Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zalamanie pogody?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ks
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ks » 21.06.2009 00:48

odświeżam zapytanie w sprawie Bury na Makarskiej w tamtym roku

tego lata będę w Chorwacji - jak dobrze pójdzie - właśnie w połowie września i chciałbym trafić na jak najmniej dni pochmurnych - jakby to ode mnie miało zależeć :)

victoo napisał(a):Agga a kiedy była ta Bora na Makarskiej?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.06.2009 06:28

Błagam, nie bądźcie śmieszni. Jak można przewidzieć pogodę na wrzesień już teraz? Kiedy zawieje bura w Makarskiej we wrześniu?
A kiedy spadnie deszcz w Gdańsku we wrześniu br.? Które dni września br. będą słoneczne w Warszawie? To są właśnie tego typu pytania....
Bura wieje przez cały rok, podobnie jak i jugo i inne stałe wiatry. ale to nie znaczy, że temperatura spada na poziom zimowy. W środku lata też wieje, zapewniam, a turyści nie są tego świadomi; skąd mają wiedzieć co to wieje. Bura nie zawsze wieje z prędkością 100 KM/H...
A jak przewidzieć? Wystarczy spojrzeć na karty prognóz pogody...
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 21.06.2009 19:13

Kasiu, a co wasi meteorolodzy prognozują? Kiedy w przybliżeniu opuści was ten front? Czy tak kręci w kółko i odejść nie może?
jakoś nie mam zaufania do Yahoo i Accu weather
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.06.2009 19:23

joasiasok napisał(a):Kasiu, a co wasi meteorolodzy prognozują? Kiedy w przybliżeniu opuści was ten front? Czy tak kręci w kółko i odejść nie może?

Od połowy przyszłego tygodnia ..... już wraca normalne. Przy końcu tygodnia już mocne słońce i temperatury wysokie ( śledzę pogodę ponieważ niewykluczone że i ja "prysnę" z kraju. Tak może się zdarzyć) :D
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 21.06.2009 19:30

Czyli końcówka miesiąca już ze słoneczkiem... oby...
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 21.06.2009 23:30

joasiasok napisał(a):Czyli końcówka miesiąca już ze słoneczkiem... oby...

Wiara czyni cuda a nie jest matką głupich :) też w to wierzę że w końcu słonko wyjdzie zza chmur i przepędzi na czort te niże
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.06.2009 23:59

joasiasok napisał(a):Kasiu, a co wasi meteorolodzy prognozują? Kiedy w przybliżeniu opuści was ten front? Czy tak kręci w kółko i odejść nie może?

Državni hidrometeorološki zavod
Pozdrawiam
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 22.06.2009 07:08

Pochrzaniona ta pogoda strasznie. Ubiegły tydzień spędziliśmy na Istri, najpierw koło Puli. Fajnie, ciepło aż tu w nocy taka wichura,że rozszarpało nam namiot. Nam nie było zbyt wesoło. Musieliśmy poszukać kwater. Pojechaliśmy do Rovinija. 30 euro za pokój 2 os.(nie apartament) Trudno. Pogoda super. 3-go dnia wyjazd do domu-chmury i mały deszczyk. Ale tylko koło Rovinija. Jak dojechaliśmy do expresówki to zrobiła się taka zadyma, że strach. Tak wiało i tak mocno lało że nawet auta stawały gdzie się dało. Drogą płynęła rzeka z błotem i gałęziami. Dodam, że byliśmy motocyklem. Przez tą chmurę przejeżdżaliśmy jeszcze kilka razy bo jak przeszła (a schroniliśmy się na stacji) to za chwilę ją dogoniliśmy i wyprzedziliśmy. A potem ona nas znów dopadła na wspaniałych bramkach-korkotworkach. I potem jeszcze raz w Słoweni. Za Koprem po przejechaniu 100km dałem sobie spokój. Zjechaliśmy z drogi i znaleźliśmy nocleg a było tuż po południu. Ale nie z powodu deszczu ale z powodu wiatru. Nie dało się utrzymać motocykla na drodze. Pierwszy raz miałem do czynienia z takim wiatrem, że uniemożliwił podróż. Może gdyby było sucho, ale na mokrym - niewykonalne. Więc z tą Chorwacją to też nie zawsze tak, że jest super, byliśmy nie pierwszy raz i zawsze mieliśmy jakiś deszcz ale teraz to była przesada.
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 22.06.2009 09:35

Jestem w Breli.
Pogoda dziś barowa,wczoraj i przedwczoraj troche słońca było,a wieczorami burze. Jestem w Cro dziewiąty raz i w końcu mnie dopadła zła pogoda. Do tego prognozy na najbliższe dni nie napawają optymizmem. Jakoś sie przeżyje. Pozdrav!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2009 09:47

Dobrze, że ja mam zamiar w ciemno jechać i niczego nie rezerwowałem bo jak w sierpniu taka fala przyjdzie to będę musiał zmienić kierunek na Grecję lub Cypr...mam nadzieję jednak, że będzie tak jak zawsze podczas mojego pobytu i ostatecznie wyląduję na Hvar...
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 22.06.2009 14:33

Miro, wypędź te chmurzyska z Breli do piątku!
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 22.06.2009 15:02

ks napisał(a):odświeżam zapytanie w sprawie Bury na Makarskiej w tamtym roku

tego lata będę w Chorwacji - jak dobrze pójdzie - właśnie w połowie września i chciałbym trafić na jak najmniej dni pochmurnych - jakby to ode mnie miało zależeć :)

victoo napisał(a):Agga a kiedy była ta Bora na Makarskiej?

Bora piękna sprawa :) Przedostatniego dnia pobytu w ubiegłym roku dosłownie w jednej chwili zerwał się ciepły permanentny potężny wiatr. Nie jest to podmuch a ciągłe wietrzysko. Wszelkie wolno stojące tablice, parasole biły rekordy odległości w lotach ;) Głównymi zaletami są natomiast wyczyszczone plaże, gdzieniegdzie nawet nie ma kamieni a zostaje piasek. No i widok w sensie widoczność gdy Bora przepchnie to gorące stojące powietrze wyostrza się przynajmniej o te parę kilometrów. POLECAM!
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 22.06.2009 19:55

joasiasok napisał(a):Miro, wypędź te chmurzyska z Breli do piątku!
Robie co mogę,dmucham,chucham,a one mi tu wiszą.Przynajmniej przestało padać :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 22.06.2009 20:36

alessandro1977 napisał(a):Dobrze, że ja mam zamiar w ciemno jechać i niczego nie rezerwowałem bo jak w sierpniu taka fala przyjdzie to będę musiał zmienić kierunek na Grecję lub Cypr...mam nadzieję jednak, że będzie tak jak zawsze podczas mojego pobytu i ostatecznie wyląduję na Hvar...

Nie żałuj sobie, leć na Dominikanę czy Seszele!
Ja mam rezerwację, ale choć niech tylko wspomną, że kilka dni będzie tylko deszczowych, to chromolę zaliczkę i last minute.

Zimą w Cro śniegu więcej niż u nas, we wrześniu gradobicia, w sierpniu kilka lata temu 4 dni deszczowe i burze mieliśmy. Teraz zalane ulice. . .
Klimat się zmienia. Pewnej pogody w Cro nie należy oczekiwać. Jak będzie, należy się cieszyć chyba...

Inde to jedyny plus bury. Piękne zdjęcia można zrobić, ale woda z 3dni zanim wróci do temperatury sprzed tego zjawiska.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 22.06.2009 22:04

alessandro1977 napisał(a):Dobrze, że ja mam zamiar w ciemno jechać i niczego nie rezerwowałem bo jak w sierpniu taka fala przyjdzie to będę musiał zmienić kierunek na Grecję lub Cypr...mam nadzieję jednak, że będzie tak jak zawsze podczas mojego pobytu i ostatecznie wyląduję na Hvar...

Z tą Grecją też uważałabym ;)
Koleżanka na Zakhyntos w tej chwili siedzi i pisze, że od 3 dni mało słońca i pada :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat