Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

załamana fotkami...:(

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 25.02.2009 09:20

hepik napisał(a):Aleśta się rzuciliście do podpowiadania...wątek z sierpnia,kobita już tu potem zapewne nie zajrzała...
A na marginesie ...trzeba miec niezłe poczucie humoru ,żeby polecać lustrzankę osobie ,która nie ma kompletnie pojęcia o fotografowaniu a całą ambicją jest kolorowa fotka z wakacji w CRO :wink:
a co to jest właśnie hybryda?Czym się różni?
I dlaczego lustrzankę trzeba rozbudowywać?Jaki koszt mniej więcej?
zobacz kilka postów wyżej -czy to nie twój porównujący kompakta z lustrem...?? "A na marginesie..." to kumpel kupił sobie małpke cyfrową na wakacje 2008 wrócił zaczął narzekać i sam doszedł do wniosku, że jednak lustrzanka, lustrzanka mała bo on jeszcze na glajtach lata i potrzebuje nieciężkości. Padło na canona 450D (radziłem mu 40D)i tamron 17-50/2.8. Po miesiacu sprzedał 450d i zakupił 40tkę. Teraz juz kupuje 50/1.4 a myśli też o zakupie 28/1.8 do landszaftów i 85/1.8 na ciasniejszy portret... Pewnie do wakacji będzie zmieniał plecak bo nie wierzę by się na tym skonczyło. Powiem tylko tyle, że przy zakupie 450d był pewien że na rok mu wystarczy kitowe szkło c 18-55.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2009 10:50

Mój ale nikomu nie doradzam ,zwłaszcza tej pani co w sierpniu pytała .Nie chciałem zaczynac nowego wątku ,bo i po co?
A zamiar taki by sobie porównywać dopóki mam dwa aparaty w tej chwili i jestem przed podjęciem pewnej decyzji.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.02.2009 11:41

Polecam "Szybki Kurs Fotografii", który był emitowany w 2007 roku w TVN Turbo.

Normalnie płyta była dołączana do produktów firmy Olympus (gdyż to ta marka była sponsorem programu), ale oczywiście jest dostępna "na czarnym" rynku.

Cena nie zabija, więc można się pokusić na ten zakup i zamiast klolejnego odcinka "Jak oni śpiewają" obejrzeć materiał z tej płyty:
tu link
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 25.02.2009 13:40

sorry za OT, ale własnie popełniłem prezentację, młodzi jeszcze nie dostali i zastanawiam sie nad takim klimatem, jak ktoś chce to zapraszam do pobrania i proszę o ocenę: www.bodzioch.pl/LUCYRADEK.zip
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 25.02.2009 15:52

Marku obejrzałem prezentację....
Piękna PM, fantastyczna suknia i klimatyczny kościółek....nie wiem czy to kwestia kompresji w Photodex-ie ale jakość zdjęć jest tragiczna.....podkład z Metallicą też średnio pasuje do zdjeć ślubnych chociaż oczywiscie to moje subiektywne odczucie.

Szkoda że wszystkie zdjęcia w BW
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2009 16:00

Do miloji ,gdyby jednak zajrzała- trzeba kupić Nicona D40,który takie fotki zrobi
http://www.pbase.com/petersussex/island_of_rab
...plus fotoszopa oczywiście :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 25.02.2009 16:18

arekwroc napisał(a):Marku obejrzałem prezentację....
Piękna PM, fantastyczna suknia i klimatyczny kościółek....nie wiem czy to kwestia kompresji w Photodex-ie ale jakość zdjęć jest tragiczna.....podkład z Metallicą też średnio pasuje do zdjeć ślubnych chociaż oczywiscie to moje subiektywne odczucie.

Szkoda że wszystkie zdjęcia w BW
Hehe, Arek, widziałeś kiedyś zdjecia z negatywu (tu ilford ) wysokiej czułości, i ich piekne ziarno...?? więc to nie jest wina kompresji lecz moja> Kosciółek to Wielki kosciół u Franciszkanów w KR, a Metallica... cóż młodzi na weselu nie mieli normalnej kapeli weselnej ale Kapelę rockową DETOX...;) Ciekaw byłem i jestem własnie odbioru ludzi nie związanych bezposrednio z fotografią....??
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.02.2009 14:48

Plumek napisał(a):Polecam "Szybki Kurs Fotografii", który był emitowany w 2007 roku w TVN Turbo.
Na początek dużo materiałów jest dostepnych w internecie - no i chociażby fotosik służy małym poradnikiem
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.02.2009 20:15

arekwroc napisał(a):...podkład z Metallicą też średnio pasuje do zdjeć ślubnych chociaż oczywiscie to moje subiektywne odczucie...

Arek, kiedyś na "filmie z wesela"(brrrr) znajomego jako podkład muzyczny poszedł na pierwszy ogień Mike Oldfield... ten numer z czołówki "Egzorcysty" Friedkina :lol: Mistrzostwo świata.

PZDR

PS
Dla zainteresowanych - małżeństwo kumpla ma się bardzo dobrze.
e-lka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) e-lka » 26.02.2009 21:16

Bodzioch Marek napisał(a):jak ktoś chce to zapraszam do pobrania i proszę o ocenę: www.bodzioch.pl/LUCYRADEK.zip

Mnie się podoba :)
Jakość,co prawda,jakaś taka niespecjalna (przynajmniej na moim kompie), ale ujęcia super :)
Pani Młoda też dużą robotę zrobiła - piękna kobieta!
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 26.02.2009 21:38

e-lka napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):jak ktoś chce to zapraszam do pobrania i proszę o ocenę: www.bodzioch.pl/LUCYRADEK.zip

Mnie się podoba :)
Jakość,co prawda,jakaś taka niespecjalna (przynajmniej na moim kompie), ale ujęcia super :)
Pani Młoda też dużą robotę zrobiła - piękna kobieta!
pytanie: widziałaś kiedyś zdjęcia z negatywu o czułości lub forsowane na ISO 1600; 3200...?? no więc zadam pytanie czy to z cyfry jest, czy może ze skanów z analoga...??
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.02.2009 09:47

Marku jak dla mnie - BOMBA :!: Sam chciałbym mieć taką prezentację z własnego ślubu... :D. Trochę mi się tu gryzą Metallica i Mr. Big, ale ogólnie jest GIT :!:

No i te zdjęcia z negatywu.... mniodzio :!: A mówią że ziarno jest BE :twisted:

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.02.2009 09:52

Stwierdzam że chyba każdy program typu slide show a w zasadzie konwerter foto - video paściarzy jakość. Owszem wysoko ciągnięty film ma swój urok, ale to w tym przypadku 2 oddzielne sprawy. Ziarno i związane z tym nieostrości to jedno, a jakieś tam interpolacje w locie widoczne podczas pokazu objawiające się drganiem szczegółów obrazu to druga sprawa. Inna rzecz, że nie spotkałem się jeszcze z pokazem video z którego byłbym zadowolony, więc wypieprzyłem wszystkie triale których próbowałem w tym Photodexa, ProShow Golda i kilka innych. Ziarno Ilforda najlepszy efekt oddaje na dobrze wykonanej odbitce papierowej i to nie takiej z pierwszego lepszego fotolabu ale wykonanej przez specjalistę potrafiącego docenić charakter rolki którą dostał do wywołania i potrafiącego to przenieść w czystej formie na papier. Właśnie takiego specjalisty szukam, bo to co dostałem ostatnio z Ilforda z labu wołało o pomstę do nieba :evil:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 27.02.2009 13:24

rysio to wszystko prawda, a drganie obrazu zauważyłem w szczegołności przy czarnobiełych przy ostrych i mocno skontrastowanych.Niestety nie mam czasu na zabawę w zmiękczanie czy choćby szukanie przyczyn...
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 27.02.2009 13:30

hehe, ja zadałem pytanie czy to PS, czy skany z negatywu...?? Nie powiedziałem ani że to skan ani że to obróbka...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

załamana fotkami...:( - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone