Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zalamanie pogody?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.08.2009 22:38

Wczoraj od rana nad Orebicem zebrały się ciemne chmur. Burza, ulewa i....grad którego ja jeszcze w Cro nigdy nie miałam okazji doświadczyć. Pojechaliśmy do Mostaru, tam piękne słońce ale to co przeżyliśmy w drodze powrotnej...groza. Nie należę do płochliwych kierowców ale tym razem poddałam się, w Stonie musiałam stanąć, pioruny waliły wszędzie, ulewa taka że nic nie było widać, ciemno bo zgasło wszystko. Potem prawie cała droga w deszczu. No ale tutejsi Chorwaci mówią że póki co burz nie będzie...mam nadzieję.

W drodze do Bośni w Metkowic przed komisariatem policji stało kilkadziesiąt aut z powybijanymi szybami i wgniotami od gradu.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.08.2009 00:20

Hm...a u nas znowu ani kropli....
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.08.2009 07:09

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hm...a u nas znowu ani kropli....

:D :D :D :D ...... mam załatwić "u Najwyższego" aby lunęło mocno , zagrzmiało i zabłysło :?:
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 06.08.2009 15:36

@yskyerka nie wiem czy jesteśmy w tym samym Orebicu ale 5 sierpnia była owszem burza i padało ale gradu nie widziałem, a ta burza i deszcz też bez "rewelacji". Pewnie bliżej Stonu bardziej lało i padał grad.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 06.08.2009 16:21

Ale to chyba jest jednak załamanie... :/

http://prognoza.hr/sedam.php?id=sedam&p ... code=14472
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.08.2009 16:53

Pewnie jutro będzie już całkiem inna prognoza. Wyjeżdżamy w niedzielę, spoglądam co jakiś czas na długoterminowe prognozy, ale raczej nie warto. Bo po co się zamartwiać, że będzie padać itp. Pogoda zmienną jest, a i w czasie deszczu może być fajnie, bo to w końcu upragniony urlop :)

P.s. U nas w tv to się nawet prognoza z dnia na dzień nie sprawdza... to tak apropo prognoz :wink:
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 06.08.2009 20:33

Proszę mnie nie drażnić z tymi załamaniami.... Bo się załamię ja!
Byłam już w tym roku w Cro pod koniec czerwca, a teraz wyjeżdżam za tydzień i co? znowu załamanie? Dwa razy w roku ma na mnie trafić?
Urok jakiś , czy co? :(
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 06.08.2009 20:41

joasiasok napisał(a):Proszę mnie nie drażnić z tymi załamaniami.... Bo się załamię ja!
Byłam już w tym roku w Cro pod koniec czerwca, a teraz wyjeżdżam za tydzień i co? znowu załamanie? Dwa razy w roku ma na mnie trafić?
Urok jakiś , czy co? :(

Jedź i nie załamuj się - Moondek musi sobie poszeleścić - i pamiętaj w CRO zawsze świeci słońce :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2009 20:41

Jakie załamanie Joasiu trochę chmurek i parę kropel spadnie i zaraz trąbią, że złamanie pogody. Kasia z Hvaru napisała, że spadnie temperatura z 38 do 33 stopni. Spokojnie ja jadę za 2 dni i nie zamierzam mieć brzydkiej pogody.

pozdrav.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.08.2009 21:07

AndyB napisał(a):@yskyerka nie wiem czy jesteśmy w tym samym Orebicu ale 5 sierpnia była owszem burza i padało ale gradu nie widziałem, a ta burza i deszcz też bez "rewelacji". Pewnie bliżej Stonu bardziej lało i padał grad.

Dokładnie jestem w Borje, około 7 km przed Orebicem, 3 km od Podobuce. Gradu sobie nie wymyśliłam, samochodów z powybijanymi szybami i wgniotami w masce w Metkowic też nie. A burza...pisałam że spotkała mnie w Stonie, w Borje było już o wiele spokojniej.
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 06.08.2009 21:10

oczywiście że wyruszam za tydzień :D
wicia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wicia » 06.08.2009 21:40

co do burzy to 4.08 przeszla nad Dubrownikiem wrociłam mokrutka a woda ulicami płyneła po kostki ledwo dotarliśmy do przystanku autobusowego, po dojechaniu do kwatery (Cavtat jakieś 20 km)okazało się że tu nie spadła ani kropla ,ciekawe prawda.Skutki gradobicia pokazywali w chorwackiej telewizji i faktycznie auta z wybitymi szybami .
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 07.08.2009 00:52

Jacek L napisał(a):Jedź i nie załamuj się - Moondek musi sobie poszeleścić - i pamiętaj w CRO zawsze świeci słońce :D

Ale niby o jaki ''szelest'' chodzi? Czy ja sobie to sam wymyśliłem? To chyba nie jest normalne, że w połowie sierpnia w Dubrowniku zapowiadane jest 21 st. C i deszcz... No chyba, że należysz do ludzi, którzy wiedzą wszystko i jeszcze dużo więcej, więc podziel się z nami swoimi ''mądrościami'' na ten temat...
Dla Twojej informacji - moja siostra pracuje w IMGW i rozmawiała dwa dni temu z zaprzyjaźnionymi synoptykami. Powiedzieli jej, że na Atlantyku buduje się front atmosferyczny, który w przyszłym tygodniu swoim zasięgiem może objąć też południową Europę. Czyli coś jest jednak na rzeczy, więc nie cwaniakuj.
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 07.08.2009 06:29

moondek napisał(a):
Jacek L napisał(a):Jedź i nie załamuj się - Moondek musi sobie poszeleścić - i pamiętaj w CRO zawsze świeci słońce :D

Ale niby o jaki ''szelest'' chodzi? Czy ja sobie to sam wymyśliłem? To chyba nie jest normalne, że w połowie sierpnia w Dubrowniku zapowiadane jest 21 st. C i deszcz... No chyba, że należysz do ludzi, którzy wiedzą wszystko i jeszcze dużo więcej, więc podziel się z nami swoimi ''mądrościami'' na ten temat...
Dla Twojej informacji - moja siostra pracuje w IMGW i rozmawiała dwa dni temu z zaprzyjaźnionymi synoptykami. Powiedzieli jej, że na Atlantyku buduje się front atmosferyczny, który w przyszłym tygodniu swoim zasięgiem może objąć też południową Europę. Czyli coś jest jednak na rzeczy, więc nie cwaniakuj.

Tak tak szykuje się strasze załamanie pogody bo mój wujek jest bacą i i dzwoniłem do niego i mówił że czuje, że coś się ma na żeczy w Cro bo go strzyka włosami.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 07.08.2009 08:34

gaceq napisał(a):Tak tak szykuje się strasze załamanie pogody bo mój wujek jest bacą i i dzwoniłem do niego i mówił że czuje, że coś się ma na żeczy w Cro bo go strzyka włosami.

Brawo Jasiu! YOGIBABU! :twisted: Zapytaj się wujka, czy Ci w ortografii nie pomoże. W końcu jest bacą... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat