Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zalamanie pogody?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 30.05.2008 11:52

dsk napisał(a):Patrzą na to zaczyna mi się coraz mniej podobac... :cry: :cry: 8O :x :cry:

http://www.accuweather.com/world-foreca ... A&metric=1

Na pewno się nie sprawdzi :?
jadrankika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 31.05.2008 13:08

drogomir napisał(a):
dsk napisał(a):Patrzą na to zaczyna mi się coraz mniej podobac... :cry: :cry: 8O :x :cry:

http://www.accuweather.com/world-foreca ... A&metric=1

Na pewno się nie sprawdzi :?

Niestety Panowie ,ale raczej się sprawdzi...

Ten deszcz jest im teraz BARDZO potrzebny... :!:
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 31.05.2008 13:16

ale po 15tym będzie pogodnie :D

musi być bo 21 wyjezdzam :roll:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.05.2008 13:57

Wiecie co, z tymi prognozami długoternimowymi (właszcza dla Dalmacji), to jest tak, że praktycznie nigdy się nie sprawdzają...
Wiem, że wyspa (tym barrdziej jeśli nie pierwsza od lądu) to miejsce, gdzie trudno cokolwiek przewidywać... Ale oglądam te wszystkie prognozy i śmiać mi się chce (albo płakać). Ciągle obiecują, że się ochłodzi i że będzie lać... Mówią: nadciąga ochłodzenie... i prognozują 28 st. (a do tej pory juz od 2 tyg. prawie konstans było powyżej 30 st.). A o tych deszczach to tylko pomarzyć... Tyle juz razy w ostatnich 2 tygodniach słuchałam bzdur, że "lało na całym wybrzeżu łącznie z wyspami". A u nas nie spadła ani kropla od ponad miesiąca (albo i dłużej; straciłam rachubę). Także odrobinę dystansu. Nie martwcie się. Pogoda będzie, aż za bardzo (cały czerwiec, cały lipiec; końcówka sierpnia może choć nie musi być kapryśna; wrzesień przeważnie bardzo ładny - choć naturalnie może się zdarzyć kilka dni załamania ale też niekoniecznie; często i październik bywa jeszcze bardzo ładny). I pamiętajcie pl 20 st. w cieniu nigdy nie będzie równe hr 20 st. w cieniu; bo słońce tu grzeje duuuużo mocniej.
Pozdrawiam
jadrankika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 31.05.2008 14:28

No tak , ale nie chodziło tu o całą Dalmację ,tylko o MAKARSKĄ - miasto na stałym lądzie . Myślę ,że tam pokropi ...

Rzeczywiście prognozy pogody dla wysp ( jeżeli chodzi o deszcz )-to wielka niewiadoma . Po prostu -za mała masa do przyciągania chmur deszczowych .

Rozumiem ,że każdy z was wyjeżdżający na urlop na tydzień czy 10-14 dni martwi się żeby nie mieć "zawalonego" ani jednego dnia urlopu z powodu złej pogody . Ale zrozumcie ,że tam też MUSI PADAĆ . I nie chodzi tu tylko o faunę i florę , ale o napełnianie się cystern deszczówką -czyli żródła pitnej wody dla całego domostwa .

Oczywiście życzę WSZYSTKIM super odpoczynków . no i nie martwić się - bo po tym co pokazał maj ,lato zapowiada się CZADOWE :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.05.2008 14:45

Ok, tam rzeczywiście Biokovo ściąga deszcz (podobnie jak i w Kvarnerze Velebit). Ale szczerze wątpię, by w czerwcu czy lipcu nawet pod Biokovem zdarzył się jeden choćby dzień, by lało od świtu do zmroku. Raczej mało prawdopodobne, rzekłabym prawie niemożliwe. A tę godzinkę czy dwie zawsze można spędzić na krytym tarasie czy popijając kawkę w kafejce... Przelotny deszcz potrafi chyba i turystom zmęczonym upałem przynieść odrobine ulgi i oddechu. W całej Dalmacji pogoda potrafi zaskakiwać i zmieniać się bardzo gwałtownie. Poza tym to dość duży region i pogoda w różnych jego zakątkach czasami jest szokująco inna.
Pozdrawiam
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 01.06.2008 07:57

W 2002 w sierpniu codzień lało a wnocy była burza ztym że lało 30min apóźniej świeciło słoneczko nie problem.
Największy horor przezyłem w 2006 jadąc w nocy autostradą do Splitu w górach temp. spadła do 2 stopni dopiero po przejechaniu tunelu skoszyła do 14 rodzina minie pytała czy napewno jadę w dobrym kierunku :)
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 01.06.2008 10:38

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ok, tam rzeczywiście Biokovo ściąga deszcz (podobnie jak i w Kvarnerze Velebit). Ale szczerze wątpię, by w czerwcu czy lipcu nawet pod Biokovem zdarzył się jeden choćby dzień, by lało od świtu do zmroku. Raczej mało prawdopodobne, rzekłabym prawie niemożliwe. A tę godzinkę czy dwie zawsze można spędzić na krytym tarasie czy popijając kawkę w kafejce... Przelotny deszcz potrafi chyba i turystom zmęczonym upałem przynieść odrobine ulgi i oddechu. W całej Dalmacji pogoda potrafi zaskakiwać i zmieniać się bardzo gwałtownie. Poza tym to dość duży region i pogoda w różnych jego zakątkach czasami jest szokująco inna.
Pozdrawiam

i tak bedzie!!!!!!!!:):):)
ale bez deszczu przelotnego:)!
jadrankika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadrankika » 01.06.2008 13:35

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Ale szczerze wątpię, by w czerwcu czy lipcu nawet pod Biokovem zdarzył się jeden choćby dzień, by lało od świtu do zmroku.

Of course :wink:
czwarty
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czwarty » 11.07.2008 16:52

Od 13.07 na tydzień na Krk a tu taka prognoza :( :( Niech mnie ktoś pocieszy że metereolodzy to najwieksze ściemniacze!!! :)
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 11.07.2008 17:34

Nie chce mi się wierzyć w tą pogodę .... :
http://polish.wunderground.com/global/s ... /14431.php
http://polish.wunderground.com/global/s ... /14454.php
http://polish.wunderground.com/global/s ... /14307.php
Już któryś raz z kolei jadę i aby tak tragicznie było .... Pogody długoterminowe nie zawsze sie spełniają - wyjeżdżam 14 - w poniedziałek - to w wtorek może być jeszcze taka pogoda do południa a później rozkładam namiot i będzie już słońce .
t.kurzy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) t.kurzy » 11.07.2008 17:40

No i jest tak jak mówiłem to tylko na czas podróży ...

http://www.wetter.net/cgi-bin/wetter-ne ... AT=0&MIT=0

Bo od środy znowu słońce .
czwarty
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czwarty » 11.07.2008 18:16

t.kurzy napisał(a):No i jest tak jak mówiłem to tylko na czas podróży ...

A od czwartku znowu deszcz :( :(
Bernadr C
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bernadr C » 11.07.2008 18:21

Takie prawdziwe załamanie pogody zwykle przychodzi we wrześniu. Osobiscie doświadczylem tego w ubiegłym roku.
Pozdrawiam, może w tym roku bedzie inaczej, ale na to nie liczcie. :cry: :lol: :cry: :lol: :cry: :lol:
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 11.07.2008 19:38

czwarty napisał(a):
t.kurzy napisał(a):No i jest tak jak mówiłem to tylko na czas podróży ...

A od czwartku znowu deszcz :( :(

nie strasz ...jedziemy i już - defetyzm potępiony !!!!

Strasznie nie lubie ludzi, którzy z rozmysłem gaszą pragnienia innych .... pajacu !!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat