaa/engl/adriatic/sstcomp_ex.sht (jak by link nie działał to skopiować) i w komunikacie DHMZ http://www.dhmz.htnet.hr/vrijeme/more_n.html
Ale przy tej pogodzie jak dalej nie będzie wiało to szybko się wyrówna.

Historia się powtarza prawie równo po roku(post był z 1 sierpnia 2007).
Dziś tj 23 lipca woda w Sibeniku 19, Hvar 23.
I znów tak jak w seszłym roku następuje to po kilku dniach załamania pogody i północnego wiatru
Kubach16
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kubach16 » 23.07.2008 21:24

no ja mam nadzieje ze ta pogoda sie juz niedługo poprawi :D za tydzien wyjezdzam
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 24.07.2008 06:45

Kubach16 napisał(a):no ja mam nadzieje ze ta pogoda sie juz niedługo poprawi :D za tydzien wyjezdzam

Pogoda poprawi się już od jutra /25.08./, a na razie woda w morzu w okolicach Sibenika tylko 19 stopni!!! Od niedzieli coraz cieplej, wg prognoz w środę znowu 33 st., więc i woda w Adriatyku będzie cieplejsza. Ja też chcę wierzyć w tę prognozę, bo wyjeżdżam 1 sierpnia do Sibenika. Zwykle takie załamanie pogody "przychodziło" w połowie sierpnia ale jak widać i w Chorwacji zmiany klimatyczne dają znać o sobie.
Pozdrawiam
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 24.07.2008 09:39

Wiecie co. Od pół roku śledzę przynajmniej 3 źródła prognoz metrologicznych odnośnie Makarskiej. W ciągu tego okresu jeszcze nigdy nie zdarzyło się aby owe źródła informowały o tym samym stanie atmosfery. Bieżący tydzień jest na to świetnym przykładem:

www.meteogroup.pl - super, słoneczko, 30 stopni
www.prognoza.hr - ulewa, 21 stopni, wiatr w zupełnie inną stronę.

I bądź tu człowiek mądry. :roll:

Pozdrav i dobrej pogody życzę :papa:
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 24.07.2008 11:46

Iwona Baśka napisał(a):Pogoda poprawi się już od jutra /25.08./, a na razie woda w morzu w okolicach Sibenika tylko 19 stopni!!! Od niedzieli coraz cieplej, wg prognoz w środę znowu 33 st., więc i woda w Adriatyku będzie cieplejsza. Ja też chcę wierzyć w tę prognozę, bo wyjeżdżam 1 sierpnia do Sibenika. Zwykle takie załamanie pogody "przychodziło" w połowie sierpnia ale jak widać i w Chorwacji zmiany klimatyczne dają znać o sobie.
Pozdrawiam

Pogoda może się szybko poprawi, ale temeratura wody napewno nie.
Od zeszłego piątku nad Adriatykiem wieje przeważnie z NE i to dość silnie, no i ma wiac jeszcze do soboty, widać to np na prognozach morskich: http://prognoza.hr/jadran_e.html albo tu: http://www.wetteronline.de/cgi-bin/citywind?LANG=de&WMO=14445&PROVIDER=anwendung&SID=144453df9b7a07af9b7462bc6b78d03250ae3w
To nie parostopniowe ochlodzenie powietrza spowdowało tak zimną wodę lecz efekt wiejących z północnego wschodu (tzw Bora) wiatrów, silnie mieszjacych wierzchnie i głębsze warstwy wody.
Obawiam się, że jeszcze nawet około tygodnia nie nalezy liczyć na ciepłe kąpiele.
Kubach16
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kubach16 » 24.07.2008 12:04

i pewnie znowu jak przyjade to woda bedzie jak w bałtyku czyli lodowata ...
ach to moje szczęscie
TVN Meteo oczywiscie jak co roku podaje ze woda ma cały czas 25 stopni
:)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 24.07.2008 16:12

Dostałam przed chwilą sms-a od koleżanki :".... było średnio, teraz wraca upał..." jest gdzieś koło Omisia.
YoanaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 24.07.2008 17:14

A tymczasem w Czarnogórze :arrow: SPADŁ ŚNIEG :shock:
ninaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ninaa » 24.07.2008 17:17

Właśnie w sprawie śniegu w Czarnogórze zadzwoniła do mnie moja mama przed chwilą... :twisted: Cholera... Smiać sie, czy płakać...? Jutro wyjeżdzamy... :lol:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 24.07.2008 17:19

Może narty weźcie ? :roll: cuda... 8O
YoanaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 24.07.2008 17:26

Musi być dobrze :!:
Ja w to mocno wierzę, ruszamy za 10 dni :)
ninaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ninaa » 24.07.2008 17:27

8O Taak ! Narty !! :lol: :lol: :lol: :lol: ŁOMATKO !!

Generalnie czekam na dalszy rozwój wypadków... 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat