Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zalamanie pogody?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 25.06.2009 11:26

eve_malutka napisał(a):Po 17 na pewno będzie ładnie bo ja jadę , a ja mam szczęście do pogody. 8)

To super. Ale mimo wszystko chciałbym linka do strony z prognozą korfu01.
lena18
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lena18 » 25.06.2009 12:44

KumoterSzyszkownik wiem, że do takich długoterminowych prognoz należy podchodzic sceptycznie. Jednak korfu01 prosiłaby również o link do tej prognozy.
gosieńka1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosieńka1 » 25.06.2009 13:20

Witam!Może ktoś z forumowiczów majakieś newsy na temat powodzi w Czechach i Austrii? :( A może nie ma co sięgać aż tak daleko i zapytać jak południe Polski???!!
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 25.06.2009 15:47

to wyczytałem na naszym formu-- nie podam teraz konkretnie która strona - temat ( jak znajde wkleje wam link), bo jak napisałem w takie przewidywania nie wierzę, kto może przewidzieć z synoptyków na taką odległość. Sprawdzalność wtedy wynosi 10%.

Więc się nie martwcie, bo jak pisałem w to nie wierze i każdy z nas będzie miał pogodę od przyszłej niedzieli kiedy to właśnie wyjeżdżam. Wszystkim życze słońca i udanych wakacji :lol:
Ostatnio edytowano 26.06.2009 17:38 przez korfu01, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2009 15:52

Wierzę,że ta wieża (marzeń) sie nie zawali :wink:
Tomrz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomrz » 25.06.2009 16:29

gosieńka1 napisał(a):Witam!Może ktoś z forumowiczów majakieś newsy na temat powodzi w Czechach i Austrii? :( A może nie ma co sięgać aż tak daleko i zapytać jak południe Polski???!!

W Rzeszowie wylała mała rzeczka Strug. Nie licząc zalanych piwnic i garaży to na razie jest "ok".
Teraz zrobiło sie ciemno jak o 21 8O i słychać ,że jadą z wodą :roll:
Tomrz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomrz » 26.06.2009 08:25

Armagedon jest i w PL 8O

http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/51,34962,6758840.html?i=4

http://polskalokalna.pl/raport/wielka-w ... iu/galerie

Jedna osoba utonęła.

[*]

PS.
Pierwszy link działa po skopiowaniu i wklejeniu do paska adresowego
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 26.06.2009 13:38

Witam. Dziś w Breli ciepło ale pochmurno i przelotnie pada.Plażować się nieda.
Wczoraj było super,cały dzień słoneczko i tylko wieczorem lekko pokropiło.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 26.06.2009 14:02

Ja dzis własnie wróciłam z Primosten. Od 14 do 19 włącznie była patelnia. Na 20 czerwca zapowiadali juz załamanie w środkowej Dalmacji to uderzylismy na Dubrownik i tam mielismy piekarnik ale juz w drodze powrotnej była taka burza że w życiu nie widziałam. Jasno w nocy z widocznosc na 3m takie oberwanie chmury. Od niedzieli w Primosten (21 czerwca) pochmurnie i przelotne deszcze - i tak 3 dni. Generalnie co ludzie przyjeżdzali z PL to słychać było "I gdzie k.. ta piekna pogoda" Ostatni dzień nad morzem 24 czerwca juz piekna pogoda. Dzień wyjazdu 25 również - my w drodze powrotnej zwiedzilismy Plitwice - pogoda na to idelana nie za zimno i nie za ciepło, bez deszczu acz poczatkowo ciezkie chmury wisiały. Reszta mam nadzieje w fotorelacji (mam nadzieje ze siedo niej zmobilizuję).
Ostatnio edytowano 26.06.2009 14:05 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 1 raz
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 26.06.2009 14:05

Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 26.06.2009 16:26

Wychodzę dziś przed apartman - zachmurzone niebo, ale nie leje...więc myślę sobie - pojadę do Splitu na wycieczkę - dojechałem i oberwanie chmury. Lało nieprzerwanie, to zrobiłem zakupy i wróciłem na Makarską. Myślałem, że po raz kolejny mnie w tej całej Chorwacji szlag trafi... Z tego co wiem, to w Splicie dalej leje...
gosiaczek1801
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiaczek1801 » 26.06.2009 16:49

figolus napisał(a):słuchajcie właśnie wróciliśmy z plaży w Suchej Puncie na Rabie jestem czerwony chociaż byłem wysmarowany.Woda jeszcze trochę chłodna ,ale jak się popływa to się tego nieczuje . Od rana pogoda przepiękna i tak trzymac. Temperatura ,którą pokazywał mi komp w aucie to 28 stopnio godzinie 15ej. Brązowej opalenizny życzę Tym wszystkim ,którzy właśnie przyjechali do Cro i Tym ,którzy lada dzień się tutaj wybierają :lol:

Figolus ja z pytaniem z innej beczki. Wyjeżdżam 12 lipca na Rab podzieliłbyś się jaskimiś namiarkami na kwaterkę adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Swoop
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Swoop » 26.06.2009 18:20

pozdrowienia z Primosten. Cały dzień praktycznie ani jednej chmurki a temperatura ok 28-30 stopni także zapraszamy ;)
gosieńka1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosieńka1 » 06.07.2009 08:06

Właśnie wróciliśmy z Petrcane!Pogoda była rewelacyjna!Nic co nerwowo śledziam przed wyjazdem się nie sprawdziło!!!Teraz juz jestem pewna ,że pogody długoterminowe można sobie....Zapowiadali deszcz aż do poniedziałku 29.07 i co i nic upał, że nie dało się wytrzymać na plaży. Pokropiło tylko wieczorem.Grunt to pozytywne myślenie!
Pytałam wczesniej przed wyjazdem o powodzie w Polsce i Czechach no ale nikt konkretnie nie odpowiedział nic na temat stanu dróg.Trafiliśmy na wypadek na autostradzie, który próbowliśmy ominąć!No i zaczęło się ...trafiliśmy do miejscowości Nowy Jcin gdzie widok był przerażający!Jak po wojnie dosłownie, ludzie wynosili przed domy zalane meble i sprzęt AGD!!!Widać było, że woda i błocko siegały na 1,5 metra.
Teraz juz chyba wszystko wraca do normy w Czechach.
Pozdrawiam wszystkich i życzę pięknej pogody :D
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 05.08.2009 10:26

Korala napisał(a):
Iwona Baśka napisał(a): ... woda w morzu w okolicach Sibenika tylko 19 stopni

Pogoda może się szybko poprawi, ale temeratura wody napewno nie.
Od zeszłego piątku nad Adriatykiem wieje przeważnie z NE i to dość silnie, no i ma wiac jeszcze do soboty, ...
To nie parostopniowe ochlodzenie powietrza spowdowało tak zimną wodę lecz efekt wiejących z północnego wschodu (tzw Bora) wiatrów, silnie mieszjacych wierzchnie i głębsze warstwy wody.
Obawiam się, że jeszcze nawet około tygodnia nie nalezy liczyć na ciepłe kąpiele.

To były posty z lata 2008.
Na nadchodzace dni zapowiadana jest zmian kierunku wiatru na północny i północno wschodni. Jeśli te prognozy się sprawdzą i moja teoria jest słuszna to w ciągu najblizszych dni nastąpi znaczące obnizenie temperatury wody.
Nikomu tego nie życzę, ale jednak z ciekawościa będe obserwować rozwój sytuacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat